Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Taksim Projesine Hem Destek, Hem Eleştiri

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Taksim Meydanı projesine farklı tepkiler geldi. Trafiğin yer altına alınmak istenmesini olumlu karşılayan uzmanlar, Topçu Kışlası’nın yeniden inşa edilmesini ise gereksiz buluyor.

Milliyet Gazetesi
5 Taksim Projesine Hem Destek, Hem Eleştiri

Başbakan Erdoğan’ın İstanbul projeleri arasında yer alan Taksim Meydanı projesine, hem destek hem de eleştiri var. Mimar Sinan Genim, projeye “Keşke yapılabilse” şeklinde yaklaşırken, mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Uğur Tanyeli, Topçu Kışlası’nın yeniden yapılmasını saçma bulduğunu söylüyor. Trafiğin yer altına alınmasına destek veren Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman ise, kışla projesinin ticari amaç taşıdığı görüşünde. 

Açıklanan projeye ilişkin görüşler şöyle:

Prof. Dr. Semavi Eyice (Sanat tarihçisi): “Topçu Kışlası kışlalar arasında mimari açıdan en süslü en gösterişli cepheye sahip yapıydı. O cephe muhafaza edilebilirdi ama tamamını yıktılar. Bugün onun rölevesi, fotoğraflarını bulup ona göre yapabilirler mi bilemiyorum. Hangi niyetle yapılmak istendiği de önemli. Orada artık bir kışlaya ihtiyaç yok.”

Prof. Dr. Uğur Tanyeli (Mimarlık tarihçisi): “Topçu Kışlası’nın yeniden yapılması ciddi biçimde saçma. 1930’larda ortadan kaldırılmış bir kışlanın neden şimdi gündeme geldiğini anlamak zor. Hem de yerinde bir park bulunduğu halde. Orayı kışla olarak kullanmayacaklarına göre, orayı otel ve alışveriş merkezi olarak kullanacaklarını öngörmek zor değil. Bunun tarihi korumakla hiçbir ilgisinin olmadığını da kestirmek zor değil.”

Sinan Genim (Mimar): “Zamanında kaybettiğimiz bir değer. Onu yeniden kazanmak hoş birşey. Taksim Meydanı’nı çevreleyecek ona boyut kazandıracak bir yapı. Kültür-sanat, sergiler, kitaplar, oda müziği konserleri gibi aktivitelerin yapılacağı Taksim’de derli toplu bir binaya ihtiyacımız var. Hoş bir proje inşallah uygulanır.”

Tayfun Kahraman (İstanbul Şehir Plancıları Odası): “Şu anda orada yapılmak istenen Taksim kışlasını ihya etmek değil. Yapılmak istenen ticaret alanları için metrekare kazanmak. Tek amaç açık alanı ticaret fonksiyonuna ayırmak. Bu kesinlikle hiçbir şehircilik ilkesiyle bağdaşmıyor. Trafiğin yer altına alınması olumlu bir işlem olacak. O anlamda çok olumlu. Yaya trafiğine yönelik problemleri de çözecek.”

Cem Tüzün (Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu Sözcüsü): “Taksim’de bir kışlaya ihtiyaç yok. Bizim yeşil alana, parklara ihtiyacımız var. Yapılacak uygulamalar çok keyfi. Kentte yaşayanların isteği, beklentileri hiç dikkate alınmadan zihni sinir projeler ortaya çıkıyor. Bir anda akla gelen projelerle ilgili çalışma yapmaktan, katkı sunmaktan dolayı çok yorgunuz ve bıktık.”
 
Bu kez Gezi Parkı yıkılacak

Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı Taksim Meydan Projesi’ne göre; Tarlabaşı Bulvarı ile Cumhuriyet Bulvarı’ndaki araç trafiği yer altına alınacak. Atatürk Kültür Merkezi’nin önü ve Taksim Anıtı çevresi de trafikten arındırılarak tüm Taksim Meydanı yayalaştırılacak. Gezi Parkı’nın bulunduğu alanda ise yeni bir yapı yükselecek. 1806 yılında inşa edilen ancak günümüze ulaşmayan Taksim Topçu Kışlası yeniden inşa edilecek. Binanın alt bölümünde otopark olacak.

