Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakırköy’de İmar Planları Onaylandı, Sorunlar Çözülmedi

Bakırköy Belediyesi, 25 yıldır beklenen imar planlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden oy birliği ile geçtiğini duyurdu. Bakırköy Kent Savunması Sözcüsü İlknur Türkoğlu, dönüşümün halkı rahatlatsa da kesin bir çözüm sunmadığına dikkat çekti.

yapi.com.tr
Bakırköy’de İmar Planları Onaylandı, Sorunlar Çözülmedi (Fotoğraf: DHA)

Bakırköy’de 1999 depreminden bu yana gündemde olan imar planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nden oy birliği ile geçti. Bakırköylülerinin yarısından fazlasının yaşadığı 7 mahalleyi kapsayan imar planları ile yurttaşlar binalarında dönüşümü gerçekleştirilebilecek. Maliyeti önemli oranda düşürmesi beklenen plan notlarında çatı katları da bağımsız daire olarak yapılandırılabilecek.

BirGün’de yer alan habere göre; kentsel dönüşüm planlarının yıllardır hazırlandığını, iptal edildiğini ve tekrar düzenlendiğini belirten Bakırköy Kent Savunması Sözcüsü İlknur Türkoğlu, “Bir yıllık çalışmanın ürünü gibi sunulsa da halk bu hakkı uzun süredir bekliyordu. Geçen yıl belediye, ‘Müjde, sorunu çözdük’ diye duyuru yaptı ama ardından geri adım attı. Müteahhitlerle anlaşmak isteyen insanlar kilitlenmişti, yaptırmak istiyordu ama yaptıramıyordu. Artı bir kat kararı, Bakırköylülerin elini biraz güçlendirdi ama kesin bir çözüm sunmadı.” dedi.

Daireler küçülecek
İlçedeki binaların çoğunun 4-5 katlı olduğunu ve yeni yönetmeliklere göre 6 katlı binalarda asansör zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Türkoğlu, “Mevcut yapılarda asansör boşluğu yok. Asansör eklendiğinde daireler daha da küçülecek. Zaten küçük olan daireler yaşanmaz hale gelecek. Bu yüzden dönüşümün ada bazlı olması gerekiyor. Ancak şu an halk müteahhitlere mahkûm bırakılıyor.” diye konuştu.

Bilinçli rant düzeni
Kamusal dönüşüm mekanizmalarının devreye girmesi gerektiğini vurgulayan Türkoğlu, TOKİ ve KİPTAŞ gibi kurumların dahi halka yüksek maliyetler çıkardığını belirtti. “Bir dairenin yenilenmesi için hem daire küçülüyor hem de büyük paralar ödenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullanan Türkoğlu, şöyle konuştu:

“Halk büyük bir çaresizlik içinde bırakıldı ve bu tesadüf değil. İstanbul’da artık boş arazi kalmadı, o yüzden mevcut yerleşimlere göz dikiyorlar. Tozkoparan bunun en güncel örneğiydi, yakında başka mahallelere de aynısı yapılacak. İnsanları korkutarak evlerinden çıkarıyorlar. Ödeme yükü emeklilerin ve dar gelirlilerin altından kalkamayacağı kadar ağır. Sonunda ya şehir dışına sürükleniyorlar ya da şehrin çeperlerine taşınıyorlar.”

Problem sistemde
Artı bir kat hakkının sevindirici bir adım olduğunu ancak halk için kesin bir çözüm olmadığını vurgulayan Türkoğlu, “Asıl çözüm merkezi yönetimin çare bulmasıydı. Halk müteahhitlerle mecbur bırakılmamalıydı, sistem böyle kurulmamalıydı. Alınan karar halkın beklediği bir karardı. Motive edici, ‘en azından bir şeyler yapılıyor’ denilen bir karar. Bakırköylüyü sevindirdi ama her şeyi çözecek bir karar değil. Asıl problem bütün sistemde.” şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakirkoyde-imar-planlari-onaylandi-sorunlar-cozulmedi_208301.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!