İstanbul’un yıldızı parlayan bölgesi Kartal, kentsel dönüşüm modelleri ve hazır altyapı planlarıyla gayrimenkulde gaza bastı. Dev grupların birbirinden farklı projeleriyle yer aldığı Kartal’da irili ufaklı 150 proje devam ediyor. Ayrıca birçok firma Kartal’da proje hayata geçirmek için özellikle sanayi dönüşüm alanları başta olmak üzere arazi arayışında. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, mevcut anlamda 20 milyar dolarlık iş hacmi süren Kartal’ı ‘Yerinde ve Birlikte Kentsel Dönüşüm’ modelleriyle İstanbul ve Türkiye için örnek haline getiren Kartal Belediyesi, “Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım” temalı zirveyle sektörün önemli aktörlerini buluşturdu. Dragos arkeolojik Kazı Alanı’ndaki dünkü zirvede üç farklı panel düzenlendi.
"Yıkım kuyruğu var"
Zirvede, dönüşümde Kartal modelini anlatan Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, bu kapsamda dönüşümün hızlı ve bilinçli yürümesi adına, tek tek Kartallılara kentsel dönüşümü anlattıklarını belirterek, şunları söyledi: “Diğer ilçelerde olmayan sanayi çöküntü alanının yeniden organizasyonu Kartal’da önemli bir yer tutuyor. Kartal’da üç farklı durum vardı. Birincisi hiçbir şekilde dönüşemeyecek siteler, ikincisi ufak işlemler gereken siteler, üçüncüsü ise bizim hiçbir şey yapmamıza gerek kalmadan dönüşebilecek siteler. Hangisi için ne gerekiyorsa o yapıldı, yapılıyor. Bizim başarımız mevcut durumu, sorunu, çözümü halkın içine katmak. Halka anlattık. Dönüşmatik sistemi sayesinde Kartal’da bulunan toplam 252 siteden afet riski taşıdığı kabul edilen 169 adet olduğunu gördük. Şu anda insanlar yıkım için kuyruk sırasında.”
"Zemini çok sağlam"
“Yüksekten Uçanlar” temalı ilk panelin konuşmacılarından Teknik Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 1987’de dönüşüm projesi olarak Kartal’da hayata geçirdikleri Marmara Deniz Sitesi’ni hatırlatarak, zemin etüdleri sırasında Kartal’ın çok güçlü zemin yapısı olduğunu gördüklerini söyledi.
Ardından bölgede dönüşümlere devam ettiklerini belirten Durbakayım, 6-7 fabrika alanını geri kazandırdıklarını ifade etti. Şu anda Kartal’da dönüşümün hızlı ilerlediğini anlatan Durbakayım, “Burada ilk projemizi yaptığımız yıllarda afişlerde Kartal demeyip, Dragos derdik, Kartal demeye çekinir gibi. Şimdi bundan pişmanım” diye konuştu. “Kartal’la bir gönül bağımız var” diyen Durbakayım, dönüşümde en büyük sorunun onlarca insanla muhatap olmak olduğunu, Kartal’da ise sanayi yoğun alanın hız sağladığını iletti.
Kartal’ı merkez alan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali dumankaya, bölgenin yatırım bazlı bakıldığında 10 yılda 200 milyar dolarlık iş hacmi oluşabileceğini vurguladı. Dumankaya, Kartal’ın kentsel dönüşümde örnek alanlardan biri haline geldiğini belirterek, sadece merkezi iş alanı olarak belirlenen maden ocağı bölgesinde dönüşüme ayrılmış 4 milyon metrekare alan olduğunu ifade etti. Dumankaya, “Buradaki atıl fabrikalar önümüzdeki yıl itibariyle dönüşüme başlayacak. Artık gelinen noktada geliştiriciler için hazır bir ortam var. Planlara bakınca bunu görüyoruz. Dönüşümü destekleyen bir anlayış hakim” dedi.
Başkan Altınok Öz bölgenin yeni kimliğine doğru yolculuğunda arkeoloji, sanat, teknoloji ve ekolojinin 4 ayrı olgu olarak yer alacağını söyledi. Plansız yapılan şehirleşmelerin gelecek 20-30 yılda tekrar yeni bir dönüşüm içine gireceğini vurgulayan Öz, Kartal’ın gelecek 100 yıla hazırlandığına dikkat çekti.
"Hızlı olalım"
“Kartal’ı Kartal Yapanlar” adlı panelde konuşan DKY İnşaat Onursal Başkanı İbrahim Dumankaya, 60’lı yıllarda sanayi bölgesi olan Kartal’ın ulaşım imkanları ve sahil şeridiyle bugün iş ve yaşam merkezi haline geldiğini belirtti. Kentsel dönüşümün önemini vurgulayan İbrahim Dumankaya, “Kartal’da dönüşüm hızla devam ediyor. Ancak hala dönüşme ihtiyacı olan birçok bina var. Dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor. Burada Belediye öncü ve çok önemli görevler yerine getiriyor” dedi.
"Yatırımcı iyi kazanır"
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Körfez Geçiş Köprüsü, 3. Köprü ve Çanakkale Geçiş projesi ile bir Anadolu yakasının bir ‘altın çember’ içinde kaldığını belirterek, bu çemberin yıldızının ise Kartal olduğunu söyledi. Tanes, “Biz yatırım yapmadan önce Kartal’ın potansiyelini gördük ve inandık” diye konuştu. Sektör değerlendirmesi de yapan Tanes, konut kredi faiz oranlarıyla ilgili olarak, şunları söyledi: “Önümüzdeki 3 yılda 1’in altı pek mümkün görünmüyor. Geçmişteki 0.80-0.90’ları kısa vadede göremeyebiliriz. Ancak yüzde 1’in altı göründüğü anda konutta 1.5 milyon satışlık rekor gelebilir”
Anadolu Grubu’nun bölgede gayrimenkul yatırımlarına başladığını kaydeden AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta ise, bölgedeki prim artışının mevcut durumun iki katına çıkacağını öngördüklerini söyledi. Usta, “Kartal’a gelen iyi kazanacak” dedi.
"Yükseklik alerjisi"
Metsan Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Satoğlu, katıldığı panelde Kartal’ın artık dünyanın modern merkezlerinden olma yolunda ilerlediğine dikkat çekti. Satoğlu, “Yüksek binalar bazılarına alerji yapıyor ama biz bunları oluştururken, yeşil alanı, sanat ve kültürü projelerimize çok yoğun katıyoruz. Eskiden tarihi yapı turları yapılırdı, şimdi modern yapılar için turlar yapılıyor. Bunun için de en çok tercih edilen noktalardan biri Kartal oluyor. Bir anlamda dünyanın modern merkezlerinden oluyor” diye konuştu.
|