Valensiya Gelenek ve Teknolojiden Besleniyor



Seramik ihracatında dünyanın 3. ülkesi konumundaki İspanya'nın, ürün geliştirme ve tasarım konusundaki yeniliklerini uluslararası pazarla buluşturduğu Cevisama fuarı, 11-14 Şubat 2014 tarihlerinde Valensiya'daki Feria Valencia fuar merkezinde gerçekleştirildi.

Bu sene 32.'si düzenlenen seramik fuarına, 'See You in Valencia 2014' etkinliği kapsamında üç ihtisas fuarı ve çok sayıda paralel etkinlik eşlik etti.

Santiago Calatrava'nın ikonik yapıları sayesinde, turistler için halihazırda cazip bir destinasyon olan Valensiya, İspanyol tasarımının köklü geçmişi ile yenilikçi malzeme çözümlerini harmanlayarak dünya seramik pazarındaki yerini korumayı ve rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.


Tek çatıda 4 sektörel etkinlik


İç mekan tasarımı, mimarlık, dekorasyon ve tasarım profesyonellerine; seramik, mobilya, aydınlatma, ev tekstili, makine ve ahşap komponent alanındaki yeni malzemeleri ve teknolojileri sunan 'See You in Valencia' etkinliğinin bileşenleri ise şunlardı:

- Cevisama (seramik, doğal taş ve banyo),  
- Feria Habitat Valencia (mobilya, aydınlatma, mutfak, ev tekstili)
- Fimma (ahşap ve mobilya işleme makineleri)
- Maderalia (mobilya ve ahşap komponentleri)



Cevisama katılımcıları, 160.000 metrekarelik fuar alanının 1., 2., 3. ve 4. pavyonlarına yayılırken, Feria Habitat Valencia ve Maderalia 6. pavyon'da, Fimma ise 6. ve 8. pavyonlarda ziyaretçilerini ağırladı.


Türkiye'den kimler katıldı?

Etkinlik, %75'i İspanya'dan olmak üzere 1.400 firmanın ürünlerini, 140 ülkeden 100.000 ziyaretçi ile buluşturdu. Cevisama 2014'e Türkiye'den Bora Çelik, Çelik Makina, Demireks, Eczacıbaşı ESAN firmaları katılım gösterdi.



Ziyaretçi profilinin %25'inden fazlasını işbirliği arayışındaki profesyonellerin oluşturduğu bu fuar dörtlüsü ile Feria Valencia, kapsamlı bir yaşam mekanı tasarımı için gereken her şeyi bir arada sunmayı amaçlıyor.

Cevisama'nın 33. buluşması, 10-13 Şubat 2015 tarihlerinde yine Valensiya'daki Feria Valencia fuar alanında gerçekleşecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Etkisini tüm kente yayan fuar


Buluşmanın etkisini güçlendirmeyi amaçlayan See You in Valencia 2014; özel sergiler, showroom düzenlemeleri, konferanslar, seminerler, mimari turlar ve gastronomi etkinliklerini içeren kapsamlı bir programa sahipti.

Fuar alanının dikkat çeken etkinlikleri arasında Trans/hitos (Cevisama) ve Bravos (Habitat) sergileri yer alırken, aynı tarihlere denk gelen Valensiya Tasarım Haftası'nın (Valencia Disseny Week - VDW) da bereketiyle mimarlık ve tasarım gösterileri kentinin tamamına yayılmıştı.


Sonraki sayfalarda:
- ASCER Ödülleri'nin kazananları
- İspanyol tasarımının dünya çapındaki öncülerini onurlandıran "Bravos" sergisi
- Ron Arad, Ricardo Bofill, Jean Paul Gaultier,  Michael Graves, Ross Lovegrove, Rafael Moneo, Ettore Sottsass, Philippe Starck gibi tasarım dehalarının sıra dışı masa ayağı tasarımlarını bir araya getiren "Patas/Legs" sergisi
- Toyo Ito, Alvaro Siza, David Chipperfield ve daha pek çok ünlü mimarın elinden çıkma ürün tasarımlarını derleyen "XL/xs" sergisi


Trans/hitos'tan İnovatif Yansımalar

Mimarlık ve iç mekan tasarımında seramik kullanımındaki yenilikleri Cevisama ziyaretçileriyle buluşturan Trans/hitos sergisi bu yıl "Yansımalar" teması etrafında gerçekleşti.

