eykoz'daki Acarkent ve Acaristanbul'daki usulsüzlüklerden sonra Acarlar İnşaat'ın yaptığı Sarıyer Boğaziçi Koru Evleri'ndeki Atlantis konutlarının da kaçak olduğu ileri sürüldü. Orman Bölge Müdür Yardımcısı iken ihale verdiği Acarlar şirketine genel müdür olduktan sonra İsmet Acar'la mahkemelik olan Orman Yüksek Mühendisi Ahmet Başer, Sarıyer Belediyesi'ne Atlantis konutlarıyla ilgili ihbarda bulundu. Başer, dilekçesinde, bin daireden oluşan Sarıyer Boğaziçi Koru Evleri'nin de imar planına aykırı yapılaşma olduğu için ev sahiplerine halen Sarıyer Belediyesi'nce oturma izni verilmediğini belirtti.
500 milyon $ gelir
Ahmet Başer, İsmet Acar'ın 1989 yılında Sarıyer Belediyesi'nce onaylanan İmar Planı'na göre, Atlantis Konutları adı altında havuz çevresinde 2'şer dubleks daireli 15 bina yapması gerekirken, 8'er katlı 14'er daireli, 2'si de tamamen kaçak olmak üzere 17 apartman yaptığını ileri sürdü. Başer'in şikayet dilekçesinde şöyle dendi: "30 daire yerine 238 kaçak daire yaptığı ve bu dairelerinin tanesini 250 bin dolar değerle satarak 500 milyon dolar gelir elde ettiği, bu gelire rağmen satış değerlerini ve faturalarını çok az bir bedel göstermek suretiyle de devlete vergi vermeyerek vergi ziyanına sebebiyet verdiği tespit edilmiştir."
Başer ayrıca, Sarıyer Boğaziçi Evleri içerisinde yer alan Acarlar Koleji'nin 2.5 kat olması gerektiği halde kolejin 5 kat olarak inşa edildiğini ileri sürdü. Dilekçede, Sarıyer Acarlar Sitesi'ndeki bin konutun kanalizasyonu olmadığı için foseptiklerinin orman alanına aktığı da iddia edildi.
453 milyon dolar vergi kaçırıldı
Ahmet Başer, 16 Mart 2005'te, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Gelirler Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği dilekçesinde, Acarlar'ın Acarkent'teki bin 540 villa, Boğaziçi Koru Evleri'ndeki bin villa ve daireler ile Kavacık'taki 7 plazanın satışında usulsüzlük yapılarak 453 milyon dolar vergi kaçırıldığını ileri sürmüştü.
'Gerekirse balyozu elime alıp yıkarım'
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin "adamlarımıza silah çekiyorlar" diyerek gündeme getirdiği orman alanına yapılan Acaristanbul'un yıkımı için geri sayım başladı. Özel orman arazisi içinde Orman Bakanlığı'ndan 'kesin yapı ruhsatı' alınmadan sadece Beykoz Belediyesi'nin verdiği inşaat ruhsatı ile yapılan 405 villadan 138 villanın yıkımı için 26 gün kaldı. Beykoz Belediyesi, Danıştay 16'ncı Dairesi'nin inşaatın durdurulması ve yapı ruhsatlarının iptaline ilişkin kararını 18 Aralık günü Acaristanbul'daki villalara tek tek tebliğ etti.
Acarlar İnşaat, tebliğin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde 138 villanın yıkımını yapmazsa 18 Ocak 2007'de Beykoz Belediyesi'nin dozerleri ve balyoz ekipleri Acaristanbul'a girecek. Başkan Ergül, kaçak villa ve gökdelenlerin yıkımından ilçe belediyelerinin 'gerekli teçhizat ve ekibimiz yok' savunmasıyla kaçındıklarını ileri sürerek, Acaristanbul için böyle bir bahanenin söz konusu olmayacağını vurguladı. Ergül "Gerekirse elimize balyozu kendimiz alırız, yine yıkarız. Biz Acarlar İnşaat'a verdiğimiz 30 günlük sürenin dolmasını bekliyoruz" dedi.
'Ruhsat 30 gün içinde yenilenmeli'
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Acaristanbul hakkında yıkım kararı alınıp alınmayacağına ilişkin, "Burada 30 gün içinde eğer ruhsat yenilenmezse, İmar Kanunu'ndan kaynaklanan bu tür bir uygulama doğacaktır" dedi. İstanbul Sanayi Odası'nın 22. Çevre Danışma Kurulu Toplantısına katılan Pepe, gazetecilerin Acaristanbul ile ilgili sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "30 gün içinde yenilenebilir mi?" sorusu üzerine Bakan Pepe, "Bakanlığımıza gelecekler. Ön izin ve kesin izin alacaklar. Ön izin ve kesin izin alındıktan sonra belediyeye gidecekler. Ruhsat ikmal edilecek. Edilemezse yasa ne diyorsa o" dedi. Pepe, "İzin verilir mi?" sorusunu, "Daha önce verseydik verirdik arkadaşım" şeklinde yanıtladı. Beykoz Konakları ile ilgili soruya karşılık Pepe, "Şu anda Acaristanbul'u konuşuyoruz. Acaristanbul'u hele bir görün. Ondan sonra konuşuruz" dedi.
|