Kentsel Dönüşüm Danışmanlığı...
Başka Ülkelerin Petrolü Varsa,...
"Borsanın Oyun Yeri Olarak...
Türkiye Gayrimenkul Pazarı...
GYODER İsmini ve Faaliyet...
Kraliçe'nin Gayrimenkul İmparatorluğu!
Gayrimenkulde “Alaylı” Dönemi Sona Eriyor!
GYODER ve İstanbul Ticaret Üniversitesi gayrimenkul sektörüne uzman yetiştirmek ve ihtiyaç duyulan araştırma konularını belirlemek için işbirliği yapacak. GYODER Başkanı Aziz Torun, “Türkiye’nin ilk Gayrimenkul Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulması ile birlikte, gayrimenkul sektöründe alaylı dönemi sona erecek” dedi.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi önemli bir işbirliğine imza attı. GYODER ve İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından sektörün gelişimi için ihtiyaç duyulan araştırmaları tespit etmek, gerçekleştirmek, referans veriler üretmek ve sektöre vasıflı eleman yetiştirmek amacıyla kurulan, Türkiye’nin ilk Gayrimenkul Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yürüteceği çalışmalara da yön verecek olan işbirliği protokolünün imzaları atıldı. GYODER Başkanı Aziz Torun, atılan adımla gayrimenkulde alaylı döneminin sona ereceğini ve eğitimli gayrimenkul temsilcileri yetişeceğini dile getirdi.
Kentsel dönüşümün rotası belirlenecek İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Erken, yapılacak iş birliği ile kentsel dönüşümün rotasının belirleneceğini söyledi. Doğru kentsel dönüşüm projelerinin kriterlerini belirleyeceklerini belirten Erken, model önerisi de getireceklerini ifade etti. Erken, üniversite bünyesinde yapacakları araştırma ile ayrı ayrı tüm şehirlerin yaşanabilir ve yatırım yapılabilir olup olmadığını belirleyeceklerini söyledi. Yanlış algı kriz doğurur İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Baz, gayrimenkul geliştirmenin arazi geliştirmeden başlayıp arsa üretilmesine, kentsel tasarımdan plan yapımına, bina – çevre tasarımından bina üretilmesi ve hatta işletilmesine kadar çok sayıda alanı kapsayacağını söyledi. Kentsel dönüşüm projelerini değerlendiren Baz, “ Kentsel dönüşüm yeni bir olgu değil. Şehirler var olduğundan bu yana dönüşüm yapılıyor. Dönüşüm ile ilgili en büyük hata bu olayın bina yıkıp yapılması gibi değerlendirilmesi olur. Yapılacak hatalar kentleri büyük krizlere sürükler” dedi. Dönüşümün finansörü müteahhitler İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araştırmaya göre İstanbul’daki konutların üçte birinin risk altında olduğunu söyleyen Baz, “ Kaba bir hesapla İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut risk altında. Türkiye genelini de düşünürsek kentsel dönüşüm için asrın projesi diyebiliriz. 400 miyar TL’lik bir bütçeden bahsediyoruz. Üstelik bu rakam sadece inşaat maliyetini gösteriyor. Alt yapı çalışmaları ile akam daha da artar. Böyle büyük bir projenin finansörü ise müteahhit olarak görülüyor” dedi. Bu riske dikkat! Baz, İstanbul’da birçok okul, hastane, kamu kurumun şehrin dışına doğru itildiğini söyledi. Bunun yanında şehir merkezinde ciddi dönüşüm projeleri hedeflendiğini belirten Baz, “ Konut yaratılan yerde istihdam da yaratılmalı Yoksa bazı bölgelerde talep bulmama riski ile karşılaşabiliriz” dedi. Baz, GYODER ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile birlikte kentsel dönüşüm başlıklı bir çalıştay yapacaklarını sözlerine ekledi. Yüksek Lisans Programı yapılabilecek GYODER Eğitim ve Yayınlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, Gayrimenkul Ekonomisi ve İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans programı onayı alındığını belirterek bu programa GYODER’in öncelikle akademik unvanlı üyelerinin katkıda bulunacağını ve seminer derslerinin GYODER’in konusunda uzman üyeleri tarafından verileceğini söyledi. Yetgin, gayrimenkul sektöründen tanıdığımız bazı temsilcilerin de eğitmen olarak derslere katılacağını dile getirdi.
|