Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sadece Taşı Toprağı Değil, Çöpü de Altın

İstanbul'da günde ortalama 14 bin ton çöp toplanıyor, bundan 80 bin hanelik elektrik üretiliyor. Atıkların bir kısmından organik gübre elde edilirken, bir kısmından da plastik eşyalar yapılıyor.

Sabah Gazetesi
Sadece Taşı Toprağı Değil, Çöpü de Altın

İstanbul'da günlük olarak toplanan 14 bin ton çöp İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait 7 adet aktarma istasyonunda sıkıştırılarak işlenmek üzere depolama sahalarına götürülüyor. Avrupa Yakası'ndaki Odayeri ve Anadolu Yakası'ndaki Kömürcüoda Düzenli Depolama Sahaları'na götürülen çöplerde biriken metan gazı toplanarak elektrik enerjisine çevriliyor. Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kömürcüoda, Odayeri ve Hasdal tesislerinde saatte 13 MW olmak üzere günde 80 bin haneye yetecek kadar elektrik üretiliyor. Depolama alanlarındaki kapasitenin tamamı faaliyete geçirildiğinde saatte 46 MW olmak üzere yaklaşık 200 bin hanenin elektriğine eşdeğer bir üretimin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

İBB'den alınan bilgiye göre, çöp toplama alanlarında biriken metan gazının çevreye zarar vermemesi için yapılan bu işlemde, istasyonda biriken gazın karbondioksitin 21 katı büyüklüğünde olduğu, bu nedenle atmosfere salınmadan enerjiye dönüştürülerek bertaraf edildiği öğrenildi. Bu sayede aynı zamanda yılda 1.2 milyon ton emisyon azaltılmasının hedeflendiği, bunun da 650 bin aracın trafikten çekilmesine eşdeğer olduğuna dikkat çekildi.

Atıkların yarısı organik

Çöp aktarma istasyonlarına getirilen atıkların bir kısmı Kompost ve Geri Kazanım Tesisi'ne taşınarak ayrıştırılıyor. Ayrıştırma işlemi sonrasında kalan organik içerikli kısım kompostlaştırma işlemine tabi tutularak, gübre yardımcısı olarak kent genelindeki park ve bahçelerde kullanılıyor. İstanbul'daki evsel katı atıkların yarısını organik ürünler oluşturuyor. Ayrıştırma sonrası geri kazanım hattından gelen polietilen, polipropilen ve pet türü plastik atıkların ekonomik değerinin artırılması için kurulan granül tesisinde de toplanan plastikler işleniyor. Tesise gelen atık plastiklerin temizleme, kırma, öğütme, eritme aşamalarından sonra granül haline getirilerek, üretim sonrasında pet, polietilen ve polipropilenden granül ve hurda elde ediliyor. Elde edilen granülden plastik çöp konteynırı, çöp poşeti, yol döşemesi, saksı, askılık, komodin, bulaşık kapları gibi eşyalar üretilerek satışa sunuluyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sadece-tasi-topragi-degil-copu-de-altin_76258.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!