Bir Taşla 4 Katliam!
Kartal Metrosu'ndaki İş Cinayetinin...
İşçiler Her Geçen Yıl Daha...
10 Soruda Türkiye’de İşçi...
İşçi Sağlığı ve Güvenliği...
Rezidans İnşaatında Ölüm!
İşten Çıkarılan İşçiler Vince...
Kadıköy'de İnşaatta Çökme!
Mart Ayında 139 İşçi Yaşamını Yitirdi
Bu 'Denetim' Görüntüleri Sosyal...
SGK İnşaatında İş Güvenliksiz Çalışma
'İş Kazaları' 2015'e Rekorla Başladı
Adliye İnşaatında Üzerine...
Şubat'ta 81 İşçi Yaşamını Yitirdi
“Bu Raporlarla Ölen İşçiden...
Yaşam Odası 486 İşçiyi Kurtardı
1500 İşçiden Hükümete 'Kıdem' Mesajı
Emek Sineması İnşaatında Bir...
10 İşçiye Mezar Olan Torun...
Suriyeli İşçiye Yüzde 10 Barajı
İşçi Kentin Köleleri!
Ocak 2015’te En Az 125 İşçi Öldü
İmar Kanunu'daki Değişiklikler...
Sabuncubeli Tüneli İşçileri...
İşçi Ölümlerinde Tablo Değişmiyor
DALÇEV'in Sahibinden Direnişçilere:...
İşçiler Döndü Hakedişler Kaldı
Nehir Forum: Hukuki Bakışla...
2014'te İşçiler En Çok İnşaatlarda Öldü
Konteyner Altında Kalan İşçi Öldü!
DSİ Kanalında Göçük: İşçiler Mahsur
Tünel Çöktü! Türk İşçiler...
Çatıda Çalışırken Beton Zemine...
TOKİ İnşaatında Çalışan İşçiler...
Bir İşçi Ölümü Daha
İskele Çöktü: 1 İşçi Öldü
HES İnşaatında Tünel Çöktü,...
Tünel Çöktü: 21 İşçi Mahsur
İşçi Katliamını Durduralım!
TMMOB, DİSK, KESK ve TTB, iş cinayetlerine karşı platform kurdu, 40 merkezde sokağa çıktı, imza kampanyası başlattı. Örgütler, işçi katliamlarına karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.
Birgün Gazetesi'nden Burcu Cansu'nun haberine göre, TMMOB, DİSK, KESK ve TTB, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü nedeniyle ortak açıklama yaparak; tüm emekçileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, erkekleri, örgütlü örgütsüz herkesi ‘İşçi Cinayetlerini Durduralım Platformu’na katılmaya davet etti. Ülkenin 40 noktasında dün iş cinayetlerine karşı sokağa çıkan örgütler, “Kader değil, fıtrat değil, kaza değil, cinayet” başlıklı bir imza kampanyası da başlattı.
TMMOB Genel Merkezi’nde dün yapılan basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Başkanı Şaziye Köse, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Bayazıt İlhan, “İş cinayetlerini ve işçi katliamlarını durduralım!” çağrısında bulundu. Dört örgüt adına ortak açıklamayı okuyan Soğancı, her yıl binlerce iş kazasının yaşandığına, yüzlerce emekçinin hayatını kaybettiğine, binlercesinin yaralandığına dikkat çekti. Soğancı, “Her yıl artan iş cinayetleri, ülkemizde işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerin ne kadar sorunlu olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bu tablo, AKP’nin iktidara gelmesiyle daha da vahim bir hal almıştır. 2003 yılında günde ortalama üç işçi yaşamını yitirmekte iken, bugün bu sayı beş-yedi işçiye kadar çıkmıştır. Kimi zaman ‘ölçülmeyen karbonmonoksit oranı’, kimi zaman ‘bakımı yapılmayan cephe asansörü’, bazen ‘kapatılmayan inşaat boşluğu’, bazen de ‘çadırdaki elektrik kaçağı’ olarak karşımıza çıkan, oysa asıl nedeni yıllardır uygulanan neoliberal politikalar olan iş cinayetlerinde her yıl ortalama bin 500 emekçi hayatını kaybederken, binlercesi sakatlanıyor” dedi. Mücadele çağrısı Önümüzdeki günlerde kitlesel açıklamalarla kampanyayı büyüteceklerini belirten Soğancı, “Ülkemizin tüm emekçilerini, yoksullarını, işsizlerini, kadınlarını, erkeklerini, örgütlü örgütsüz tüm insanlarımızı ortak mücadele için davet ediyoruz” diye konuştu. Cinayetler önlenebilir “Emek ve meslek örgütlerinin önerileri dikkate alınmadan hazırlanan ‘yama’ tedbirlerle iş cinayetlerinin engellenmesi mümkün değildir” diyen Soğancı, yapılması gerekenleri özetle şöyle sıraladı: - Özelleştirmeler iptal edilmeli, madencilik sektörü başta olmak üzere taşeronluk ve rödovans ile her türlü güvencesiz çalışma uygulamaları kaldırılmalıdır. - İşçi sağlığı ve güvenliğinin ayrımsız tüm çalışanlar için bir hizmet değil bir hak olduğu ve çalışanların bu hakkına karşı tek muhatabın devlet olduğu kabul edilmelidir. - Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı, başta ILO standartları olmak üzere evrensel sendikal normlarla çelişen engeller kaldırılmalı ve örgütlenme teşvik edilmelidir. - Tüm çalışanlar insana yakışır norm ve standartta bir sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalıdır. - Bağımsız denetim mekanizmaları oluşturulmalı, işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının iş güvenceleri mutlaka sağlanmalı, ücretleri fondan karşılanmalıdır. Bu meslek gruplarının eğitiminde TTB ve TMMOB yetkili kılınmalıdır. -Yıllardır ihmal edilen meslek hastalıklarının önlenmesi, gerekli taramaların yapılması, hastalıkların tespiti için yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir. - Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetimde etkin katılımının olduğu idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kurumu oluşturulmalıdır. |