Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

8 Bin 500 Yıllık Çakıl Taşları Sanat Eserine Dönüştü

Yenikapı arkeolojik alanındaki Theodosius Limanı ve Likhos Deresi'nden toplanan 20 ton çakıl taşı, sanatçılar Maria Sezer, Jerome Symons ve Dagmar Subrtova'nın özgün tasarımlarıyla şekillendi.

yapi.com.tr / AA
8 Bin 500 Yıllık Çakıl Taşları Sanat Eserine Dönüştü

Fotoğraf: Çiğdem Pala

Yenikapı arkeolojik alanındaki Theodosius Limanı ve Likhos Deresi'nden toplanan 8 bin 500 yıllık çakıl taşları, sanatçılar Maria Sezer, Jerome Symons ve Dagmar Subrtova'nın özgün tasarımlarıyla şekillenerek Haliç'teki Hasköy Parkı'nda İstanbulluların beğenisine sunuldu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Kültür A.Ş. işbirliğiyle kent halkına ve uluslararası ziyaretçilere İstanbul'un tarihsel derinliğinin boyutlarını algılatmak, tarihsel kalıntıların korunması açısından bir model sunmak, arkeoloji, tarih ve günümüz sanatı arasındaki bilimsel ve sanatsal ilişkileri vurgulamak amacıyla ''Çakıl Taşları İl Sanat Projesi'' hayata geçirildi.

Yenikapı arkeolojik alanındaki Theodosius Limanı ve Likhos Deresi'nden toplanan 20 ton çakıl taşı, Hollandalı sanatçılar Maria Sezer ve Jerome Symons ile Çek Cumhuriyeti'nden Dagmar Subrtova'nın özgün tasarımlarıyla yeniden şekillendi.

Eserlerin Haliç'teki Hasköy Parkı'na yerleştirilmesi dolayısıyla düzenlenen törende açıklama yapan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Yenikapı kazılarındaki çakıl taşlarının hafriyat olarak döküldüğünü, bunun değerlendirilebileceğini düşünerek bu projeyi geliştirdiklerini söyledi.

‘Değer yaratmak’ kavramının olduğuna inandığını belirten Bilgili, ''İstanbul'da değer yaratmak için birçok argüman ve objemiz var. Bu proje de onlardan biri. Bu taşlar Yenikapı kazılarından çıkmış, 10 binli yılların taşları. Bu taşları, parklara bir sanat eseri formuyla yaptığımızda tam anlamıyla bir değer yaratmış oluyoruz. Bu park değer kazanıyor, Haliç değer kazanıyor. İnsanlar bu parka, parkı görmek için değil de birer tarihi eser olan bir sanat formuyla ortaya çıkan eserleri görmeye gelecek. Bu projeyi sadece bu parkta yapabildik. Elimizde taş çok. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, büyük parklarında değer yaratmak istiyorsa, böyle bir çaba içerisine girmesini ve projeyi devam ettirmesi gerektiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: arkeoloji kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/8-bin-500-yillik-cakil-taslari-sanat-eserine-donustu_83465.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!