ASCER'in (İspanyol Karo Seramik Üreticileri Derneği) desteğiyle gerçekleşen serginin "Expoca Tedras" adlı ilk mekanı, İspanya'daki mimarlık okullarında verilen seramik dersi kapsamında genç mimarların ürettikleri projelerden bir seçkiyi ağırladı.

Yedi altıgenin bir araya gelmesiyle oluşan sergide, mimaride seramik kullanımına dair son teknolojileri, İspanyol seramik sanayisindeki çevreye saygılı malzeme üretimini ve geniş kapsamlı inşaat çözümlerini vurgulayan örneklere yer verildi.

ASCER tarafından 2004'ten bu yana desteklenen Trans/hitos sergilerinin 10. yıldönümüne denk gelen ikinci sergi, "Cubierta Ceramica Foltante" adını taşıyor. Fuar yapısının merkezindeki sütunlardan aşağıya doğru sarkıtılan enstalasyon, mühendis-mimar Martin Bechtold'un yürütücülüğünde, Harvard GSD (Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı) ekibi tarafından tasarlanmış.

Seramik parçalarından oluşan ve dalgalı bir görüntüye sahip Cubierta Ceramica Foltante, cepheden bakıldığında 7.8 x 4.5 m ebadında ve zeminden 3 metre yüksekte yer alıyor.



Trans/hitos'un üçüncü ve son sergi mekanı ise, mimaride ve iç mekan tasarımında seramiği ön plana çıkaran projelerin yarıştığı ASCER Ödülleri'nde dereceye giren projelere ayrılmış.

Jeodezik kubbe formlu 9 metre çapındaki sergi mekanı, 270 metal üçgenin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş. Üçgenlerin ortasına yerleştirilen metal diskler ışık, renk ve hareketi yansıtarak, Trans/hitos 2014'ün ana temasına göndermede bulunuyor.



Reklam Goruntulenme Bolumu



XII. ASCER Ödülleri sergisinde, Mimarlık, Tasarım ve Diploma Projesi olmak üzere üç kategoride birinciliğe ve mansiyona değer görülen projeler yer alıyor.



Mimarlık Kategorisi Birinci Ödül:


Mimar: Pol Femenias Ureña
Proje: Barselona yakınındaki, Riera de la Salut adlı sosyal konut yerleşiminin yenilenmesi

*

Tasarım Kategorisi Birinci Ödül:


Mimar: Arquitectura-G
Proje: Casa Luz, müstakil ev projesi

*

Diploma Projesi Birinci Ödül:


Mimar: Gohar Manrique San Pedro
Proje: New Gourma (Luksor, Mısır) kültür mirasını korunmaya ve tanıtmaya yönelik araştırma merkezi

*

Diploma Projesi, Mansiyon:


Mimar: Laura Bonell Mas
Proje: Barselona'daki Arnau Tiyatrosu'nun Yenilenmesi

Çığır Açan İspanyol Tasarımcıları "Bravos"ta Buluştu

Juli Capella'nın küratörlüğünü üstlendiği sergi, uluslararası bilinirliğe sahip 21 İspanyol tasarımcının çalışmalarından oluşuyordu. Daha önce Amerika ve Asya'da çok sayıda kente uğrayan sergi, Feria Valencia Habitat fuarı vesilesiyle İspanya'da ilk kez görücüye çıktı.

Gaudi'den günümüze İspanyol tasarımını dünyaya açan ve taşıyan isimlerin ürünlerini bir araya getiren sergide yer alan tasarımcılar şöyle sıralanıyor:

Antoni Arola, Martin Azua, Nacho Carbonell, Curro Claret, CuldeSac, diez+diez diseno, El Ultimo Grito, Emiliana Design, Luis Eslava, Guillem Ferran, Joan Gaspar, Marti Guixé, Jaime Hayon, Lagranja, Ernest Perera, Diego Ramos, Mairo Ruiz, Hector Serrano, Stone Designs, Ramon Ubeda & Otto Canalda, Patricia Urquiola.

Reklam Goruntulenme Bolumu















 


Masa Ayağına Mimar Eli...

Uluslararası üne sahip mimar ve tasarımcılara sipariş edilen 20 masa ayağını içeren "Patas" (Bacaklar) sergisi, ilk olarak 1997'de Valensiya Mobilya Fuarı'na özel olarak hazırlanmış. Sonraki yıl Frankfurt, Tokyo ve Milano'ya uğrayan sergi, uzun bir aradan sonra "See You in Valencia 2014" programı kapsamında IVAM'da (Valensiya Modern Sanat Enstitüsü) yeniden izleyiciyle buluştu.   