ETİKETLER: kurum proje kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/taksim-projesine-hem-destek-hem-elestiri_87758.html

Read Comment Section
5 Yorum Yorum Yaz
  • Onlarca tedbirden üçünü sayabilirseniz çok sevinirim. Geçmişi gezi parkından eskiye dayanan bir sanat eseri yapı için "bina" dersek neyin değeri kalır? Dünyanın parası ne demektir, kışlanın maliyet hesapları önünüzde mi; projenin geneliyle oranlayınca kışlanın maliyeti ne kadar kalıyor? Sözde kültür merkezi olduğunu nereden çıkardınız, yapıldı da gidip görüp beğenmediniz mi ya da bütün detaylarıyla görüp onay mı vermediniz? Sizce bu proje sayesinde AKM'nin önü taksi otobüs minibüs pisliğinden kurtulmayacak mı? Vesaire... Usülsüzce yazılmış ve alaycı bir yoruma verecek cevap, soracak soru çoktur ama tartışmanın seviyesinin daha da düşmemesi açısından tek bir cümleyle yanıtlayacağım; en çok sesi çıkanlar dikili ağacı olmayanlardır. Umalım ki daha nice "procelere" imza atsın bu şehir. YANITLA
  • Öncelikle, gezi parkı yanlış amaçlarla kullanılmaya başlandıysa önüne geçecek onlarca tedbir alınabilir. Bunun çözümü gidip üzerine bir bina dikmek değildir. Pire için yorgan yakılmaz. İkincisi, bu bölge zaten çok uzun yıllardır şehrin merkezi ve "düğüm noktası". Yeni bir “proceyle” gerçekleşecek yeni bir durum değil. Buradaki kültürel aktivitelerin selametiyle çok ilgiliyseniz öncelikle AKM'nin başına gelen belaya değinmeniz gerekir. İstanbul gibi bir şehrin tek doğru dürüst sayılabilecek opera binası orada ayakta çürürken tam da yanı başına sözde kültür merkezi olarak geçmişin kışlasına özenti bir yapıyı dünyanın parasına yaptırmak, bunu yaparken de şehir içinde kalmış kısıtlı yeşil alanlardan birini yok etmek halka hizmet filan değil. Olsa olsa halka kazık atıp, attığı kazığın rantıyla bir kez daha zenginleşmektir. İyi fikirlere kimsenin karşı çıktığı yok. Trafiğin yer altına alınması bu bölgede bir çözümdür. O zaman çözümün kimden geldiğine bakılmaksızın kabul edilir. Aklın yolu bir. Ama Allah aşkına, parkın yok edilip yerine eskinin kışlasına öykünen taklit bir bina dikilmesini halka hizmet olarak yutturmaya kalkışmayın! Hem de mimar, mühendis ve şehir plancılarının katılımının yoğun olduğu bir web sitesinde!! YANITLA
  • projeyi kimin yaptığı değil ne maksatla ve kimler için yaptığı önemli. bu güzel şehir ve bu güzel istanbul halkı iyi olan her şeye layık. iyi ve kalıcı olan yatırıma destek vermeliyiz. sanırım bu proje sanat, çevre ve kültürel anlam taşıyacak. en güzelide yukarıdaki satırlarda paylaşıldığı gibi, gayri meşruluk alanı olan bir yerde yapılıyor olması bile büyük bir avantaj.. ömer beye katılıyor ve sözlerini destekliyorum.. YANITLA
  • Ömer bey yazınız için sizi kutluyorum ve görüşlerinize katılıyorum. Bu manasız bulduğum eleştiriler içinde yine aklıma gelen manalı bir felsefi söz ile karşılık vermek isterim: Sinizm değer bilmeden eleştirmektir YANITLA
  • "Taksim'de bir kışlaya ihtiyaç yok" diyerek kamuoyuna yapılacak yapının bir askeri üs gibi lanse edilmeye çalışılmasını kabul edilebilir görmüyorum. Taksim gezi parkı'nın uyuşturucu, kadın/erkek ticareti "merkezi" olduğunu gidip de yarım gözle bile bakanlar gayet iyi anlayabilir. Ticari yapı deniyor, şu anki gezi parkının "ticari" konumunu korumak ne kadar mantıklı acaba? Ayrıca insanlar Taksim'e neden gidiyorlar? Taksim'e giden insanları oranlarsak yüzde kaçı alışveriş amaçlı gidiyor? Bir mimarlık öğrencisi olarak bize öğretilen maalesef ki insanlardan daha üstün olup onların ihtiyaçlarını belirlemek. Ancak mimarın ve planlamacının yapması gereken halkın istekleri doğrultusunda projeler ve planlamalara imza atmaktır. Genç bir mimar adayı olarak yapılması hedeflenen projenin tamamen arkasındayım. Orası dükkan açma yeri olmak yerine bir düğüm noktası olacaktır, sergiler, kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapacaktır. Taksim'in ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır. Binlerce yıllık tarihi olan bu kadim şehre de bu yakışır, rezil otobüs durakları ve fuhuş/uyuşturucu parkı değil. Kendilerini bu kadar üstün görüp yıkıcı eleştiri yapan insanları gerçekten kınıyorum. Yandaş derler benim gibi konuşana şimdi, kesinlikle değilim ama projeyi yapan kişiye değil, yapılan projeye bakmak gerekir. Tarafsız ve halkın çıkarlarına uygun düşüncelere davet ediyorum herkesi. Saygılar YANITLA
5 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!