Deprem Riskine Karşı Yeniden...
Her Üniversite Kampüsüne Bir...
Kılıç Ali Paşa Camisi’nin...
Edremit'te Camisiz Minare
O İl için Korkutan Deprem Uyarısı
Peru, 4.9'luk Depremle Yıkıldı
Deprem Sığınma Alanına Otel,...
İstanbul'da Olacak Depremin...
İstanbul Depremi ile İlgili...
Cami Avlusundan Çıkan Sürpriz
Korkutan Deprem, Evlerde Hasar Var!
600 Yıllık Camide Hırsızlık
Marmara'yı Korkutan Habere...
İstanbul Depreminde Neler Olacak?
İstinat Duvarı Çöktü, İki...
'Denetimsizlik Can Alıyor'
İstanbul'da Okullar Yenileniyor
Bodrum'da Deprem
Gökova Körfezi'nde Deprem!
Marmara'da Korkutan Deprem Hareketliği!
‘Soma Felaketinin Nedeni Depremcikler’
İzmir'deki Depremler Normal mi?
TOKİ'nin Deprem Konutlarında...
İzmir'i Deprem Uyandırdı
Çanakkale'de Deprem
Sular Çekildi, Deprem Enkazı...
Bandırma'da Deprem!
Alaska'da 8 Büyüklüğünde Deprem!
Deprem Toplanma Alanı Külliye Oluyor
DASK Depreme Dayanıklı Bina...
“Gezi Parkı, Depremde O Bölgenin...
Akdeniz'de Deprem
Gökçeada'da 4.2'lik Deprem!
Deprem Gerekçesi ile Yıkılan Okulu Cami Yuttu!
Üsküdar Avni Başman İlköğretim Okulu 'deprem riski' gerekçesiyle yıkıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın itirazlarına rağmen Aziz Mahmut Hüdayi Camii'nin dini tesis alanı olarak planlandı. Bakanlığın 'bölgeye yeni okul yapılsın' şartı uygulanmadı.
Birgün gazetesinden Olgu Kundakçı'nın haberine göre İstanbul Üsküdar'da Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı'na ait arazide 'deprem riski' taşıdığı gerekçesiyle yıkılan Avni Başman İlköğretim Okulu'nun yer aldığı alan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın itirazına rağmen Aziz Mahmut Hüdayi Camii'nin dini ve sosyal tesis alanı olarak planlandı. Gülfem Hatun Mahallesi'nde yaklaşık 9 bin metrekarelik arazi 1/1000 ölçekli Üsküdar Merkez Bölgesi Uygulama İmar Planı'nda kısmen dini tesis alanı ve ilköğretim alanı olarak planlanmıştı. Arazide korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli Aziz Mahmut Hüdayi Camii, Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi, Fatma Sultan Türbesi, vakıflara ait hizmet binaları ile Avni Başman İlköğretim Okulu yer alıyordu.
2012'de yıkılan okulun arazisi otopark olarak kullanılmaya başlanırken, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine bu alan imar planlarında değişikliğe gidilerek 'ilköğretim alanından' dini tesis ve sosyokültürel tesis alanına dönüştürüldü. İstanbul Büyükşehir Belediye meclisinde geçen ay oy çokluğuyla onaylanan 1/1000 ölçekli plan değişikliğiyle birlikte araziye, cami, hazire alanları, şadırvan, meşruta binaları, vakıf hizmet birimleri, yurt gibi binalar yapılabilecek. İlköğretim alanının dini ve sosyokültürel tesis alanına dönüştürülmesini öngören 1/5000 ölçekli plan değişikliği ise Haziran 2013'te onaylanmıştı. Bakanlık itiraz etti Milli Eğitim Bakanlığı, okul alanın dini tesis alanına dönültürülmesine karşı çıktı. Bakanlık, plan değişikliğine Avni Başman İlköğretim Okulu'nun daha önce hizmet götürdüğü bölge için imar planında eşdeğer yeni bir alanın ayrılması ve üzerine ihtiyacı karşılayacak bir okul yapılması şartı koştu, ancak bu şart uygulanmadı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdülüğü, 7 Ekim 2013 tarihli yazısında, okul alanına eşdeğer bir alanın planda ayrılmadığı ve yeni bina ve yeni okul yapım şartının yerine getirilmediği gerekçesiyle plan değişikliğine olumsuz görüş bildirmesine rağmen plan değişikliği belediye meclisinden geçti. CHP'li üyelerin ret oyuna rağmen plan değişikliğinin onaylandığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi'nin CHP'li meclis üyesi Nezih Küçükerden, Milli Eğitim Bakanlığı'nın görüşü yok sayılarak okulun cami alanına dönüştürülmesini eleştirdi. Küçükerden, “Avni Başman İlköğretim Okulu, orada yıllardır var olan bir okul. Halkın ve Bakanlığın itirazına rağmen okul alanın dini tesis alanına çevrilmesini doğru bulmuyoruz. Okul yıkıldıktan sonra bölgede yeni bir okul inşa edilmedi. Dini tesis gerekliyse okul alanına değil, başka bir alana yapılmalı” dedi. |