Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kentsel Dönüşümde İlk Rapor Bağdat Caddesine Verildi

Kentsel dönüşüm süreci kapsamında riskli yapılar tespit edilmeye başlandı. 50 yıllık binaların bulunduğu Bağdat Caddesi’nde yapılan incelemelerde binaların yüzde 80’inin yıkılacak vaziyette olduğu tespit edilirken, 30 bina için ise yenilenme raporu verildi.

yapi.com.tr
Kentsel Dönüşümde İlk Rapor Bağdat Caddesine Verildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm süreci kapsamında Türkiye genelindeki riskli yapıların tespitine başlandı. Bağdat Caddesi’nde incelemelerde bulunan Türkiye’nin ilk Kentsel Dönüşüm Bakanlık Yetkili Kuruluşu Tektaş Mühendislik şirketi, önemli bulgular elde etti. Yapılan açıklamaya göre, 50 yıllık binaların bulunduğu Bağdat Caddesi’nde binaların yüzde 80’i yıkılacak durumda. Tektaş Mühendislik, Bağdat Caddesi’ndeki 30 bina için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ‘Binalar Yenilenmeli’ raporu verdi. Tektaş Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, Bakanlıktan onay aldıklarını ve bu binaların yenilenmesi sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Yeni binalarda problem yok

Kentsel dönüşüm sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendiren Hakan Çatalkaya, “Alanlarda yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz üzere, 1999 yılında yaşanan deprem bir milat oldu. O tarihten sonra artık hazır betona dönüldü ve bir standart oluşturuldu. 2007 Deprem Yönetmeliğine uygun yeni yapılan binalarda bir problem yok; ama 1999 yılından önceki çoğu bina riskli” dedi. Sadece binaların deprem risk raporu vermediklerini söyleyen Hakan Çatalkaya, “Bize başka talepler de geliyor. Bir departmanımız bina ortak karar protokolünü ve tüm süreç için hukuk danışmanlığını veriyor, bir departmanımız hak sahipleri adına bakanlık kredi ve kira yardımlarını çıkartıyor. Çözüm ortaklarımız ile de kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek binaların inşaatlarını yapıyoruz. Talep edildiği müddetçe; 12 Adımda Kentsel Dönüşüm ile hak sahiplerinin eski binalarını yeniliyoruz ve iskanlı tapularını veriyoruz ” dedi.

Risk tespiti için binadan sadece bir kişinin tapuyla başvurmasının yeterli olduğunu belirten Hakan Çatalkaya, “Alana giderek zemin etüt çalışması ile işe başlıyoruz. Binanın her katından beton örnekler alıyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde; “bina sağlam”, “binada güçlendirme olmalı” veya “bina yenilenmeli” sonuçlarından birini belirliyoruz. Bakanlık bu raporu 10 günlük bir süreçte inceliyor. Bakanlık gerekli incelemelerini yaptıktan sonra, eğer bina riskli ise tapuya bir yazı gönderiyor. Tapudan kat maliklerinin hepsine binanın riskli olduğuna dair bir yazı geliyor” diye konuştu.

Kat maliklerinin bu yazıyı aldıktan sonra bir hafta içinde itirazda bulunabileceklerini söyleyen Hakan Çatalkaya sözlerine şöyle devam etti: “İtiraz halinde, yasa kapsamında belirlenen üst kurul raporu inceliyor ve binaya bakarak bir kanaat geliştiriyor. Onlar raporun doğru olduğunu tespit ettikten sonra, artık mahkeme yolu kapanıyor. Avrupa’da da sistem bu şekilde işliyor. Bakanlık 60 gün süre veriyor ve 2/3 çoğunlukla ortak bina karar protokolü istiyor. Bu sayede Bakanlığın kredi ve kira olanaklarından yararlanılması sağlanıyor. 2/3 çoğunluk sağlanamazsa, Bakanlık bina sakinlerini ortak bir karar almaları için uyarıyor, aksi durumda ya satışını yapıyor ya da kamulaştırıyor.”

İstanbul’da 300 bin bina yenilenebilir

Sadece İstanbul’da 200 bin binanın yenileneceğinin öngörüldüğünü ifade eden Hakan Çatalkaya, “İstanbul’daki yapıların durumu tahmin edildiğinden de kötü. Ben bu sayının 300 binlere yaklaşacağını düşünüyorum” dedi. Binaların tek tek dönüştürülmesindense alansal olarak dönüştürülmesinin daha sağlık olacağını söyleyen, Çatalkaya alan olarak başvurulduğunda devletten ek imar da aldıklarını belirtti.

Devlet’i, TOKİ’yi ya da Belediye’yi beklemeden eski binalarınızı yenileyebilirsiniz

Hakan Çatalkaya, “Bina, işyeri, site, yapı adası ya da bir bölgenin kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi için bina ortak kararı olmadan kat maliklerinden sadece birinin tapu ile kendilerine başvurması yeterlidir” dedi. Bu süreç ile ilgili Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan ÇATALKAYA www.tektaskentseldonusum.com’da soruları yanıtlıyor. 

12 Adımda Kentsel Dönüşüm Süreci

1- Belediye İmar Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak arşivden binaya ait mevcut projeler temin edilir.

2- Bina Deprem Risk Raporu almak için binaya ait mevcut projeler ve tapu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkili kuruluşa başvuru yapılır.

3- Bakanlık yetkili kuruluşu binaya yaptığı gerekli inceleme, tespit ve çalışmalar sonucu bina için Deprem Risk Raporunu hazırlar. 

4- Hazırlanan Deprem Risk Raporu, bakanlık yetkili kuruluşu tarafından bağlı bulunulan il Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne en geç iki gün içinde bir üst yazı ile sunulur.

5- Bakanlık; hazırlatılan Deprem Risk Raporunun onayı tarafınıza resmi bir yazı ile bildirir.

6- Bakanlık onay yazısının tebliğinden sonra binanın yenilenmesi gerekiyorsa 60 gün içinde bina maliklerinin en az 2/3 (tapu hisse) çoğunluğu ile Bina Ortak Karar Protokolü imza altına alınır.

7- Bina Ortak Karar Protokolü bağlı bulunulan iL Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile sunulur.

8- Bakanlık yeniden inşa ve güçlendirme için kredi temin eder ve kira yardımı yapar.

9- Binanın yenilenmesi için yıkılması, yeniden inşaatı veya güçlendirmesi için Bakanlık aracılığı ile kredi olanaklarından yararlanmak için bakanlığa talepte bulunulur.

10- Binanın yeniden inşaatı veya güçlendirmesinin yapılması için tüm projeler hazırlatılır ve ilgili belediyeden ruhsat alınır.

11- Binanın yeniden inşaat ve güçlendirme uygulaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müteahhitlik Lisansı sahip şirketler ile sözleşme yapılır. 

12- Yapımı tamamlanan bina için bağlı olunan belediyeden (Depreme dayanıklı,projesine uygun yapılmış, eksiksiz bina) iskanlı tapular  alınır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusumde-ilk-rapor-bagdat-caddesine-verildi_102817.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!