Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başkentteki Kampüslere Renk Katan Müzeler

Ankara'daki bazı üniversiteler, bilimsel çalışmalarıyla olduğu kadar bünyelerindeki müze ve koleksiyonlarla da dikkati çekiyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ODTÜ, Gazi, Ankara, Hacettepe üniversitelerinde yer alan birbirinden farklı konseptlerdeki müzeleri her yıl çok sayıda kişi ziyaret ediyor.

yapi.com.tr / AA



Ankara'daki bazı üniversiteler, bilimsel çalışmalarıyla olduğu kadar bünyelerindeki müze ve koleksiyonlarla da dikkati çekiyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ODTÜ, Gazi, Ankara, Hacettepe üniversitelerinde yer alan birbirinden farklı konseptlerdeki müzeleri her yıl çok sayıda kişi ziyaret ediyor.

Varlıklarıyla gerek öğrenciler gerek akademisyenler gerekse üniversite dışından gelen ziyaretçileri kampüs ortamında tarihsel bir yolculuğa çıkaran bu müzelerde, birbirinden ilginç eserler meraklılarının izlenimine sunuluyor.

2003 yılında ilk tanıtım sergisini açan ODTÜ'deki Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu, bugünkü yerine 2005 yılında taşındı ve bu tarihten itibaren hizmet vermeye başladı. İnsanlara bilimi ve teknolojiyi sevdirmek, geçmişten bugüne Anadolu'da bilim ve teknolojinin nasıl bir değişim ve gelişim sürecinden geçtiğini göstermek amacıyla oluşturulan koleksiyonda, 1000'in üzerinde parça bulunuyor.

Neolitik Dönem'den günümüze kadar gelen süreçte Anadolu'da kullanılmış ve teknolojik önemi bulunan nesnelerin replikaları ile yakın zamanda günlük hayatta kullanılmış olan nesnelerin yer aldığı koleksiyondaki parçalar arasında Türkiye'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve eski başbakanlardan Bülent Ecevit'e ait daktilolar ilgi çekiyor. Ayrıca Devrim Arabaları filminde kullanılan arabanın maketi ve öğrencilerin ürettiği güneş enerjisiyle çalışan araba, koleksiyonun dikkat çekici parçaları arasında yer alıyor.

Üniversite'de öğrenim gören ya da çalışan personelin serbest zamanlarında ziyaret ederek bilim ve teknolojinin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmasına olanak sağlayan koleksiyonu, yabancı ülkelerden ya da yurt içindeki başka illerden gelen konuklar da ziyaret ediyor. Koleksiyona günlük yaşamda kullanılan ve özellikle teknolojik değeri bulunan eşyalar bağış yoluyla kabul ediliyor.

Arkeoloji Müzesi

Türkiye'nin ilk üniversite müzesi olma özelliğini taşıyan ODTÜ Arkeoloji Müzesi, 1960'lı yıllarda Üniversitenin kuruluş sürecinde dönemin rektörü Prof. Dr. Kemal Kurdaş'ın öngörüleri ile hayat buldu.

Müze fikrinin ortaya çıkmasına yol açan gelişme, kampüs içinde bulunan arkeolojik alanlarda kazıların başlaması oldu. Kurdaş'ın kampüs inşaatlarını denetlemek için yaptığı keşif çalışmaları sırasında, kamulaştırılan Yalıncak Köyü kalıntıları arasında fark ettiği arkeolojik buluntulardan yola çıkarak Üniversite'nin girişimi ile kazılar başlatıldı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kazısı olan ve Atatürk tarafından bizzat başlatılan Ahlatlıbel arkeolojik alanı da bugünkü ODTÜ kampüs alanı içinde bulunuyor.

1962 yılında başlatılan Yalıncak kazıları ve daha sonra Koçumbeli'de yürütülen arkeolojik kazılardan ele geçen arkeolojik eserler ile 1967-1968 yıllarında yine ODTÜ tarafından yürütülen Ankara Frig tümülüsleri kazılarında çıkan eserlerden oluşan bir müzenin kurulması fikri 1969 yılında hayat buldu.

Türkiye'de son yıllarda sayıları artan özel müzeler içinde ilk örnek olmasının yanı sıra burada sergilenen eserlerin bilimsel kazılar sonucu ele geçmesi ve arkeolojik kontekslerden gelmiş olmaları ile de özel bir konuma sahip olan müzenin asma katında Koçumbeli ve Yalıncak merkezlerinde yapılan kazılardan ele geçen eserler sergileniyor.

M.Ö. 2500-2300 yıllarına tarihlenen Koçumbeli'den gelen eserler daha çok günlük çanak çömlek örnekleri, taş ve kemik aletler, idoller, hayvan figürinleri, ağırşaklar ve damga mühürlerden oluşuyor.

ODTÜ arazisi ile Atatürk Orman Çiftliği ve Bahçelievler arasında kalan Frig nekropolünde yapılan kazılardan ele geçen eserler ise müzenin birinci katında bulunuyor.

Müze'de 827 adet envanterlik arkeolojik eserin yanında 390 civarında etütlük eser de depoda korunuyor.

Günümüzde yılda yaklaşık olarak 4 bin kişinin ziyaret ettiği müzenin konukları arasında toplu olarak okullardan gelen öğrenciler ile Ankara'da bulunan yabancı misyon mensupları ve akademisyenler çoğunluğu oluşturuyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/baskentteki-kampuslere-renk-katan-muzeler_87303.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!