Juli Capella ve Quim Larrea küratörlüğünde gerçekleşen Patas sergisinde, tasarım dünyasından pek çok ünlü isme rastlamak mümkün:

Ron Arad, Ricardo Bofill, Michele de Lucchi, Jean Paul Gaultier, Giorgetto Giugiaro, Michael Graves, Ross Lovegrove, Josep Lluscá, Javier Mariscal, Ingo Maurer, Alessandro Mendini, Rafael Moneo, Daniel Nebot, Francesc Petit, Borek Sipek, Ettore Sottsass, Philippe Starck, Ócar Tusquets, Trouble & Findlay, Victorio & Lucchino.



Yaklaşık 20 yıl önce mimarlık, ürün ve moda tasarımı dünyasının yıldızlarından, sergiye özel tasarımlar elde etmeyi başaran ikili, Uluslarası Valensiya Mobilya Fuarı'nın 50. yıldönümü şerefine bu başarılı girişimi yeniden görünür kılma kararı aldı.

Konsept ve malzeme konusunda tamamen serbest bırakılan davetli tasarımcılar, Patas sergisi için 90 cm yüksekliğindeki bir masaya göre ayaklar üretmişler. 

Reklam Goruntulenme Bolumu


Uluslararası tasarım dünyasının önde gelen isimlerinin buluştuğu sergide; Petit ve Maurer konsepti erotizm perspektifinden ele alırken, De Lucchi geri dönüşümü merkeze oturtuyor. Tusquet duygusallık, Mendini mizah, Moneo şiir, Nebot ise neşe ekseninden konuya yaklaşıyor.

Starck'ın, savaşta sakat kalan askerlerin sayısına dikkat çektiği masa ayağı serginin en çarpıcı tasarımı olarak öne çıkarken, Arad'ın masaya farklı bir noktadan destek sağlayan uçan balon formlu ayak tasarımının da en ezberbozan örnek olduğu söylenebilir.

Ricardo Bofill

Jean Paul Gaultier

Michael Graves

Ross Lovegrove

Ingo Maurer

Alessandro Mendini

Rafael Moneo

Daniel Nebot

Ettore Sottsass

Philippe Starck

Ócar Tusquets

Ron Arad

Mimarlık/Tasarım ya da "XL/xs"...

"Design from Spain" etkinliği kapsamında Aralık 2012'de İstanbul'a konuk olan mimar Ramon Esteve'nin küratörlüğünü üstlendiği sergi, mimarlar tarafından gerçekleştirilen tasarım ürünlerini mercek altına aldı.

"XL/xs" sergisine ev sahipliği yapan La Rambleta binası da en az içindeki etkinlikler kadar ilgi çekici...

Mimarlar topluluğu ile tasarım dünyası arasında bağ kuran serginin diğer bir hedefi de mimarın bu alandaki tasarım özgürlüğünü savunmak olarak belirlenmişti.

Valensiya Bölgesel Mimarlık Enstitüsü tarafından düzenlenen sergide ziyaretçiler, Inclass, Made Design, Mobles Nacher, Singular Pets, Vondom gibi firmaların; aralarında Herzog & de Meuron, David Chipperfield, Alejandro Zaera Polo, Alvaro Siza, Arne Jacobsen, Benedetta Tagliabue, Luis Vidal / Richard Rogers, Patricia Urquiola, Ron Arad ve Toyo Ito'nun da yer aldığı ünlü mimar ve tasarımcılar ile birlikte geliştirdikleri ürünleri inceleme fırsatı buldu.

"Jibuu" / Estudio JI

"Pad" / Alejandro Zaera Polo

"Wing" / A-Cero Arquitectos

"Konoha" / Toyo Ito

"Flamingo" lamba / Alvaro Siza

"Mangas Space" / Patricia Urquiola

"Fat Pouf" / Patricia Urquiola

"Sushi" / Paco Orti

"Nub" / Patricia Urquiola

"Forum" / Herzog & de Meuron

"Elements" / David Chipperfield

"Mood" / Luis Vidal ve Richard Rogers

"F3" / Fabio Novembre

"Antropomorfica" / Maria Varona

"FR-ES" / Rival+Luque

"Kartong" / QB Arquitectos

"Elements" / David Chipperfield

"Do_lo_rez" / Ron Arad

"Tina" / Benedetta Tagliabue

"Mettsas" masa / Ettore Sottsass Jr.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu