Dünya Bankası, Ocak 2014 'Küresel Beklentiler Raporu' (GEP) bilgilerini yayımladı. Raporda, ''Bu yıl dünya ekonomisinin, gelişen ülkeler ve yüksek gelirli ülkelerde büyüme verilerinin yukarı ivmesi ile güçleneceği öngörülürken, 5 yıllık global finansal krizin ardından nihayet dönüşün başladığı görülüyor" ifadesi kullanıldı. GEP raporunda, Çin'in güçlü büyümesinin devam edeceği belirtilirken, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) parasal teşvikte çekilmeye gitmesi sonucu, global faizlerin yükselmesine bağlı olarak büyümelerde dalgalanmalar yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.
Geçen yıl 2,4 olarak büyümesi öngörülen küresel büyümenin 2014 yılında 3,2 olarak gerçekleşeceği tahmin edilen raporda, 2015 ve 2016 yılı büyüme rakamlarının ise sırasıyla 3,4 ve 3,5 civarında sabitlenmesinin beklendiği kaydedildi.
Dünya Bankası Grup Başkanı Jim Yong Kim, yüksek gelirli ve gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin güçleneceği öngörüsüyle aşağı yönlü risklerin küresel ekonomik toparlanmayı tehdit etmeye devam ettiğini belirterek, gelişmiş ekonomilerin performasının ivme kazandığını ve bunun gelecek aylarda, gelişmekte olan ülkelerdeki güçlü büyümeyi destekleyeceğini kaydetti. Jim Yong Kim, bununla birlikte, yoksulluğun azaltılmasını hızlandırmak, yeni iş sahalarının oluşturulmasını desteklemek ve sosyal güvenlik ağlarını sağlamlaştırmak gerektiğini vurguladı.
"Gelişmekte olan ülkelerde büyüme hızı yavaş"
GEP raporu, genel anlamda 2014 ve takip eden yıllar için pozitif veriler ortaya koysa da gelişmekte olan ülkeler için daha önceki tahminlere göre daha dar bir büyüme yelpazesi öngörüyor. Rapora göre, gelişmekte olan ülkeler için, 2014’te ortalama 5,3 büyüme tahmin edilirken, bu rakam 2015’te 5,5, 2016’da ise az farkla 5,7’ye yükseliyor. Bu kategorideki büyüme öngörüleri 2003-2007 arasındaki "patlama dönemine" göre 2,2 puan gerisinde kalsa da bu durumun sorun teşkil etmeyeceği ifade edildi.
"Yüksek gelirli ekonomiler için dönüm noktası"
Dünya Bankası verilerine göre, 2014’te gelişmiş ekonomiler için daha güçlü büyümeler yaşanacak. 2013’te 1,8 büyümesi öngörülen ABD, 2014’te bu oranı 2,8’e taşıyacağı tahmin ediliyor. Dünya Bankası Başekonomisti Kaushik Basu da bu konuyla ilgili, "Beş yıldır ilk kez, yüksek gelirli ekonomilerde, kendi kendini idame ettiren bir toparlanma belirtileri başladı. Onlar şimdi, gelişmekte olan ülkelere, küresel ekonomideki büyümenin ikinci motoru olarak katılacaktır" diyerek görüş bildirdi. ABD’nin yüksek gelirli ülkeler içinde, büyüme göstergelerinin en hızlı iyileştiği ülke olmasına ayrıca vurgu yapıldı.
Doğu Asya ülke verilerine de değinilen raporda, Çin için 2014 yılında 7,7 ile büyüme hızını koruyacağı belirtildi. Çin ekonomisinin, takip eden 2 yıl içinde ise 7,5’e düşmesi öngörüldü.
"Avro Bölgesi de büyüme trendine girdi"
Dünya Bankası raporu, iki yılın ardından Avro Bölgesi için de büyüme tahmininde bulundu. Buna göre, Avro Bölgesi, 2014’te 1,1 büyümeyle başlayacağı yolculuğuna, 2015’te 1,4, 2016’da ise 1,5’lik büyümeyle devam edecek. Bunun yanında raporda, bölge için birtakım tehlikelerin devam ettiğine, bazı ülkelerde hala kişi başına düşen gelirde azalma yaşandığına dikkat çekildi.
|