Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Su Konusunda 'Doğru Bildiğimiz 7 Yanlış'

Doğa Derneği, 5. Dünya Su Forumu'nda da sıkça tekrarlanacağını öngördüğü suyla ilgili doğru sandığımız 7 temel yanlışa dikkat çeken bir rapor yayınladı.Dernek, Dünya Su Forumu'nu sağlıklı bir şekilde izlenebilmesi için bu doğruların bilinmesinin büyük önem taşıdığı görüşünü savunuyor.

yapi.com.tr
Su Konusunda 'Doğru Bildiğimiz 7 Yanlış'

Doğa Derneği, 5. Dünya Su Forumu'nda da sıkça tekrarlanacağını öngördüğü suyla ilgili doğru sandığımız 7 temel yanlışa dikkat çeken bir rapor yayınladı. Dernek, Dünya Su Forumu'nu sağlıklı bir şekilde izlenebilmesi için bu doğruların bilinmesinin büyük önem taşıdığı görüşünü savunuyor.

Raporda dikkat çekilen suyla ilgili doğru bildiğimiz 7 yanlış:

1. Su boşa akmaz.
2. Çok baraj, çok kalkınma değildir.
3. Günümüzde göllerin kuruyor olmasının en temel nedeni küresel ısınma değil, yanlış tarımsal sulama projeleridir.
4. En çok su tasarrufu evde değil, tarlada yapılır.
5. Sulu tarım her zaman daha karlı değildir.
6. Nehirleri taşıyarak her zaman su sorunu çözülmez.
7. Türkiye’de doğayı yok eden en büyük etken orman yangınları veya çölleşme değil, yanlış su politikalarıdır. 

Dernek, su kaynaklarının yönetiminin havza ölçeğinde yapılmasını talep ediyor ve "Türkiye göllerinin yarıya yakınının kurumasına neden olan, Türkiye'nin önemli doğa alanlarını tehdit eden yanlış su politikaları Türkiye'nin geleceğini tehlikeye sokacak kadar ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır" diyor.

Sulama ve baraj projelerinin gerek planlama gerekse uygulama aşamasında tarımsal, çevresel ve orta vadeli ekonomik etkileri göz ardı ettiğini belirten Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, bunun sonucunda, yer altı ve yer üstü sularının kalite ve miktarında son 20 yıl içerisinde ciddi azalmalar ortaya çıktığını söyledi. Su konusunda Türkiye'de kamuoyunun bilimsel temeli olmayan 'suyumuz boşa akıyor' cümlesiyle yanıltıldığını bildiren Eken, bilinenin aksine doğada tek bir damla suyun boşa akmadığını kaydetti ve raporda belirtilen  diğer yanlışlara dikkat çekti.

DSİ'nin yanlış su politikaları nedeniyle 20 yıl içinde Marmara Denizi büyüklüğünde (1,5 milyon hektar) sulakalanının kuruduğuna dikkat çeken Güven Eken "Türkiye'nin su kaynaklarının her şeyden önce entegre havza yönetimi ilkesi doğrultusunda yönetilmesi gerekirken bunun yerine sularımız DSİ tarafından ihale ölçeğinde yönetilmektedir. Zaman kaybetmeden bu anlayış terk edilmelidir. Su kaynaklarına yönelik her türlü müdahalede gelecek kuşakların yaşam hakkını da dikkate alan üstün kamu yararı gözetilmelidir. Su yatırımlarında şirketlerin elde edeceği kazançlar yerine suyun doğal döngüsü ve akışından elde edilen ekolojik ve ekonomik kazanç dikkate alınmalıdır. Suyun kullanımında arzın yönetimi yerine talebin yönetilmesi benimsenmelidir. Aksi takdirde su bitecek, Türk bakacak" dedi.

Doğa Derneği’nin “Suyla ilgili doğru bildiğmniz 7 yanlış” raporuna http://www.dogadernegi.org/dogaftp/7yanlis.zip adresinden ulaşabilirsiniz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/su-konusunda-dogru-bildigimiz-7-yanlis_67411.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!