Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO tarafından 6 ayda bir gerçekleştirilen 'Ekonomik Değerlendirme Anketi' sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, sanayicilerin ankete verdikleri yanıtta yılın ikinci yarısına ilişkin en büyük risk faktörü olarak siyasi belirsizliği gördüğünü, ardından terör ve döviz kurlarındaki istikrarsızlığın geldiğini belirtti.
"Sanayici küçüldü, beklentiler olumsuz"
Anketin, 2015 yılının ilk yarısındaki gerçekleşenler ile ikinci yarı beklentilerini içerdiğine işaret eden Yorgancılar, sanayicilerin yüzde 46,9'unun 2015 yılının ilk yarısını küçülme ile kapattığını, yüzde 34'ünde herhangi bir değişimin olmadığını, yüzde 18,8'inin ise büyüme gösterdiğini kaydetti. Ekonomik koşullar açısından yılın ikinci yarısına ilişkin görüşüne başvurulan üyelerin yüzde 59,4 gibi oldukça yüksek bir oranda olumsuz beklentiye sahip olduğunu, yüzde 29,7'sinin herhangi bir değişiklik beklemediğini, yüzde 10,9'unun daha olumlu beklenti içinde olduğunu belirten Yorgancılar, şu ifadeleri kullandı:
"Yılın ikinci yarısında Türkiye'de öncelik verilmesi gereken ilk 3 konuya verilen cevaplar yüzde 22,7 ile hukuk devletinin güçlendirilmesi, yüzde 19,5 ile dış politikanın yenilenmesi, yüzde 17,2 ile iç talebin canlandırılmasıdır. İlk yarıda küçülmeye gittiklerine işaret eden üyelerimiz 2015 yılının ikinci yarısında da en öncelikli ilk 3 stratejilerini yüzde 31,2 ile maliyetleri düşürme, yüzde 28,1 ile iç pazar için yeni stratejiler geliştirme yüzde 14,8 ile yeni dış pazarlara yönelme olarak belirlemişlerdir".
"Güçlü bir hükümet kurulsun"
Yorgancılar, üyelerin ilk yarıda işlerinin olumlu gelişmesinin önündeki en önemli 3 engeli olarak yüzde 39,1 ile seçim ortamı ve getirdiği belirsizlikleri, yüzde 17,2 ile kayıtdışılık ve haksız rekabet koşulları yüzde 11,7 ile de döviz kurlarındaki hareketlilik olarak sıraladığını kaydetti. İş dünyası olarak, bir an önce güçlü bir hükümetin kurularak Türkiye'nin bekleyen sorunlarına çözüm bulmasını beklediklerini vurgulayan Yorgancılar, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Artan kurlarla birlikte; Türkiye’nin önemli konularından biri olan özel sektörün borçlanmasına ilişkin sorduğumuz soruda üyelerimizin yüzde 53,9’unun döviz borcu olduğu, yüzde 46,1’inin de dövizle borçlanmadığını gördük. Geçen seneki benzer bir soruda borçluyum diyenlerin oranı yüzde 63'tü. Bu da mevcut risklerden dolayı üyelerimizin dövizle borçlanmaktan kaçındığını göstermektedir ki biz bunu 100 büyük sanayi kuruluşu çalışmamızda geçen seneye göre azalan borçluluk rakamlarında da teyit etmiştik. Borçlanmayan, yatırım yapmayan dolayısıyla kar etmeyen ve küçülen şirketlerin sayısı arttıkça büyüme oranlarımız da yüzde 3 ortalamasında sıkışıp kalmaya ne yazık ki devam edecektir".
Yorgancılar, 2015 yılının ikinci yarısında Türkiye ekonomisini etkileyebilecek en önemli 3 gelişme ile ilgili soruya, yüzde 53,1 ile siyasi riskler, yüzde 14,1 ile terör sorunu, yüzde 12,5 ile de kurlardaki istikrarsızlık yanıtlarının verildiğinin altını çizdi.
|