Arkeoloji Dünyası Çanakkale'de Buluştu
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen 40'ıncı Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu açılışı, Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
![Arkeoloji Dünyası Çanakkale'de Buluştu](http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/165471/1a1e39252bcd468482babef042c0c4d0-480x268.jpg)
Açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Necmi İnce, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı SG. Kd. Binbaşı Alpaslan Baysal, Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmalarını sırasıyla Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mahmut Kocameşe gerçekleştirdi. DHA'da yer alan habere göre; ilk kez 1978 yılında başlayarak 40 yıldan beri kesintisiz devam eden Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na, ÇOMÜ 3'ncü kez ev sahipliği yaptı. "Dünyanın en güzel müzelerini ülkemizde inşa etmekteyiz" Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise, "Troya’nın, Assos’un, Parion’un diyarı, bir antik kentler cenneti ve bir açık hava müzesi olan dünyanın göz bebeği Çanakkale, hem bir canlı tarih sahnesi hem de eşsiz bir zenginlik kaynağıdır. Bu nedenle uluslararası bu kongrenin, ilan edilen 2018 Troya Yılı’nda, ilimizde düzenlenmesi çok anlamlı ve çok değerlidir. Burada bulanan dünya arkeoloji camiasına çok önemli iki hususu ifade etmek istiyorum. Troya Müzemiz önümüzdeki aylarda açılacak ve siz değerli bilim dünyasına, değerli hocalarımıza önemli bir kaynak ve buluşma yeri olacaktır. Bu seçkin camia Anadolu’dan götürülen ve bir kısmı Berlin’de, Londra'da, St. Petersburg'ta sergilenen tarihi eser ve objelerin tekrar ait oldukları bu topraklara geri gönderilmesinin önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu yıl açılacak olan Troya Müzemizin de bu eserlerin sergilenmesinde önemli bir fırsat yaratacağını düşünmekteyim" diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katkı sunanlara hediye takdimi gerçekleştirildi. 400 araştırmacının katıldığı sempozyumda, her gün beş salonda sunulacak bildiri sayısı 447 olup, bunlardan 49’u yabancı ülkelerden gelen bilim insanları tarafından sunulacak.
|