
İstanbul'un Altına 145 km. Tünel

Doğu’yu 12 Şehre Bağlayacak Tünel Açıldı

Tarihi Karargah Binaları 101...

Tarihi Keşif: Göbeklitepe'nin...

Tarihi Surlara Asfalt Döküldü

Tarihi Kaleiçi UNESCO Yolunda

İstanbul'un Tarihi Binası Otel Oluyor

Tarihi Parkta Kreşe Yargı “Dur” Dedi

Tarihi Köprüde Tahribat Büyüyor

Çukurova Havalimanı İhale...

Cami Tuvaleti Kazısında Tarihi...

Manisa'da Tarihi Eserler Bakımsız

Tarihi Okulun Başına Gelmeyen Kalmadı

IŞİD 2 Bin Yıllık Tarihi Kapıyı Yok Etti

Tarihi Leleg Yolu İlk Etabı...

“Atatürk Kitaplığı’ndaki Harita...

Atık Malzemelerle Tarihi Binaların...
Esirlerin Yaptığı Tünelde Tarihi Yolculuk
Hatay'da milattan önce 1. yüzyılda dağdan gelen sel sularını önlemek için yaklaşık bin esire 10 yılda yaptırılan Titus Tüneli, ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Hatay'ın Samandağ ilçesine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan ve milattan önce 1. yüzyılda dağdan gelen sel sularını önlemek için yaklaşık bin esire 10 yılda yaptırılan Titus Tüneli, ilginç mimarisi ve doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
İnsanoğlunun yerleşimine ait ilk izlerin bulunduğu Paleolitik Çağ'dan bu yana tarihi ve doğal birçok güzelliğe sahip Hatay, ilk mağara kilisesi St. Pierre, Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar gibi mekanlarının yanı sıra bin esire 10 yılda yaptırılan ve mimarisiyle ilgi gören Titus Tüneli ile de adından söz ettiriyor. Tünelin uzunluğu bin 380 metre Samandağ ilçesinin kuzeyindeki Çevlik Mahallesi'nde bulunan ve 130 metresi kapalı, kalanı ise açık kanal halinde olan tünelin uzunluğu girişten Çevlik'e kadar bin 380 metre. Dağdan gelen suların neden olduğu selin taşıdığı kum ve çakılların limanı doldurmasının engellenmesi amacıyla Roma İmparatoru Vespasian'ın emriyle yapımına başlanan tünelin 130 metresinin, dağın oyulmasıyla bin esire 10 yılda yaptırıldığı biliniyor. Yaklaşık 2 yıl önce UNESCO Dünya Miras Merkezince geçici listeye alınan tünel, bin 380 metre uzunluğu, 7 metre yüksekliği, 6 metre genişliğiyle dikkati çekiyor. |