Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, bir grup öğrencinin, Bizans döneminde 'Theodosius Forumu' olarak adlandırılan meydandaki tarihi kalıntıların, park düzenlemesi yüzünden tahrip edildiği iddiasıyla eylem yaptığı hatırlatıldı. Söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığı vurgulanan açıklamada, çalışmalar kapsamında herhangi bir kazı çalışması yapılmadığı kaydedilerek, ''Alanda yer üstü çevre düzenlemesi yapılmaktadır. Bu çalışma kapsamında hiçbir tarihi esere zarar verilmemiştir. İddialar üzerine proje, Anıtlar Kurulu'nda değerlendirildiği ve 'olur'u beklendiği için herhangi bir çalışma yapılmamaktadır'' ifadeleri kullanıldı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
''Çevre düzenlemesi yaptığımız alan; Ordu Caddesi üzerinde, çevresindeki Beyazıt Hamamı, Beyazıt Külliyesi, İl Halk Kütüphanesi, Süpürgeciler Hanı, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ve daha birçok tarihe ışık tutan yapının olduğu bir bölgede işportacı ve seyyar satıcılar tarafından işgal edilmiştir. Çoğunluğu peyzaj değeri olmayan bitkilerle gelişi güzel bir şekilde bitkilendirilmiştir. Geçmişte derme-çatma ve kaçak olarak zabıta ile mahalle muhtarlığının oluşturduğu metruk yapıların bulunduğu ve en önemlisi alt ve üst duvarlarının zaman aşımıyla uğradığı tahribatlarla ciddi tehlike arz etmesi sebebiyle park, proje kapsamına alınmıştır.''
Arkeoloji Öğrencileri "Fatih Belediyesi Sorumludur" demişti
Arkeoloji öğrencileri, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi karşısında bulunan tak kalıntılarının geçtiğimiz günlerde Fatih Belediyesi’nin yaptığı park düzenlemesi esnasında iş makineleriyle tahrip edildiği iddiasıyla protesto etmişti. Protestoya İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Klasik Arkeoloji, Prehistorya, Protohistorya ve Öasya Arkeolojisi, Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Sanat Tarihi bölümlerinden öğrenciler katılmıştı. bianet.org'un haberine göre öğrenciler, basın açıklamalarında, belediyenin arkeolojik dolgular ve kültür varlıkları içeren alanlarda yaptığı çalışmalarda evrensel koruma değerlerini gözetmesini istemişti.
“Burada yalnızca Thedosius Takı için değil bu topraklarda yapılan her türlü yanlış onarım, ihmalkarlık, yanlış işlevlendirme, vandalizm yüzünden yok olmaya maruz bırakılan kültür değerlerimiz için toplandık. Fatih Belediyesi’nin başta Sulukule ve Ayvansaray olmak üzere idari sınırları içerisinde her alanda defalarca tekrarladığı bu tutumunu derhal durdurmasını, arkeolojik dolgular ve kültür varlıkları içeren alanlarda yaptığı çalışmalarda evrensel koruma değerlerini gözetmesini istiyoruz. Unutulmamalıdır ki, hangi belediyenin hangi kurumun yetkisinde olursa olsun kamusal alan bizimdir ve bu nedenle bizler kültür varlıklarının tahribatı söz konusu olduğunda eğitim gördüğümüz bilim alanlarından edindiğimiz her türlü bilgiyi kullanarak konuya müdahil olmaktan kaçınmayacağız. Akademik takvimin kapalı olduğu bir dönemde, öğrenciler yokken yapılan bu tahribatın asıl sorumlusu İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümü hocaları ve öğrencileri değil; Fatih Belediyesi’dir".
1700 yıllık Tak
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi karşısında bulunan ve M.S 4.yy’ a tarihlenen Theodosius Forumu’nun (Forum Tauri) girişlerinden olan Theodosius Takı’nın kalıntılarının kepçeyle savrulduğu, zemine ve kalıntıların bir kısmına beton döküldüğü geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Tak talıntıları 1927 yılında Ordu Caddesi’nin genişletilmesi sırasındaki arkeoloji kazısı esnasında bulunmuştu. 1956 yılında aynı caddenin tekrar genişletilmesiyle Simkeşhane’nin ana caddeye komşu blokları yıkıldı. Bu yıkım sırasında takın birçok parçası ortaya çıktı. Ardından yapılan arkeolojik çalışmalarda taka ait pek çok buluntu elde edildi. Bu buluntuların bir kısmı İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülürken bir kısmı da yerinde bırakıldı.
|