“Bazı Müteahhitlerin Tehditlerine...
"Afet ve Dönüşüm Kıskacında...
"Kentlerin Hayatta Kalması...
'Mütekabiliyet’in Başarısı...
Mimarlık Pratiğini Genişletmek...
"Afet Yasası Bir Milat Olsun"
Hollandalı Belediye Başkanları...
Konut Konferansı 2012, "Değişim/Dönüşüm”ü...
"Bu Yasa ve Yönetmelikle Kentsel Dönüşüm Hayal"
Konut Konferansı 2012’nin söyleşi bölümü “Sorulmayan Kaldı mı?” başlığı altında kamuoyunda Afet Yasası olarak tanımlanan ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’u tartışmaya açtı.
Konut Konferansı 2012 kapsamında, Garanti Koza Gayrimenkul Koordinatörü ve Gayrimenkul için Strateji Platformu Başkanı Gürler Ünlü’nün moderatörlüğünü üstlendiği “Sorulmayan Kaldı mı?” başlıklı söyleşi bölümünde; kentsel dönüşüm konusu aktörler bağlamında ele alındı ve planlamanın süreç için önemi vurgulandı. Tarafların ortak bir noktada henüz birleşemediklerini paylaşan Çelik, her aktörün gündeminin farklı olduğunu aktararak; kentsel dönüşümü hak sahiplerinin evlerinin değerini arttıracak; belediyelerin estetik bakımdan kentin gelişmesine katkı sunacak; Bakanlığın yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldıracak ve siyasetin de bu mağduriyetler altında ezilmesini engelleyecek bir uygulama olarak değerlendirdikleri için faydalı gördüklerini anlattı. Bununla birlikte; meslek odalarının ve akademisyenlerin kentsel dönüşümü sosyal boyutlarıyla değerlendirerek insanların mahallelerinden kopmamaları gerektiğini savunduklarını; özel sektörün ise ekonomik bağlamda değerlendirerek yatırım kararının uygun olması halinde bir projenin uygulanması yönünde karar aldıklarını paylaştı. Çelik, bu kadar farklı bakış açısı ve beklenti ile pratik anlamda nasıl ilerlenebileceğine dair ciddi soru işaretlerinin mevcut olduğunu vurgulayarak; “Biz kentsel dönüşümde ortak ne yapacağız ve nasıl ilerleyeceğiz? Bunu çözebilmiş değilim” dedi. "Kentsel dönüşüm binaları yıkıp yeniden yapmaktan ibaret değil; konunun planlama, ulaşım ve estetik boyutları var" diyen Elmas, aslında kentsel dönüşümün bir fırsat olduğunu ve kentsel dönüşümün bir uzlaşı kültürü içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. Kentsel dönüşüm için çok ciddi bir planlama çalışmasının yürütülmesinin gerekli olduğunu anlatan Elmas, "Üst ölçekte konu tartışılmalı, mikro ölçekte hedef bölgeler seçilmeli ve süreç bu şekilde yürütülmeli" dedi. Parçalı mülkiyetin dönüşüm sürecinde bir şans olduğunu vurgulayan Elmas, sosyal donatı ve yeşil alan oluşturulmasının da öneminin altını çizdi.
Söyleşi bölümünün kapanış konuşmasını da gerçekleştiren Ünlü, İstanbul’un yapı sektörü bağlamında genel durumunu aktaran bilgiler paylaşarak bazı konularda fark yaratmanın İstanbul için bir gereklilik olduğunu ifade etti. Ünlü, dışarıdan bakıldığında çok iç açıcı bir tablo ile karşılaşılmadığını, bu noktada kentsel dönüşümün bir fırsat olduğunu belirtti. Kent kurgusunun marka değeri üzerinde son derece büyük bir etkiye sahip olduğunu anlatan Ünlü, kent kurgusunun rekabet gücünü ve kentin çekiciliğini arttırdığını vurgulayarak konuşmasını noktaladı. |