OECD'de Bir Kişi Yılda Ortalama...
Çöplükten 126 Bin Aileye Elektrik Çıktı
Bu Ülke Çöp Satın Alıyor!
İzmir'de Çöp Tesisine Karşı...
Çöpten Enerji Üretimi Hızla...
Mavi Bayraklı Denizde 1.5 Ton Çöp
Ormanlık Alanı Çöplük Yapacaklar!
Tarihi Hamam, Çöplük Olmaktan Kurtuluyor
Eski Çöplük Park Olacak
Akkuyu da Dahil Tüm ÇED’ler...
Çöpsüz AB, 600 Milyar Euro...
‘Ülke AVM Çöplüğüne Dönecek’
'Gökçek Ankara'yı Proje Çöplüğüne...
İmrahor Çöp Doldu
Liman mı Çöplük mü?
Tarihi Hamam Çöplük Oldu
İsveç'in Enerjisi 'Çöpten'
İstanbul'un Bizans Kral Mezarı...
Akçakoca Sahili Çöple Kaplandı
Çöplük Kalkıyor, Ağaçlar Geliyor
‘Deniz Manzaralı Çöplük İstemiyoruz’
Napoli'nin Çöp Krizinin Perde Arkası
Okyanustaki Çöplere Ne Olduğu...
Çöpten 270 Bin Kişinin Elektrik...
Teknoloji Çöpü Tehlike Saçıyor
'İstanbul Otel Çöplüğüne Dönüşüyor'
Çöpten Ekonomiye 1.5 Milyar Destek
Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO Vakfı), 2014’te 1.5 milyar liralık atığın ekonomiye kazandırıldığını belirtti.
Dünya Gazetesi'nden Mehmet Kaya'nın haberine göre, Türkiye’de, organize atık toplama faaliyetlerinin ekonomiye katkısının yüksek olduğu, yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi.
ÇEVKO tarafından yapılan açıklamada, 2014 yılında yürüttükleri faaliyetlerin ekonomiye toplam faydasının 1 milyar 490 milyon TL düzeyinde olduğu belirtildi. TÜİK verilerine göre, sanayi atıklarında yüksek oranlı geri kazanım imkanına ulaşıldı. Ancak, evsel atıklar için yeterli geri kazanım bilinci sağlanamadı. Türkiye’nin atık toplama konusunda en deneyimli kurumlarından biri olan ve sanayicilerin de katkı verdiği ÇEVKO 2014 yılı faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, başta ambalaj olmak üzere atık toplama çalışmalarıyla sağlanan faydanın parasal değerinin 1 milyar 490 milyon TL’ye ulaştığını, buna ek olarak, geri kazanılan atıklar nedeniyle 4 milyon yeni ağacın kesilmediğini ve 6.3 milyon metreküp su tasarrufu sağlandığını açıkladı. ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer ambalaj başta olmak üzere atıkların geri kazanımında sağlanacak faydanın tahmin edilenden fazla olduğunu belirterek, “Toplumumuzun çoğunluğunun kaynağında ayırma alışkanlığı edinmesi ve geri dönüşüm kültürünün oluşmasıyla bu rakamları katbekat artırmak çok mümkün… Yeter ki, bu faydaları görelim, gözetelim” dedi. İmer, elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları, mobilya yan ürünleri, marley vb. malzeme üretiminde geri kazanılmış hammaddelerin kullanılmasının olağanüstü tasarruf sağladığının altını çizdi. Öte yandan sanayi atıkları konusunda TÜİK’in yaptığı geniş kapsamlı çalışma olan 2012 anketine göre, Türkiye’de yıllık 14.4 milyon ton sanayi atığı çıkıyor. Bunun 6 milyon 964 bin tonu da geri kazanılıyor. 7.4 milyon tonu ise bertaraf ediliyor. Bertaraf modelleri içinde çöplüklere giden atık miktarı ise 547 bin ton seviyesinde. Atıkların 1.5 milyon tonu ise tesislerin uygun yerlerinde depolanıyor. |