imari alandaki değişimler baş döndürüyor. Sektörde çoğu zaman sıkıcı ve tekdüze olmakla suçlanan hazır evler dünyaca ünlü tasarımcıların desteğiyle göz kamaştırır hale geldi.
Hazır ev yaptırma modası tüm dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Bu tür binalar geleneksel inşaatlara kıyasla daha çabuk yapılması ve düşük maliyetleri nedeniyle tercih edilir hale geldi. Tabi bu türün avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajlar da yok değil. Bu dezavantajların başında ise çoğunlukla sıkıcı ve kullanışsız tasarım geliyordu. Hazır evler kısa zamanda düşük maliyete konut inşa etme mantığına göre yapıldıkları için tasarımları üzerinde pek fazla durulmadı. Ancak zaman değişiyor. Dünyanın önde gelen tasarımcıları bu alana el atarak hem hızlı inşa edilen, hem ucuz, üstelik harika tasarımlı evlerin olabileceğini ortaya çıkardıkları eserlerle gözler önüne serdi.
Yarım daire gibi
Kısaca "pret a habiter", yani oturmaya hazır evler anlamına gelen bu akıma öncülük eden tasarımcıların başında ünlü Avusturyalı mimar Gustav Peichl geliyor. Peichl'in yarım daire adındaki tasarımı aslında dar alana inşa edilen ikiz villadan başka bir şey değil. Bir evden beklenen tüm nitelikleri farklı çizgilerle çatısı altında barındıran bu yapının üç değişik modeli var. 195 bin ile 225 bin Euro arasında değişen fiyatlara yapılan bina özellikle farklı tasarımlara ilgi duyan insanları cezbediyor.
Hazır ev konusuna el atan bir diğer tasarımcı da dünyaca ünlü mücevher ve moda yaratıcısı Jette Joop. Joop klasik hatlara sahip, ancak sadeliğiyle göz alan çizgileri tercih ediyor. Fakat dış görünüşü sadeliğiyle dikkat çeken tasarımın içi bir dizi sıra dışı ayrıntıyla bezenmiş. Bunların başında zemini tamamen camdan oluşan mutfak geliyor. Tasarımcı, zeminin isteğe göre akvaryum veya şarap mahzenini doğrudan seyretme imkanı veren bir şekle sokulma olanağının olduğunu belirtiyor.
Diğer bir tasarım ayrıcalığı ise garajdan mutfağa veya yatak odasından bahçeye özel asma köprülerle geçilmesi. Tabi bu ayrıntılar plana dahil olunca fiyat da kabarmaya başlıyor. Joop'un tasarladığı 200-250 metre karelik bu binanın fiyatı özelliklerine göre 300 ila 700 bin Euro arasında değişiyor.
Dar alan mucizesi
Ancak açık bir farkla en dikkat çekici tasarım ise, endüstriyel tasarım dünyasının duayeni olarak bilinen Alman Profesör Luigi Colani'ye ait. Tasarım alanında sayısız ödül sahibi olan 76 yaşındaki Colani'nin Rotor-Haus adını verdiği yapı tam anlamıyla bir tasarım şaheseri. Yalnızca 36 metrekare alan içerisine makul ölçülere sahip salon, mutfak ve yatak odasını sığdıran tasarımcı tüm dikkatleri yine üzerine çekmeyi başardı. Dar alanda çok kullanım alanı yaratma prensibinden yola çıkan Colani salonun ortasına döner bir sistem yerleştirmiş.
Buna göre salonda oturan bir kişi elindeki uzaktan kumandanın tuşuna bastığında karşısında duran yarım daire şeklindeki mutfak dönerek yerini banyoya bırakıyor. Tuşa bir daha basıldığında ise dev silindir oda yeniden hareket ederek bu seferde yerini yatak odasına bırakıyor. Böylece her dönüşte ortaya çıkan mekan salonun büyüklüğünü de kullanarak 36 metrekarelik bir evin toplam kullanım alanını bir anda 72 metre kareye çıkarıyor. Yetkililer hazır ev sektörünün bu tür yeni ve taze fikirlerle hızla gelişeceğini çok daha yaygın hale geleceğini ifade ediyor.
|