Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

2013'te Cari Açığı Artırmadan Büyümenin Yolunu Bulmalıyız

SETA'dan yapılan açıklamada, ''2013 yılında cari açık ve ekonomik büyüme arasında tercih noktasına gelmemek için, ekonomide uygulanacak uzun vadeli yapısal önlemler ile cari açığı artırmadan ekonomik büyümenin sağlanması gerekiyor'' denildi.

yapi.com.tr / AA
2013'te Cari Açığı Artırmadan Büyümenin Yolunu Bulmalıyız

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), 'Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2012-4. Çeyrek (Ekim, Kasım, Aralık) ve 2012 Yılı Değerlendirmesi'ni yayımladı. Değerlendirmeye göre, cari açığı düşürmek için 2013-2015 Orta Vadeli Programı'nda (OVP) 2012 yılı için yüzde 3,2'ye düşürülen ekonomik büyüme hedefi ve gerçekleşen yüzde 2,2 oranında ekonomik büyüme, cari açık üzerinde azaltıcı etki yaparak, cari açığı sürdürülebilir seviyeye yaklaştırdı. Bunun sonucunda, cari açığın GSYH içindeki payı 2011 yılında yüzde 10 iken, 2012 yılında yüzde 6,2'ye düştü. Ancak, cari açığın düşürülmesinin maliyeti de GSYH'de meydana gelen azalış nedeniyle yüksek oldu.
     
Geçen yıl küresel ekonomik belirsizliklere rağmen Türkiye'de uygulanan maliye ve para politikaları sayesinde, iç talepte yavaşlama yoluna gidildi ve ekonomik büyümeden feragat edilerek, cari açık düşürüldü. 2013 yılında cari açık ve ekonomik büyüme arasında tercih noktasına gelmemek için, ekonomide uygulanacak uzun vadeli yapısal önlemler ile cari açığı artırmadan ekonomik büyümenin sağlanması gerekiyor.
    
İhracat büyümeyi getirdi
    
İhracatın artış hızının ithalattan fazla olması, net ihracatı da artırdı. Bu dönemde, Türkiye'nin en yoğun ihracatı yaptığı Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleşen ihracatın toplam ihracat içindeki payı azalmasına rağmen, Türkiye'nin Yakın Doğu, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat sayesinde hem AB ülkelerine gerçekleşen ihracatta meydana gelen azalış telafi edildi hem de toplam ihracatta artış sağlandı.
    
Üretimin ve istihdamın artması hayati derecede önemli
    
Türkiye'nin son yıllarda kamu maliyesi alanında elde ettiği başarılar, ülkenin diğer gelişen ülkelerden ayrışmasını sağladı. Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik krizden etkilenmemesinin en önemli nedenleri arasında, bütçe açığının ve kamu borcunun GSYH içindeki payının düşük olması yer alıyor. Gelecek dönemde de, mali disiplini sürdüren bir maliye politikası aracılığıyla üretimi ve dolayısıyla istihdamı artırmak, yurtiçi tasarrufları yükseltmek ve cari açığı azaltmayı içeren çoklu hedeflerin gerçekleşmesini sağlamak hayati derecede önem arz ediyor.
    
Kürt meselesinin çözümü önemli bir adım
    
Kürt meselesinde çözüm sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve barış yanlısı bir tutumla sonlandırılması Türkiye ekonomisi için önemli bir adım olacak. Çözüm sürecinin, ülke için risk unsurlarının azalması, bölgeye doğrudan yabancı yatırımların artması, istihdam imkanları sağlaması, tarımda, hayvancılıkta ve turizmde ciddi ilerlemeler yaşanmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Ayrıca, Doğu ve Güneydoğu bölgesi adeta dünyanın enerji kaynakları merkezi için geçiş kapısı konumunda ve bu nedenle Türkiye'nin enerji kaynaklarına sahip ülkeler ile ilişkileri ve bulunduğu konumu stratejik bir öneme sahip. Bu bölgenin başta Orta Doğu olmak üzere birçok ülkeye yakın ve hatta köprü fonksiyonunun olması, bölgeye yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için çok önemli fırsatlar sunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/2013te-cari-acigi-artirmadan-buyumenin-yolunu-bulmaliyiz_106805.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!