Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bir İşi 'On Numara' Yapmanın Sırrı

On Mimarlık; genellikle fuar mağaza stantları ve showroomlar üzerine çalışan bir mimarlık firması… 2005 senesinde kurulan firma, o günden beri “önce güven” mottosuyla çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Bir İşi 'On Numara' Yapmanın Sırrı

Fuarda oldukça yoğun alanlar… Çok renkli, gürültülü ve çok fazla insan dolaşımının olduğu mekanlar; firmaların ilgilileri çekebilmesi ve kendini doğru anlatabilmesi büyük öneme sahip. Bunu nasıl sağlıyorsunuz?

Ancak sadelik ve bütünlük ile mümkün olabilir… Siz tasarımcı olarak o firmayı diğerlerinden farklı kılacak en iyi sadeliği yakalamalısınız. Stant tasarımında karmaşık bir dil kullanırsanız, insanlar o standı hiç algılayamayabilir. Çünkü bahsettiğiniz gibi fuar alanında çok fazla karmaşa oluyor. O noktada renkler de çok önemli; firmanın imajını en iyi belirten dikkat çekici renkler kullanmak çok önemli. Ama onları da inanılmaz bir sadeliğin içinde çok iyi oranda kullanıyor olmanız gerekiyor. Standın iyi okunur olması ve insanların o standı bir bütün olarak algılamaları gerekiyor.

Büyük stantlarda çalışmak mı daha kolay yoksa küçük stantlarda mı?

Tabii ki küçük stantlarda çalışmak daha kolay ama işi büyük küçük diye ayırmıyoruz. Emek olarak büyük stantlar çok yorucu. Şöyle düşünün; 50 metrekarelik bir stantta 10 kişi çalışıyorsanız, 1000 metrekarelik bir stantta en az 200 kişi ile çalışıyorsunuz. O zaman ne devreye giriyor? O ekibi çok iyi koordine etmek ve çok iyi yönetici olmak. Oradaki zaman planlaması ve süreçleri çok iyi planlıyor olmak. Bunu başaramazsanız uygulamayı gerçekleştiremezsiniz.

Her tasarım için farklılık gösterdiğine eminim ama fuar stantlarında özellikle tercih ettiğiniz bir malzemeler var mı?

Fuar stantlarında binlerce çeşit malzeme kullanabilirsiniz. Bir yapıda kullandığınız malzemelerin hepsini fuar standında da kullanabilirsiniz. Ama dikkat edilmesi gereken konu; montaj işlerinin, uygulama aşamalarının çok kısa sürede devreye girmesidir.

Biz genellikle stantlarımızda doğal malzemeleri tercih ediyoruz; tasarımlarımızda, cam, çelik, laminant ve ağaçlar görürsünüz. Kesinlikle sunta üzerine boya uygulamaları yapmıyoruz. Standın tasarımı, o tasarımı oluşturan elamanlar, o elemanların hangi malzemelerle ön plana çıkartılabileceği, nasıl demonte edileceği ve nasıl daha kaliteli olacağı bizim için çok önemli. Çünkü biz hazır stant yapmıyoruz, şu ana kadar hiç yapmadık…

Bir yandan da atölye gibi çalışıyorsunuz.

Burası çok büyük bir atölye… Bunun için bünyemizde çok ciddi birimlerimiz mevcut. Örneğin Üretim Müdürümüz Ahmet Bey, tam 30 yıllık üretim tecrübesine sahip. Atölyede çalışan çok iyi marangozlarımız, el sanatçılarımız, elektrik bölümü, metal bölümü mezunu arkadaşlarımız var.

Üretim birimini de bünyenizde barındırıyorsunuz öyleyse. Bu kararı nasıl aldınız?

Başlangıçta üretimi tamamen dışarıya veriyorduk. Biz, bir mimarlık firması olarak, üretim yapmayı istemedik ama insanlar sözünde durmuyor. Bizler de çok titiz insanlarız. Ayrıca zamanla yarışıyoruz.

Fuar standını insanlar yalnızca fotoğrafta görüyorlar ve o standı, 50 farklı malzeme ile 50 farklı kalite segmentinde hayata geçirmek mümkün. Bunu anlayan ve anlamayan insanlar olabilir. Ama sonuçta biz, mimarlar olarak bunu anlayabiliyoruz. Bir dönem sonra üretimi dışarıya yaptırdığımızda istediğimiz kalitede ürün alamaz olduk. Bununla birlikte çok fazla rakibimiz var. Biz tasarım üzerinden iş alıyoruz ve bu bağlamda değerlendirdiğinizde oldukça adaletli; dört firma teklif veriyor, hangi firmanın tasarımı beğenilirse o tasarım hayata geçiriliyor. Fakat böyle bir durumda, rakip firma üretim aşamasında sizinle aynı taşerona iş veriyorsa, sizin işinize taş koyabiliyor. Böyle süreçler yaşadık. Hatta CEBİT Fuarı’nda Akbank için bir proje üretmiştik, oldukça güzel bir projeydi… Böyle bir olay yaşadık ve bir gecede üretimi kurmak zorunda kaldık.

Üretim yaptırıyorken de yanımızda üretimle ilgili marangoz şefleri, ustabaşları, elektrikçiler vardı; üretimi atölyede yaptırıyorken bu ustalarımız, şeflerimiz işin başında olur, takip ederlerdi. Fakat öyle olunca bir gecede makineleri topladık ve ekibi kurduk. Ondan sonra üretim sistemi ve ekip genişledi ve tamamen üretici olmaya başladık. Şu anda tam anlamıyla üretici bir firmayız. Başka firmaların proje işlerini de üretiyoruz.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-isi-on-numara-yapmanin-sirri_104071.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!