Kaygılı Bekleyiş
ABD ile yaşanan vize krizinin turizmden ulaşıma birçok sektörü de olumsuz etkilemesi bekleniyor. İş dünyasının da kaygılı bekleyişi sürerken, ABD’ye seyahat etmek zorunda olan iş insanları başka ülkelerden ABD vizesi için başvuru şartlarını araştırıyor.
![Kaygılı Bekleyiş](http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/161640/43ac0d8a38be4104a7d06bbda690cc2a-480x268.jpg)
Hürriyet'in haberine göre, teknoloji şirketleri de yazılımcılarını bir şekilde Türkiye’ye göndermeye çalışıyor. Türk Hava Yolları 9 Ekim tarihinden önce alınan biletleri iade edeceğini duyururken, tur şirketleri tatilcilere ya farklı destinasyonlar öneriyor ya da ücretleri iade ediyor.
Türkiye dışından her ülkeden alınabilir Türkiye ile ABD’nin kararların değiştirilmemesi ve sürecin böyle devam etmesi durumunda, her iki ülkenin ekonomi dünyası da Türkiye-ABD temaslarını sınırlamak durumunda kalacak. Bu da yılın ilk 8 ayı itibariyle 14 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmini olumsuz etkileyecek. ABD’nin hafta sonu açıkladığı karar sonrası, Türkiye’den ABD’ye gitmek isteyen ve vizesi bulunan herkes, vize engeline takılmaksızın ABD’ye dün giriş yaptı ve yapacak. Ancak yeni vize başvurusu Türkiye içinden yapılamayacak. Yurtdışında bulunan bir Türk vatandaşının o ülkeden ABD vizesine başvurmasının önünde yasal bir engel bulunmuyor. Bu durumda, örneğin Gürcistan’dan, ABD’ye dönük vize başvuruları yapılabilecek. ABD vatandaşları Türkiye’ye girişlerinde e-vize’ye başvuruyor ve bu vize kapıda kontrol edildiği için dün itibariyle fiilen ABD vatandaşlarına Türkiye yasağı başlamış oldu. Yazılımcı paniği ABD ile yaşanan vize krizi, Türkiye’deki ABD merkezli teknoloji şirketlerini panikletti. Paniğin sebebi ABD’li şirketlerin kendi yazılımcılarını Türkiye’ye getiremeyecek olması. ABD’li şirketlere yakın kaynaklara göre yazılımcılar, periyodik aralıklarla Türkiye operasyonlarına desteğe geliyor. Ürünlerin ve servislerin Türkiye’ye uygun bir hale getirilmesi ve geliştirilmesi bu yazılımcılara bağlı. ABD pasaportlu yazılımcıların Türkiye’ye girememesi sıkıntı yaratıyor. Bu yüzden Türkiye’de hizmet ve servis sunan ABD’li teknoloji şirketleri çözüm arıyor. Yasağın uzun sürmesiyle sorun yaşanabileceğini belirten yetkililer, servis ve hizmetlerde aksama olmasından çekiniyor. Şirketler, bu sorunu çözmek için bölge ofislerinde yer alan ve ABD pasaportu dışındaki yazılımcıları araştırmaya başladı. İş dünyası kısa sürede çözüm bekliyor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: NATO’nun en güçlü üyeleri olan Türkiye ve ABD ilişkileri köklüdür. İlişkilerin güçlü oluşu, yaşanan sorunun da diyalogla aşılacağı yönünde bize ümit vermektedir. Biz sorunun diplomatik süreçlerle kısa sürede aşılacağına inanıyoruz. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD): Dün gece başlayan vize krizini itidal içinde çözecek diplomatik süreçler bir an evvel başlatılmalıdır. Uluslararası ilişkilerde müttefik ülkeler arasında, anlaşmazlık ya da öncelik farklılıklarının bulunması doğaldır. Ancak bu anlaşmazlık ve farklılıklar, sağduyulu diplomasi ile çözüme kavuşturulmalıdır. Bu krizin ikili ilişkilerin temellerini sarsmadan, karşılıklı güven ve yapıcı diyalog eşliğinde hafifletilmesi, akabinde de yaşanan anlaşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesi öncelikli beklentimizdir. |