1 Milyon 500 Bin Kişi Riskli...
İstanbul Dünyada En Riskli 7'nci Kent
1 Milyon 500 Bin Kişi Riskli...
Ataşehir ve Kadıköy için Riskli...
Olimpiyat Stadı'nın Yanında...
Riskli Alan İlan Edildi, Mahalleli...
Riskli Alanlar Gerçekten Riskli mi?
Asansörlerin Yüzde 64'ü Riskli
Saraçoğlu, Riskli Alan Değil!
'Ön Ödemeli Konut Almak Hala Riskli'
Bakanlık: En Riskli Binalar Kadıköy'de
İzmir’in Dönüşüm Röntgeni:...
"Müteahhitler Riskli Alan...
Riskli Yapı Tespitinde Büyük Artış
"Riskli Yapı Tespiti Yapan...
Riskli Mecburiyet
Mamak’ta beş ay önce yoğun kar yağışı nedeniyle çöken Göl Apartmanı’nın istinat duvarında oluşan yarık, son dönemde etkili olan sağanak yağış nedeniyle büyüdü. Yetkililerin boşalttığı binada evi bulunan İbrahim Çoban, kalacak başka yeri olmadığı için apartmanda yaşamaya devam ediyor.
Mamak Neşet Ertaş Caddesi’nde bulunan Göl Apartmanı’nın istinat duvarı, geçtiğimiz ocak ayında etkli olan yoğun kar yağışının ardından çöktü. 2 daire ve 1 dükkanın zarar gördüğü olayın ardından hernüz müdahale edilmeyen duvardaki yarık, son günlerde etkisini sürdüren sağanak yağış nedeniyle büyüdü. Apartmanın bahçe kısmında oluşan çatlaklar oluşunca, çevre güvenliği alan polis ve Mamak Belediyesi zabıta ekipleri, binayı boşaltarak vatandaşların giriş çıkışına izin vermedi.
Apartmanda tek başına Hürriyet Gazetesi'nden Sedat Cenikli'nin haberine göre, bina sakinlerinden İbrahim Çoban, kalacak yeri olmadığı için geceyi çökme riski bulunan dairesinde geçirdi. Çok korktuğunu ama başka çaresinin olmadığını ifade eden Çoban, “Eve korkarak girdim ama mecburum. Günü kardeşimin evinde geçirdim.İnsanları rahatsız edemeyeceğim için gece saatlerinde kendi evime geri geldim. Şu an binada tek başımayım. Gelecek hafta çalışma başlayacağı söylendi. İlk olayın ardından da bize aynı cevap verimişti. Aradan geçen 5 ayda hiçbir şey yapılmadı” diye konuştu. Beş aylık ihmal Duvardaki yarığın büyümesi nediniyle cadde üzerindeki diğer binalarda yaşayan vatandaşlar da tedirgin oldu. Caddedeki 143 numaralı apartmanın yöneticisi Sevcan Aydoğan şöyle konuştu: “5 aydır ne bir gelen ne de çalışma yapan var. Müteahhitler ortada yok. Mamak Belediyesi’ne, Göl Apartmanı’nın üzerimize yıkılma riski bulunduğunu ve bunun için önlem alınması gerektiğini ifade ettiğim bir dilekçe yazdım ama hiçbir cevap alamadım. İlk çökmenin yaşandığı günden beri yukarıdaki apartmanların lağım suları, bizim binamıza sızıyor. Duvar da şişmeye başladı. Çalışma yapmak için birilerinin ölmesini bekliyorlar. Yazık, bir çökme yaşansa bölgedeki 3 apartman da risk altında.” Belediye özel proje hazırladı Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Mamak Belediyesi yetkilileri, vatandaşın mağduriyetinin kısa sürede giderileceğini belirterek şunları söyledi: “Bölge, apartmanların yoğunluğu ve istinat duvarının uzunluğu nedeniyle çok riskli. Çalışma alanı dar olduğu için oraya iş makinesi sokmak neredeyse imkansız. Yanlış bir hamle bölgedeki tüm apartmanlar için sıkıntıya nenden olabilir. Vatandaşa kesinlikle sırtımızı dönmedik, onları sahiplendik. Duvar için bir üniversite ile özel proje hazırladık. İhale süreci bitmek üzere. 12 metre yükseliğindeki istinat duvarı özel bir yöntemle inşa edilecek.” Beş ay önce yaşanan olayda dükkanı zarar gören C.K., çökme riskine karşı, işyerinin duvarını tahta ve kalasla güçlendirdi. |