Artan Betonlaşma, Likya Kum...
Katliama Bilirkişi Müjdesi
Yeryüzündeki Gizemli Cennet: Kaleköy
Karabibik'in Taş Evleri Turizme Açılıyor
Likya Müzesi Açılıyor
Çenger'de HES Sarmalı!
"Önce Biz Koruyalım, Sonra UNESCO"
Phaselis için Gözler Koruma Kurulu'nda
Olimpos'un Kaderi Onların Ellerinde!
2 Bin Yıllık Kutsal Çeşme Çöplük Oldu!
Likya Yolu'nun Rotası Yeniden Belirlendi!
Tarihi Likya Yolu'nun Demre'den göçen bölümü, yeniden belirlenerek Korumu Kurulu tarafından tescillendi. Gerekçe: Kışın karla kaplı o rotayı Likyalılar da kullanmıyordu.
DHA'nın haberine göre, Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) desteğiyle hazırlanan 'Likya Yürüyüş Yolu Rehberi ve Haritaları' adlı kitapta Likya Yolu'nun güney rotası yeniden belirlendi.
İşte yeni rota Daha önce Demre bölgesinden geçen Likya Yolu güney rotası, 1860 metre yüksekliğindeki Goncatepe'den geçerken, kışın bu yolun kullanılması olanaksızdı. Likyalıların da bu yolu kullanmadığı biliniyordu. Bunun üzerine yeni yapılan çalışmada Likya Yolu'nun güney rotası belirlendi. Yeni rota Demre'deki Myra Antik Kenti yakınlarında Kınık olarak adlandırılan bölgeden başlıyor. Buradan 4-5 kilometre mesafeden sonra, Yukarı Beymelek'te bulunan M.Ö. 2'nci yüzyıldan kalan İsion Kalesi'ne ulaşılıyor. Ardından BAKA desteğinde turizme açılan Beymelek Taş Evlerden geçen yeni rota, Beymelek Lagünü üstünden Finike'deki Bonda Tepesi'ne kadar uzanıyor. Yol burada eski rotadan devam ediyor. Likya Yolu'nun güney rotası yaklaşık 18 kilometrelik bir mesafeden oluşuyor. Bu rota sayesinde Beymelek Lagünü'nden Bonda'ya kadar olan bölümde Demre-Beymelek-Myra bölgesinin tüm doğa ve tarihi izlenebiliyor. Koruma kurulu tescillendi Yeni rotanın belirlenmesinde bilimadamlarına destek veren, kapanan Beymelek Belediyesi Başkanı Osman Güngör, şöyle dedi: "Eski rota, kışın karla kaplıdır. Kış mevsiminde geçilmesi olanaksızdır. Bu nedenle bu yolu Likyalıların kullanması da mümkün değildir. Doğru olan bilimsel çalışmaların sonucu olarak belirlenen yeni rotadır. Yeni rotanın 8 kilometrelik bölümü Antalya Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü tarafından tescillenerek korumaya alındı. Ayrıca tespit edilen Likya Yolu güney rotası üzerindeki Kaklık Tepe'ye 150 metre mesafede Likyalılar tarafından Roma İmparatoru Tiberius Claudius adına yapıldığı belirtilen bir onurlandırma anıtının kalıntıları mevcuttur. Bu nedenle Likya Yolu'nun doğru rotası, bilim adamlarınca da onaylanmıştır. Yeni rota, Demre turizmi için önemli bir kazanımdır." |