Milliyet'in haberine göre, Reuters’a konuşan bankacılar içeride en önemli gündem maddesinin ise hâlâ yeni hükümetin kurulma süreci ve ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği olmaya devam ettiğini belirtiyorlar. Fed tutanakları öncesi önceki gün piyasa kapanışında 2.87 civarında işlem gören dolar/TL dün sabah güne 2.86’ın altına gerileyerek başladıktan sonra 2.8415 seviyesine indi. Geçen hafta yüzde 8 gerileyen brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise dalgalı bir seyir izlese de 44 dolar civarındaki seyrini sürdürüyor. Analistler ithalatında en büyük kalem enerji olan Türkiye için düşük petrol fiyatlarının önemli bir avantaj olmaya devam ettiğini ve kurdaki düşüşte de bir destek olduğunu belirtiyorlar.
Kabine bekleniyor
Hisse senetleri piyasası ise, FED Ekim ayı toplantı tutanaklarının aralık ayında faizler artırılsa da, artışların kademeli olacağını işaret etmesi sonrası piyasalarda oluşan olumlu havayla güne hafif alıcılı başladı.
Ancak yeni kabinenin kurulmasını bekleyen piyasalarda önemli bir haber akışı olmamasının da etkisiyle 900 puanlık dar bantta dalgalanan endeks günü yatay tamamladı. BIST-100 yüzde 0.09 düşüşle 80.441 puandan kapandı.
Hisse senedi piyasaasında yön belirleyici yeni bir hikâye olmadığını belirten uzmanlar, Reuters’a, kabine açıklanana kadar endekste iki yönlü hafif dalgalanmaların süreceği öngörüsünü aktardı.
"Faiz artırımı kademeli olur" Fed’in ekim toplantısına ait tutanakların açıklanması sonrası ilk faiz artırımının aralık ayında gerçekleştirileceğine ilişkin beklentiler güçlenirken, ekonomistler faiz artırım sürecinin kademeli olacağı görüşünde birleşti. AMP Capital Yatırım Strateji Başkanı ve Başekonomisti Shane Oliver, Fed’in ilk faiz artırımına aralıkta gideceği ihtimalinin güçlenmesinin yakın vadede hisse senedi piyasasında daha fazla oynaklığa neden olabileceği uyarısında bulundu. Oliver, Fed’in faiz artırımına yatkın olduğunu, bunun anlaşılabilir nedenleri bulunduğunu aktararak, “Çünkü alışılmışın dışında gevşek para politikaları, büyüme ve istihdamı desteklemek için uygulandı. İstihdam 2008’e göre daha iyi seviyede, işsizlik yüzde 5 azaldı, güven arttı, konut sektörü toparlanıyor ve işletmeler yeniden yatırım yapıyor” dedi.
PhillipCapital Türkiye Araştırma Direktörü Özlem Bayraktar ise Fed’in, sürecin çok daha kademeli ve yavaş olacağı konusunda hemfikir göründüğüne dikkati çekerek, “Bu da gelişmekte olan ülkeler çerçevesinde baz senaryo olarak alınan ve özellikle 2016’nın ilk yarısında fırsat pencerisi yaratan bir unsur olarak ön plana çıkıyor” diye konuştu.
|