Eymir’de ‘Diplomatik Otel’...
Eymir Gölü Çevresine Yapılaşma...
Eymir Sınırına Moloz Tehdidi
İmrahor ve Eymir Mercek Altında
"Eymir Bizim Kutsalımız, Dokundurtmayız"
Eymir’in ÇED Raporu Tartışıldı
“Eymir’in Yapılaşması Sonun Başlangıcı"
‘Eymir’de Yapılaşma Süreci Ciddiyetsiz’
Mogan'daki Kirlenme Eymir'i Etkiliyor
Halka Değil Müteahhitlere Açtılar
Eymir'e Yapılaşma Tehdidi!
“91 Yıllık Başkent Kayboluyor”
Çevre Mühendisleri Uyardı:...
Eymir Gölü’ne Güneş Teknesi
Ankara'nın "Boğaz"lı Görüntüleri...
Bu Kıyımın Suçlusu Kim?
"Bu Kıyıma 'Dur' Demeli"
Eymir'e Kat Çıkacaklar!
Eymir Gölü yakınında yapılmak istenen diplomatik otel projesinin ayrıntıları da şaşırttı. Her bir apart için kat tapusu alınmış olan projenin otel görünümlü konut projesi olduğu ortaya çıktı.
Ankara’nın tek doğal gölü olan Eymir Gölü, aynı zamanda Ankaralıların bina görmeden gezebildiği tek yeşil alan. Ancak pek çok doğal güzellik gibi burası da yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Gölün yakınındaki Çankaya İlçesi’ne bağlı Mühye Köyü’ne “diplomatik otel” yapılmak isteniyor.
Taraf Gazetesi'nden Ayfer Çalıkıran'ın haberine göre, Proje A,B,C bloklarından oluşuyor. A Blokta toplam 90 apart, B Blokta ise 67 oda olması planlanıyor. Projenin ilginç yanı ise 90 apart ünite için ayrı ayrı kat irtifakının olması var. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, bu şekilde aslında bir otel değil kat satışı yapılabilecek bir proje hazırlandığını dile getiriyor. Kendilerinin projeyi ayrıntılı olarak incelediğini dile getiren Bozoğlu, “Gördük ki her bir apart için kat tapusu alınmış. Bu da her bir apartın satışa sunabileceği anlamına geliyor” diyor. Apartmanların kat mülkiyeti soruldu 157 odalı olarak sunulan projenin pek çok eksiği mevcut. Eksiklikler özellikle bu kat irtifakı ve kat mülkiyetiyle ilgili. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gündeme getirilen bu eksikliklerin ne şekilde tamamlanacağı ise meçhul. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 11 Nisan 2013’te verdiği kararda, kat irtifakı ve kat mülkiyetine dikkat çekti. Müdürlük, “Projedeki tüm bağımsız bölümlerin kullanım amacının mimari proje üzerinde belirtilerek bu şekilde onama yapılması gerekmektedir” dedi. Mimari projeyi getirin Öte yandan 9 Temmuz 2013’te Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de aynı noktaya vurgu yaptı. 12 kalemden oluşan eksikler listesinde ruhsata esas mimari uygulama projesi talep ediliyordu. Ayrıca İl Müdürlüğü, sit alanına yakınlığı nedeniyle otel için ÇED raporu da istedi. Baran Bozoğlu, tüm bu eksik belgelerden de anlaşılacağı gibi, otel adı altında kat satışı yapılacağını ve bundan rant elde edileceğini vurguladı. Bozoğlu, projenin neden otel olarak sunulduğuna ilişkin soruyu ise, “Bu şekilde daha fazla inşaat alanı kazandılar” diye cevaplıyor. Gölün imara açılmasını engellemek için harekete geçeceklerini belirten Bozoğlu, önümüzdeki hafta bir eylem düzenleyeceklerini dile getirdi. Ağaçlandırılacak alandı Peki neden kat mülkiyeti verilecek proje otel projesi olarak sunulmak isteniyor? Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, bu soruyu şöyle cevaplıyor; “Bölge 1/1000’lik imar planlarında Özel Çevre Koruma Alanı ve ağaçlandırılacak alan olarak görülüyor. Buraya konut projesi yapmak isterseniz ancak yüzde 10’luk inşaat alanı kullanabilirsiniz. Otel ya da sağlık kurumu yapacaksanız inşaat alanı hakkınız iki katına çıkıyor. Yani alanın yüzde 20’sini kullanabiliyorsunuz.” Nasıl ruhsat aldılar Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, 9.5 milyon liralık diplomotik otel projesinin nasıl ruhsat alabildiğinin incelenmesi gerektiğini söyledi. Bozoğlu, “Ruhsat almayı sağlayacak proje detayları mevcut değil. Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü de söz konusu eksiklikleri yazmıştı. Buna rağmen inşaat ruhsatı almaları ciddi bir usulsüzlük. Normal bir ülkede ruhsatı veren memurlara dava açılır” dedi. |