Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER Foto: Cem Öksüz (AA)

Kalkınma Ajansları Ağıyla...

DEİK, Türk Girişimcilerini DTİK Portalında Buluşturuyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) geçen cuma günü yaptığı bir toplantı ile bünyesindeki Dünya Türk İş Konseyi'nin (DTİK) bir süredir denenmekte olan bir iletişim portalını (www.dtik.org.tr) bizlerle paylaştı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun "Bir nevi iş adamları facebook'u" şeklinde nitelendirdiği bu portala DEİK üyesi yaklaşık 2000 işadamı ve

Referans Gazetesi
DEİK, Türk Girişimcilerini DTİK Portalında Buluşturuyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) geçen cuma günü yaptığı bir toplantı ile bünyesindeki Dünya Türk İş Konseyi'nin (DTİK) bir süredir denenmekte olan bir iletişim portalını (www.dtik.org.tr) bizlerle paylaştı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun "Bir nevi iş adamları facebook'u" şeklinde nitelendirdiği bu portala DEİK üyesi yaklaşık 2000 işadamı ve profesyonel kayıt yaptırmış durumda.

Dünyanın her yanına konuşlanmış çeşitli mesleklerdeki işadamları bu portalda buluşarak bir birleriyle iş amaçlı her türlü konuda bilgi alış-verişi ve ticari alış-veriş yapabilme imkânı bulacaklar. Şu anda portalda 75 ülkedeki farklı mesleklerdeki 200 bin işadamı eşleşmiş durumda. Bu işadamları bulundukları ülkeden Türkiye ile veya başka ülkelerdeki Türk veya o ülkenin işadamlarıyla doğrudan temas kurarak iş olanakları yaratacaklar ve nemasını elbette Türkiye toplayacak.

Teknolojinin verdiği en gelişmiş imkânlarla birbirlerine bir "tık" kadar yakınlaşan Türk girişimciler eminim bu fırsatı en güzel şekilde değerlendirecekler.
 
Tüm dünyada 5 kıtada yerleşik 6 milyonluk bir Türk toplumu var. Bu toplumun 4.5 milyonu Avrupa da, 600 bini Amerika da, 200 bini Ortadoğu da, 150 bini Avustralya da diğerleri Orta Asya Cumhuriyetleri ve Afrika da yaşamakta. Bu Türk nüfusunun yaklaşık 100 ülkede iş yatırımları var. Sadece Avrupa'daki girişimcilerin sayıları yaklaşık 150 bin ve ciroları 50-60 milyar euro. Sağladıkları istihdam sayısı ise yaklaşık 750 bin kişi. Dünyanın 100 ülkesindeki Türk girişimcilerin sayılarının 180 bin, cirolarının ise 125-135 milyar dolar olduğu tahmin edilmekte. Toplam istihdamları ise 1.1 milyon kişi olarak hesap edilmekte. Bu girişimciler sadece iş sahalarında kalmıyorlar. Siyasete giriyorlar, milletvekili, bakan oluyorlar, yerel yönetimlerde yer alıyorlar, büyük şirketlerin yönetimlerinde üst düzey görevler alıyorlar; bilimde, sanatta ve sporda da öne çıkıyorlar.

Bu hiç de yadsınamayacak bir güç ve tek eksikliği diaspora anlamında bütünleşememeleri.

Bildiğiniz gibi DEİK, bu konuda da bir önemli adım atmış; geçen yıl ki Türk Girişimciler Kurultayı'nda "Türk diasporası"nın temelleri atılmıştı. İşte geçen cuma günü yapılan toplantıda özellikle bu konu gündeme getirildi ve DTİK Türk işadamları portalı diaspora anlamı içerisinde sunuldu.

Elbette, yurtdışına ayağını atan her Türk, ister turist, ister işadamı, ister talebe, ister tedaviye giden hasta, ister spor amaçlı giden sporcu, ister sanat amaçlı giden sanatçı, ister siyasetçi ve ister sıradan vatandaş olsun hepsinin görevi Türkiye'yi iyi temsil etmek imajını yükseltmektir.

