Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gençlerin Hocası, Meslektaşlarının Dostu ve Çalışanlarının 'Dede'si Behruz Çinici'yi Uğurladık

Türkiye mimarlığının en önemli isimlerinden ve bir mimarlık jenerasyonunun önde gelen temsilcilerinden Behruz Çinici, Türkiye mimarlık camiası, sevenleri ve yakınlarının katılımı ile Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreniyle uğurlandı.

mimarizm.com
4 Gençlerin Hocası, Meslektaşlarının Dostu ve Çalışanlarının 'Dede'si Behruz Çinici'yi Uğurladık

p>Türkiye mimarlığının en önemli isimlerinden ve bir mimarlık jenerasyonunun önde gelen temsilcilerinden Behruz Çinici, Türkiye mimarlık camiası, sevenleri ve yakınlarının katılımı ile Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreniyle uğurlandı.

Çinici’ye saygı duruşu niteliğindeki törende mimarın kısa biyografisi, kariyerinden notlar ve hem özel hem de mesleki yaşantısından karelerin paylaşıldığı bir sunum gerçekleştirildi.



Törende meslektaş ve dostları Doğan Hasol, Doğan Tekeli, Bülent Özer, öğrencisi ve ofisinden Melis Kanadıkırık, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Deniz İncedayı, Mehmet Konuralp, Orhan Hacıhasanoğlu ve Cahit Karakaş söz alarak mimarın meslek inancına, başarılarına, doğruculuğu ve şefkat dolu oluşuna vurgu yaptılar.

Doğan Hasol, Yapı-Endüstri Merkezi’nde ilk defa böylesine hüzünlü bir ortamda bir araya gelindiğini hatırlatarak, başta ailesi olmak üzere herkese baş sağlığı ve sabırlar, merhum mimara ise Tanrı’dan rahmet diledi. 2000 yılında 3 ay süre ile Baltimore’da tedavi gören Doğan Tekeli’nin, bu dönemde Behruz Çinici ile karşılıklı faks üzeri haberleşmelerinden Çinici’nin eskizleri ve resimleri ile dolu bir yazısını ve kendi yanıtını paylaştığı tören, Behruz Çinici ile meslektaşlarının dostluklarının boyutunu ve önemini aktarmak açısından da önem taşıyordu.



Bülent Özer’in göz yaşlarını tutamadığı konuşması Çinici’nin titiz, mükemmeliyetçi ve belki bu yüzden yanlış anlaşılan kişiliği ile keskin zekası ve tasarım yetisine vurgu yaparken, Çinici’nin ofisinde çalışan Melis Kanadıkırık mimardan öğrendiklerinin hem mesleki hem de hayat duruşu anlamında kendine kazandırdıklarına paha biçemeyeceğini belirterek “Behruz Çinici Üniversitesi’nden mezun” olduğunu dile getirdi.

Behruz Çinici'nin naaşı, Teşvikiye Cami'nde kılınacak öğle namazı sonrası defnedileceği Edirnekapı Şehitliği'ne alkışlarla uğurlandı.


Doğan Hasol: “Mimarlığımız onurlu evlatlarından birini yitirdi”

“Behruz mimarlık için yaşadı. Her anı mimarlıkla doluydu. Mimarlık yapmak için gerekli tüm niteliklere sahipti: İnancı, hevesi ve hepsinin ötesinde çalışkanlığı vardı. Dostlarının çok büyük bir dostuydu. Bugün bizleri burada bir araya getiren de onun dostluğudur. Duygulu, coşkulu, düşündüğünü hiç çekinmeden söyleyen bir insandı. Onun heyecanı, coşkusu gençlere de işledi. Mimarlığımız onurlu evlatlarından birini yitirdi.”


Doğan Tekeli: “Onun asıl uğraşı, toplum ve meslek sorunları idi”

“Bir büyük insanı, bir büyük ruhu uğurluyoruz. Hepimiz için ani vefatı, içimizi acılarla doldurarak hayatın en büyük gerçeği ‘ölüm’ü hatırlattı ve Behruz, ebedi aleme göçtü. Bugün –zaman zaman dile getirdiği gibi- çok sevdiği al bayrağa sarılmış olarak gidiyor.

“Ben Behruz’u 1952 yılında, ben son sınıfta o ise 3. sınıftayken tanıdım. Onunla 50 yılı aşkın süre mimarlıktaki parlak başarılarını ve hayatının sevinçli ve üzüntülü aşamalarını paylaştık. 1980 yılında bürosunu ve evini İstanbul’a taşıdıktan sonra neredeyse buluşmadığımız, konuşmadığımız hafta geçmemiştir. Yaşımız gereği ikimizin de çeşitli rahatsızlıkları vardı. Ama Behruz onlara hep meydan okudu. Onun asıl uğraşı, toplum ve meslek sorunları idi. Uygunsuz saydığı işlerle mücadele etmeyi bir yaşam biçimi sayarak savaş açıyordu.

