Madenlerde Denetim Krizi
Dört İşçinin Öldüğü Viyadük...
Harcın Altında Kalan 4 İşçi...
Bir İşçi Ölümü Daha!
İşçi Ölümlerinde İnşaat Başı Çekiyor!
Plaza İnşaatında Ölüm!
İSİG: 3,5 Yılda 236 Metal İşçisi Öldü
İnşaatta Kule Vinç Devrildi: 2 Ölü
İSİG: 6 Ayda 646 İşçi Yaşamını Yitirdi
Türkiye'ye İşçi Haklarında...
İşçiler Her Geçen Yıl Daha...
Temeli Dün Atılan Metro İnşaatında...
En Ölümlü Şehir İstanbul
Bir İşçi Ölümü Daha!
10 Soruda Türkiye’de İşçi...
İSİG: Nisan Ayında 130 İşçi...
'Asıl İşi Yapanlar Artık Taşeron...
İşçi Sağlığı ve Güvenliği...
Paralarını Alamayan TOKİ İşçileri...
Her 100 İşçiden 7'si Taşeron
Binlerce İşçi İnşaatlarda Can Verdi
ATO Başkanı da Kazalarda Sorumluluğu...
İşten Çıkarılan İşçiler Vince...
Torunlar GYO'dan, İşçisine,...
İTO Başkanı: İşçi Bir Cumartesi...
Mart Ayında 139 İşçi Yaşamını Yitirdi
İnşaattan Düşen İşçi Öldü
İnşaat İşçilerine Standart Geldi!
Maden İşçileri 26 Saat Sonra...
Maaşlarını Alamayan Maden...
Soma Kömürleri AŞ İşçi Alımına Başladı
İMO'dan İşçi Sağlığı ve İş...
İnşaat İşçisine Standart Geldi
Adliye İnşaatında Üzerine...
Rezidans İnşaatında 3 Aydır...
İşçi Ölümleri Açıklananın 2 Katı!
İşyerlerinde verilen sağlık hizmetleri süresinin sürekli azaltıldığı Türkiye, ölümlü iş kazalarında Avrupa’da 1. sırada yer alıyor.
Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Oda Raporu’na göre İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yayımlandığından bu yana iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin işyerlerine vereceği hizmet süresi, sürekli olarak azaltıldı. Raporda; yasa ile işyeri hekimi, mühendis, teknik eleman, hemşire gibi sağlık personeline verilecek eğitim hizmetlerinin, dışarıdan satın alma yoluyla ticari danışmanlık hizmetlerine dönüştürüldüğü kaydedildi.
SGK verilerinden örnek verilen raporda, “SGK istatistiklerinde iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu ölüm geliri bağlananlarla ilgili veriler de bulunmakta fakat dosyalar ilgili ölüm yılında sonuçlanmadığı için o yılın ölümlerinden dolayı ölüm geliri alan hak sahibi sayısını tespit güçlüğü bulunmaktadır. Bu yılları birleştirerek ortalamalar tespit edildiğinde, 2005-2013 arası ölümlerin yıllık ortalaması bin 227, ölüm geliri bağlanan dosya sayısı yıllık ortalaması ise 2 bin 311’dir. Bu durum, ölümlerin açıklananın iki katı olduğunu göstermektedir. Eurostat istatistiklerine göre de Türkiye 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci sıradadır” denildi. 1360 vaka 2013’te en fazla ölüm yaşanan faaliyet grupları hakkında bilgi verilen raporda, “296 kişi (yüzde 21,76) ile bina inşaatı birinci sırada, 183 kişi (yüzde 13,45’i) ile kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı ikinci sırada, 121 kişi (yüzde 8,89’u) ile bina dışı yapıların inşaatı üçüncü sırada, 104 kişi (yüzde 7,64’ü) ile özel inşaat faaliyetleri dördüncü sırada yer almaktadır. Bir, üç ve dördüncü sıradaki inşaat faaliyetleri iş kazası sonucu ölüm sayısı 521’dir (yüzde 38,30) ve bin 360 ölüm vakasının üçte birini oluşturmaktadır” denildi. Rapora göre, 2013’te iş kazası sonucu ölümlerin en yüksek olduğu 17 il sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Konya, Gaziantep, Kayseri, Mersin, Kocaeli, Adana, Hatay, Manisa, Muğla, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Zonguldak. |