Haydarpaşa Garı'nda Son Durum
Ankara-Haydarpaşa Yolculuğu...
İstanbullular Haydarpaşa'ya Sahip Çıktı
Haydarpaşa, Tren Garı Olarak...
Haydarpaşa Garı'nda Protesto: Satılamaz!
Haydarpaşa Garı Satılıyor mu?
Tarihi Parkta Kreşe Yargı “Dur” Dedi
Satılan Parkın Resmini Çekmek Yasakmış!
Haydarpaşa Garı Mücadelesinin...
Haydarpaşa'ya İyi Haber
Dev Fabrika Park Oldu
Haydarpaşa Aslına Uygun Restore...
Öğrenciler Haydarpaşa İçin...
Haydarpaşa Yandı; Yargıtay...
“Haydarpaşa Garı’nda Rant...
Haydarpaşa hala Büyük İnsanlığı...
"Haydarpaşa Kampüsü Devredilmesin"
Haydarpaşa Yerleşkesi Marmara’nın...
'Haydarpaşa Gardır, Gar Kalacak'
"Haydarpaşa" El mi Değiştiriyor?
Haydarpaşa Garı'nda Neler Oluyor?
‘Haydarpaşa Garı’nın Arkası da Park Olsun’
Haydarpaşa Garı’nın restorasyon projesini onaylayan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Gar binasının orijinal haline dönmesi güzel ama garın arkasında bulunan Özelleştirme İdaresi’ne verilen arazi de ticari olarak kullanılmamalı. Bu alan yeşil alan ve park olmalı” dedi.
Tarihi Haydarpaşa Garı’nın çatısı, 5 yıl önce çıkan yangında büyük hasar görmüştü. Bu büyük yangının ardından garın restorasyonu gündeme gelmiş fakat proje Kadıköy Belediyesi tarafından reddedilmişti. Kadıköy Belediyesi, restorasyon projesini yapının orijinal haline uygun olmadığı ve bazı eklentiler yapılacağı gerekçesiyle reddettiğini açıklamıştı.
Bu arada da garın otele dönüştürüleceği söylentileri çıkmış ve kamuoyunda çok tartışma yaratmıştı. Restorasyon projesinin reddedilmesi üzerine, yeni bir proje hazırlanmaya başlanmıştı. Aynen korunacak İşte o ikinci projeyle ilgili önceki gün olumlu bir gelişme oldu ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün Haydarpaşa Gar Binası’nın restorasyonuyla yaptığı ikinci ruhsat başvurusu Kadıköy Belediyesi tarafından kabul edildi. Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın haberibe göre, Kadıköy Belediyesi, orijinal haline sadık kalınan restorasyon projesine onay verdiğini açıkladı. İstanbul’un simge binalarından biri olan Haydarpaşa Garı, aslına uygun olarak yenilenecek ve binanın özgün durumu aynen korunacak. Bu, sevindirici bir haber. Peki ama gar restore edildikten sonra ne olacak? Gar olarak kullanılmaya devam edebilecek mi yoksa müzeye dönüştürülebilir mi? Marmaray’a entegre edilen banliyö hatları Ayrılıkçeşme’ye geliyor. Hızlı tren ise Pendik’te. Peki Haydarpaşa da bu sisteme dahil edilecek mi? İşte bu soruları Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na yönelttim. Başkan Nuhoğlu, restorasyon ve sonraki süreçle ilgili şu açıklamayı yaptı: ‘4-5 ayda biter’ “Tarihi gar binasına ilk projede restorasyon ruhsatı vermemiştim. Çünkü orijinalliği bozulmuştu. Çatı genişletilmiş, asansör eklenmişti. İkinci proje ise aslına uygun olduğu için onayladım. Restorasyona ne zaman istenirse başlanabilir. Şahsi kanaatime göre de 4-5 ayda tamamlanır. Gar binasının orijinal haline dönmesi güzel ama olaya bütün halinde bakmamız gerekiyor. Şöyle ki; garın arkasındaki arazi, Özelleştirme İdaresi’ne verildi. 2 milyon metrekare inşaat hakkı var. Biz istiyoruz ki bu arazi de imara açılmasın, ticari olarak kullanılmasın, kamunun yararlanabileceği rekreasyon alanı haline getirilsin. Ulaştırma Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada Haydarpaşa’nın gar olarak hizmet vermeye devam edeceğini, hızlı trenin uzatılacağını söylemişti. Kadıköylülerin isteği de bu doğrultuda. Bu simge yapının gar olarak kalmasını bekliyoruz. Haydarpaşa Gar, arkadaki arazi de yeşil alan ve park olsun.” Ulaştırma Bakanlığı: Haydarpaşa gar olarak kalacak Ulaştırma Bakanlığı kaynakları ise, Haydarpaşa’nın gar olarak kalacağını, Bakan Binali Yıldırım’ın 2 yıl önce bu konuda bir açıklama yaptığını belirterek, “Bundan bir dönüş yok. Hızlı trenler de diğer trenler de Haydarpaşa’ya kadar gidecek” dedi. |