Limitleri Zorlayan Projeler
Sınırları zorlayan asma-germe yapılar çeşitli tasarımlara uygulanıyor. Dünya üzerinde birçok tasarımcı bu yapılara rağbet gösteriyor.
Asma-germe yapılar her ne kadar mimarlık terminolojisinin en karmaşık elementleri olsa da, direk ve halatın gerilmesiyle oluşan membran ya da kumaş bir çadır kadar kolay olabilirler. Teknik tanımı ise, çeşitli elementleri bükmeden ya da sıkıştırmadan sadece çekme(germe) gücüyle taşıyan yapıdır. Bu yüzden asma-germe strüktürler çatılar gibi uzun mesafeleri birbirine bağlayan yapılar için en kolay ve masrafsız yoldur. Bu sistemler sıklıkla çatı ya da çardaklarda kullanıldığından beri, mimarlar asma-germe tasarımları uygulayabilecekleri farklı yollar buldular. The Phoenix Central Library by DWL Architects and Will Bruder The Phoenix Central Kütüphanesi, Buckminster Fuller tarafından yaratılan bir çatı gerilim sistemi kullanılarak tasarlandı. Yapıda Sonoran Çölü’nün iklimine uygun olması için “yelken gölgelendirme” yüzeyi bulunuyor. Bina ışık, çevre ve yapı ilişkisini dile getiren ikonik bir tasarım olarak örnek oluşturuyor.
Bankstown Library and Knowledge Centre by Francis-Jones Morehen Thorp Sürdürülebilir tasarım ve panjur sistemini birleştiren Bankstown Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi, mevcut Bankstown Town Hall’un yeniden kullanıma uyarlanabilir halidir. Kütüphane, basit doğrusal bir formla, katlanan ya da bükülen panjurlardan oluşmuş renkli bir güneş korumayı da içerir. Tasarım, çapraşık detayları dışa vururken aynı zamanda belirgin bir mimari karakteri ortaya koyuyor. The Garden of Displaced Roots by the Open Workshop Spekülatif bahçe tasarımı, saldırgan bitki türlerinin ilişkilerini inceliyor. Bu proje ev bitkilerinin de asma-germe yüzey yapılarını kapsıyor. Zaman geçtikçe, çeşitli bitkiler büyüyor ve asma-germe yapı saldırgan türleri yere yakın hale getirecek şekilde esniyor. Bu bahçe, kültürel ve kritik diyalogların ortaya çıkmasına izin veren asma-germe bir yapı ve bir sergidir.
King Fahad National Library Riyadh by Gerber Architekten Riyad’daki yeni merkezi temsil eden King Fahad Ulusal Kütüphanesi, Suudi Arabistan Krallığı’nın başkentindeki iki ana cadde olan King Fahad Yolu’nu ve Olaya Caddesi’ni birbirine bağlıyor. Bina içinde bina olan kütüphanenin dış yüzeyinde paralel kenar tenteler bulunuyor. Bu tenteler, ışığın ve manzaranın içeri girmesine izin veren asma-germe sistemli kablolar tarafından destekleniyor. Equator Tower by REX Çok büyük güneş koruyucu(gölgelendirici) bir aracın kullanıldığı kulede, bu alet gün içinde genişleyip, gece kapanıyor. Asma-germe kablo ağı bir yelkenli bir davranıyor. Bina, Kuala Lumpur’daki görülmesi gereken binalardan biri olması için tasarlandı.
London Shooting Venue by Magma Architecture Atış alanı, 2012 Yaz Olimpiyatları için tasarlandı. Tasarımda akış deneyimini ve kesinliği yaratmak için renkli, gerilimli boğumlar ve membran kullanıldı. Çağdaş binalardaki havalandırma sisteminde kullanıldığı gibi, sirkülasyon için modüler çelik karışımından faydalanılıyor.
Chedraui Supermarket by Rojkind Arquitectos Chedraui Süprmarketi, topluma kazandırılması umuduyla, benzersiz bir programla ve estetikle tasarlandı. Yapı, meyve bahçeli bir çatı terası ve marketin birleşiminden oluşuyor. Dört büyük asma-germe yapıdan oluşan tasarım, meyve bostanına ve otoparka karşı patika yolu koruyor. Ayrıca akşamları eşsiz bir parlaklık sağlıyor.
Integral Iluminacion Commercial Building by Jannina Cabal Arquitectos Aydınlatma ve otomasyon sistemi satılan yapı, park alanı, sergi alanı ve çalışan alanı olarak ayrılıyor. Yapı iki belirgin elementin birleşiminden oluşuyor; bir tarafta geometrik, asma-germe yüzeyli kumaş, diğer tarafta ortada kalmış temiz cam bir prizma kalıntısı. Tasarımda güne ve ışığa göre yüzeyin saydamlığı değişiyor. |