“Çok renkli bir kişilikti Behruz Çinici… Sevgisini de kızgınlığını da çok derinden yaşıyordu. Büyük bir sevgi ilişkisinin hızla kızgınlığa dönüşebilmesinin nedeni, gösterdiği büyük yakınlığa beklediği karşılığı alamadığı ya da karşısındakinin layık olmadığını hissettiğinden olmalı… Buna rağmen en kızgın olduğu muhataplarına karşı bile –Bülent Özer’in tanımladığı gibi- ‘ilişki ibresi hızla şefkata döner’di. Hele karşısındakinin yardıma ihtiyacı olursa, ilk koşan da Behruz olurdu. Bana gösterdiği coşkulu sevgi ve yakınlığa umarım ben de aynı karşılığı verebilmişimdir.



“Sanatın her türü ile yakından ilgiliydi. Onu eskiz veya resim yaparken ve hele tambur çalarken görünce, duygu yoğunluğuna hayran olmamak mümkün değildi. Gençliğimizde meslek için rakip olduğumuz zamanlar da olmuştur. Bu zamanlarda bile ilişkimizi korurduk. Benim ona, onun bana yazdıkları, müşterek çalışmalarımıza ait eskizler Behruz’un arşivinde de bende de özel yerlerinde saklanır. Ama bundan sonraki yaşamımda Behruz’un daima canlı kalacak anısı benimle birlikte yaşayacak.”

Bir sonraki sayfa: “Son gün kendi mezarını çizip gitmişti. Bu son projesiydi”    >>>>>>

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/genclerin-hocasi-meslektaslarinin-dostu-ve-calisanlarinin-dedesi-behruz-ciniciyi-ugurladik_89501.html

Read Comment Section
4 Yorum Yorum Yaz
  • Merhum büyük Mimar ve gönül insanı merhum Behruz Çinici için daha önce üzüntülerimi bildiren bir mesaj yazmıştım. Ancak Gürkan Erduman beyin adımdan bahsetmesi üzerine tamamlayıcı bir bilgiyi de vermeden geçemedim. Evet beni ve ailemi çok severdi. Nikahımıza çok önemli bir işi olduğu halde yetişti ve bizleri mutlu etti. Bir gece evinde zamanın TBMM Başkanı Necmettin Karaduman'ın onuruna bir kokteyl verdi. Benden de çok zarif bir ifadeyle birlikte 2 tanburi olarak konser vermemizi rica etti. Benim için çok büyük onur oldu ve ikimiz birikte bir konser sunduk. O kadar konuğu varken özellikle arabayı kendisi kullanıp beni evime kadar götürdü ve inerken bana o gece çaldığım tanburunu hediye etti. Hala o tanbur durur ve arada Behruz Abiyi anmak için çalarım. Aziz ruhu şad olsun. Beni Altuğ ablaya ilk tanıştırdığında, "Altuğ bak, bizim yaptığımız okulun (ODTÜ) mezunu, hem mühendis hem Tanburi derdi. En derin saygılarımla... Özgen Gürbüz YANITLA
  • Degerli Dostlar, Merhum Üstad Behruz hocama Allahtan rahmet dilerim. Ankaradaki yıllarında bazı projelerinin statik projelerini yaparken kendisini daha iyi tanıma fırsatı buldum. Meclis binası icin konferanslar verirken benden Almancadan, Mimar Holzmeisster'den tercümeler isterdi. Ayrıca yaylı tambur konusunda buromda o zaman mühendis olarak calısan Özgen Gürbüz ile yakın dostluk kurmustu. Velhasıl cok aktif, titiz, meraklı ve hayata baglı cok calıskan bir üstadımızdı. Herkese bas saglıgı dilerim, Ruhu sad olsun. Gürkan Erduman YANITLA
  • Merhum Hocamıza rahmet ve mağfiret, elemli ailesine, muhtereme eşine ve evlatlarına, onu çok seven öğrencilerine, dostlarına sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. Ona yetişmek, tanışmak, ışığından istifade etmek bizler için büyük bir bahttı. Güzel eserleriyle süslediği toprak postu, çok sevdiği Rabbi dostu olsun inşallah Alper İrfan BAY, İst.Ticaret Ünv.Yapı-Teknik D.Bşk YANITLA
  • Merhum Behruz Çinici, benim de üniversite yıllarında hocam, daha sonra da ustam olmuştur. 1976 ve 1984 senelerinde, iki dönem, Ankara'daki bürosunda mimar olarak çalışmak, ona çıraklık etmek onuruna eriştim. Günler ve geceler boyunca öyle çalışırdık ki, bazı sabahlar, saat 04:00 sularında Altuğ abla sabahlıkla büroya iner (evleri aynı apartmanın üst katındaydı), "çocuklar, siz gidin de, Behruz da yatsın artık" diye bize fısıldardı... Uzun sözün kısası, ben de hocamın büyüsüne kapılanlardanım. Cuma günü, üniversitede dersim olması nedeniyle cenazesine katılamadım. Kendisini rahmet ve özlemle anıyor, muhterem eşleri Altuğ Çinici hanımefendiye, kızı Ayşe ve oğlu Can Çinici'ye, tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum. R.B. YANITLA
4 yorumdan 4 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!