Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“Kıt Sermaye Kaynaklarını Çekmenin Yolu Kurumsal Yönetimden Geçiyor”

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından bu yıl 7.’si düzenlenen Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi İstanbul’da başladı. Sabancı Center Konferans Salonu’nda gerçekleşen zirvede 4. Kurumsal Yönetim Ödülleri de sahiplerini buldu.

yapi.com.tr
“Kıt Sermaye Kaynaklarını Çekmenin Yolu Kurumsal Yönetimden Geçiyor”

OECD ve SPK işbirliğinde gerçekleştirilen zirvede konuşan TKYD Başkanı Mehmet Göçmen, temelleri adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri üzerine inşa edilen kurumsal yönetim ilkelerini uygulamanın hem şirketlerin hem de ülkelerin geleceğinde hayati bir öneme sahip olduğunu söyledi. Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelerin kurumsal yönetim anlayışının önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini ve adil, şeffaf, hesap verebilir ve sorumlu bir yönetim anlayışına yönelik ihtiyacı ortaya koyduğunu vurgulayan Göçmen, “Kurumsal yönetim, iyi yönetim beklentisi içinde olan tüm bireylerin ihtiyaçlarına cevap olabilecek çözüm ve uygulamalar sunuyor” dedi. Söz konusu gelişmelerin Türkiye’yi rekabet anlamında olumsuz etkilediğini kaydeden Göçmen, “Sadece şirketlerin değil, tüm kuruluşların ve toplumun bir bütün olarak kurumsal yönetim ilkelerini özümsemesi gerekiyor. Kıt sermaye kaynaklarını ülkemize çekmek için kurumsal yönetim olmazsa olmaz” şeklinde konuştu.  

MehmetMehmet Göçmen“Şirketleri dikiz aynasından yönetme dönemi bitti”

Göçmen, kurumsal yönetimin, Türkiye’de giderek daha fazla önem kazandığını ve daha fazla şirketin bu ilkeleri uygulamaya gönüllü olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Yıllarca şirketleri dikiz aynasından yönettik. Geçmişe dönük bilançolara bakarak iş yaptık. Ancak yatırımcı geleceğe bakar. Genç yetenek, çalışmak istediği şirketin geleceğine bakar. Sürdürülebilir ekonomik kalkınma, ancak yatırımcıların çıkarlarını koruyabildikleri, sağladıkları kaynakların amaca yönelik kullanıldığından emin olabildikleri, faaliyetleriyle toplumsal çıkarlara zarar vermeyen ve tüm bunlar için hak sahiplerine hesap veren şirketlerin, özetle, kurumsal yönetimin varlığıyla mümkündür”.

MuharremMuharrem YılmazYılmaz: Demokrasi ve ekonomik reformlar olmazsa olmaz

Mehmet Göçmen’in ardından kürsüye gelen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise kötü yönetimin hem şirketlere hem de ülkelere zaman ve enerji kaybettirdiğini belirterek, “Kurumsal yönetim bir toplumun olgunlaşması mertebesidir ve ancak ortak bir çaba ile mümkündür. Bunu yaratmak için üzerinde faaliyet gösterdiğimiz zeminin bize yardımcı olması gerekir. Bu zemini sağlayan iki önemli şey de demokrasi ve hukuk devleti ile makro ve mikro ekonomik reformlardır” dedi. Rekabetin her geçen gün şirketleri daha da zorladığına dikkat çeken Yılmaz, ekonomin bel kemiği olan KOBİ’lerin rekabet avantajı sağlamak ve finansman kaynaklarına daha kolay erişmek için kurumsal yönetimi temel almaları gerektiğini dile getirdi.

VahdettinVahdettin ErtaşKüresel hasılattan daha fazla pay için kurumsal yönetim

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da geçtiğimiz 10 yılda yapılan düzenlemelerle kurumsal yönetimin yasal altyapısının uluslararası standartlara taşındığını söyledi. Ertaş, son dönemde piyasalarda yaşanan gelişmelere de değindi. FED’in parasal genişleme politikasındaki değişikliklerin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke ekonomileri üzerinde çok önemli etkileri olacağını vurgulayan Ertaş, “Daha volatile bir döneme giriyoruz” dedi. Dünya gayrisafi milli hasılası içinde gelişmekte olan ülkelerin payının yüzde 50’ye ulaştığını ifade eden Ertaş, “Yapılan projeksiyonlar 2050 yılında G7 ülkelerinin payının yüzde 7’ye düşeceği şeklinde. Bu da bize gelişmekte olan ülkelerin küresel hasılattan daha fazla pay alacağını gösteriyor. Türkiye olarak payımızı büyütmenin yolu ise kurumsal yönetimden geçiyor” diye konuştu.

Kurumsal Yönetim Ödülleri sahiplerini buldu

Açılış konuşmalarının ardından bu yıl 4’üncüsü verilen 'Kurumsal Yönetim Ödülleri' törenine geçildi. Kurumsal yönetim derecelendirme notu alan ilk sivil toplum kuruluşu olarak Darüşşafaka Cemiyeti özel ödüle layık görüldüğü törende kuruluşlar yedi ayrı kategoride ödüllendirildi;

BİST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde En Yüksek Nota Sahip Kuruluş: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB)
BİST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde En Yüksek Nota Sahip 2. Kuruluş: TAV Havalimanları Holding AŞ
BİST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde En Yüksek Nota Sahip 3. Kuruluş: TÜPRAŞ
BİST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde Bir Yıl İçerisinde Notunu En Çok Artıran Kuruluşlar: Garanti Yatırım Ortaklığı AŞ ve Yapı ve Kredi Bankası
En Yüksek Nota Sahip Halka Açık Olmayan Kuruluş: Lider Faktoring
Yönetim Kurulu Kategorisinde En Yüksek Nota Sahip Kuruluş: TÜPRAŞ

http://www.yapi.com.tr/haberler/kit-sermaye-kaynaklarini-cekmenin-yolu-kurumsal-yonetimden-geciyor_115969.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!