Bu görev yaşamını ve geçimini yurtdışında gerçekleştiren bir Türk için daha önem kazanmakta ve onlara ek görevler yüklemektedir.

İşte bu portal onları biraraya getirecek, düşüncelerini, fikirlerini daha hızlı ve geniş bir alanda paylaşma imkanı verecek ve bu imkân onlara hem iş, hem aş ve hem de imaj olarak geri dönecektir.
 
Toplantıda ülke komitelerinin başkanları da vardı ve bazıları temsil ettikleri bölge ülkelerdeki iş imkânları hakkında bilgiler verdiler. Bu komiteler DTİK oluşumunun askerleridir ve yapacak çok şeyleri olmalıdır.

-Amerika Bölgesi, Avrupa Bölgesi, Afrika Ortadoğu ve Körfez Bölgeleri, Avrasya Bölgesi ve Asya Pasifik Bölgesi Komiteleri olarak şekillenen bu komiteler bu portalda bulundukları bölgelerin özelliklerini, ticari tercihlerini, yatırım ve ihracat imkânlarını, Türkiye ile olan ilişkilerini bu portalda üyeleriyle paylaşabilirler.
 
-DEİK veya DTİK, her ay belirleyeceği bir konuyu bu portalda tartışmaya açmalı ve o konudaki türlü fikir ve düşünceleri değerlendirerek sonuçlarını portal genelinde paylaşmalıdır. Hatta ilk tartışma konusu olarak, "Diasporadan ne anlıyor, ne bekliyorsunuz, bu konuda kısa, orta ve uzun vadede neler yapılmalıdır" başlıklı bir anket yapılabilir veya bu konuda tartışma ortamı açılabilir ve sonuçları en kısa sürede üyeleriyle paylaşılabilir. Bu çalışmanın sonucu Diaspora çıkışının yol haritasını oluşturması anlamında çok önemli görülmelidir.

-Portalda bazı konuları tartışırken, tartışma adabı ölçüsünü kaçıran ve tartışmalara siyasi görüş katan üyelerin derhal portal dışına çıkarılacağını önceden duyurmalıdır.

-Yurtdışındaki girişimcilerin başarılı projeleri ve başarı hikayeleri diğer üyelere özendirici olmak amacıyla bu portalda duyurulabilir.

-DEİK veya DTİK yönetimi günlük gazetelerdeki dış ticaret ile ilgili olan ve yurtdışındaki girişimcilerin ufuklarını açacak türdeki araştırma, makale ve köşe yazılarını bu portalda üyeleriyle paylaşabilir.

-Bir uzman tarafından hazırlanacak aylık ekonomik rapor bu portalda yayınlayarak yurtdışındaki üyeler bilgilendirilebilir.
 
Adına ister "DTİK portalı" deyin, ister "Facebook", bu oluşumun birkaç amacı var. Ama ilk ve en önemli amacı, Türkiye'nin ve Türk adının yüksek değerde bir imaj ile tanınması için lobi faaliyetlerinde bulunmaktır.
İş amacı, bu amacın ardından gelmektedir.
Öyle ya, ülke imajınız yerlerdeyse iş konusunda ağzınızla kuş tutsanız nafiledir.
Toplantının geneli tabii "imaj ve tanıtım" üzerine oldu.
Ben, "Yurtdışında işadamlarımız iyi ve farklı bir imaj sunarlarken, siyasilerimizin sundukları imaj aynı dozda değil, bu zorluğu nasıl aşacağız?" soruma cevap alamadım.
Tam imaj konuşurken, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı Fransa ya kaptırdığımız haberi geldi, hepimiz çöktük ve imaj ve tanıtım konusu bir kere daha da önemli hale geldi.
Konuya pazartesi devam edeceğiz.

 

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/deik-turk-girisimcilerini-dtik-portalinda-bulusturuyor_80014.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!