- yapi.com.tr
- 24.10.2006
- GÜNDEM
- 2 okunma
Tunalı Hilmi Caddesi İçin Yeni Proje
Kavaklıderem Derneği, hem Kavaklıdere'ye hem de komşu semtlere cazibe odağı olacak bir altyapı hazırlamak ve Tunalı Hilmi Caddesi'ndeki işyerlerinin ticari potansiyellerinin arttırılmasıyla katma değer ekonomisi oluşturmak adına yeni bir proje hazırladı.
Kavaklıderem Derneği, ''Tunalı Hilmi Caddesi Ticari Potansiyeli Artırma Projesi'' adlı bir çalışma yürütüyor. Tunalı Hilmi'nin başkentin tarihsel gelişimi içinde önemli yer tuttuğu ve canlılığını yitirmemesi gerektiği düşüncesinden hareketle hazırlanan proje için yeni adım, bayram tatilinden sonra atılacak.
Kavaklıderem Derneği, hem Kavaklıdere'ye hem de komşu semtlere cazibe odağı olacak bir altyapı hazırlamak ve Tunalı Hilmi Caddesi'ndeki işyerlerinin ticari potansiyellerinin arttırılmasıyla katma değer ekonomisi oluşturmak adına yeni bir proje hazırladı. Önceki yıllarda da derneğin gündeminde olan ancak ilerleme sağlanamayan ''Tunalı Hilmi Caddesi Ticari Potansiyeli Artırma Projesi'' ni yeniden yapılandıran dernek, Hale Bandik öncülüğünde çalışıyor. Üstlendiği vizyon, ''Tunalı Hilmi Caddesi'nin elit, nezih, çağdaş ve kültürel değerlerini koruyacak ve yükseltecek bir açık hava çarşısı nosyonunu harekete geçirmek'' olan projenin temeldeki hedefleri ise ''Çevrecilik, Trafik Düzeni, Güvenlik, Alışverişte Çeşitlilik, Alternatif Ulaşım, Park Yerleri Tesisi, Kalite Yönetimi, Sinerjik Yaklaşım, Etkin Reklam ve Promosyon.'' Bu çerçevede, Tunalı Hilmi'de tespit edilen aksaklıklar ve proje ile çözüme kavuşturulması hedeflenen sorunlar şöyle:
n Cadde üzerindeki işyeri sahiplerinin birlik halinde çalışamaması.
n Büyük firmaların caddeden uzaklaşması.
n Çöplerin ve katı atıkların sağlıklı bir şekilde çıkarılmaması ve belediye tarafından düzenli şekilde toplanmaması.
n Vitrin ışıklarının erken saatlerde kapatılarak caddenin kör hale getirilmesi ile işyerlerinin akşamları erken kapatılması. İşyerlerinin ayrıca, pazar günleri ve resmi tatillerde kapalı tutulması.
n Caddede yankesicilik olaylarının artması.
n İşyerleri önünde konan reklam ve duyuru panolarının çirkin görüntü oluşturması.
n Önemli günlerde caddenin süslenmemesi veya herkesin farklı süsleme yapması sonucu çirkin bir görüntü oluşması.
n Caddenin reklamının yapılmaması.
n İşportacıların caddeyi işgal etmesi.
n Dilencilerin verdiği rahatsızlık.
n Barların çevresinde oluşan çevreye rahatsızlık verici olumsuz davranışlar.
Sıralanan tüm bu sıkıntıları çözmek için önerilen çözümler ise şöyle:
n Caddeyi bir bütün alışveriş merkezi gibi görmek ve yönetmek.
n Bütün ticarethane ve sahiplerinin bulunduğu bir ortam oluşturmak ve sorunları tartışmak.
n Proje için bir icra kurulu oluşturmak. İcra Kurulu'nun sorunları tespit edip bu sorunların çözümü için kurallar koyması, kuralların bütün esnafa gönderilip, imza ettirilmesi.
n Kurulun özel güvenlik sistemi ile bağlantı kurması, özel atık toplama sistemi oluşturması, gazetelere ortak ilanlar vermesi, etkinlikler yaparak müşterilerin caddeye ilgisinin artırılması ve bu etkinliklerin bütün işyerleri aracılığıyla bir bütün halinde müşterilere duyurulması.
n Ortak promosyon malzemeleri oluşturup piyangolar düzenlenmesi, piyango çekilişlerinin bir şenlik havasında yapılması.
n Binaların dış cephelerine konacak reklamların belirli bir prensipte olmasının sağlanması.
n Gönüllü müfettişlik sistemi geliştirip kendi kendini denetleme mekanizması oluşturulması.
n Caddenin başına ve sonuna bütün işyerlerini gösteren planlar konulması.
'Tunalı'yı korumak kentli sorumluluğu'
Projenin çıkış noktasını anlatan Hale Bandik ise ''Tunalı Hilmi Caddesi ve çevresi, başkentin tarihsel gelişimi içinde önemli bir merkez. Orta yaş gurubu kentliler için ise hemen hemen herkesin çocukluk ve gençlik anıları arasında önemli bir yeri var. Daha gerilere gittiğimizde, Ulus ve Kızılay'da artık bulmakta zorlandığımız o 'başkent havası' buradan da çekilmek üzere'' dedi. Son yıllardaki değişimin başkente getirdiklerinden birinin çağdaş ve büyük alışveriş merkezleri olduğuna işaret eden Bandik ''Büyük alışveriş merkezleri, hangi kentte olduğunuzu hiç hissettirmeden her gereksiniminizi karşılayacak olanaklar sunuyor size. Ama cadde farklı... Ulus'ta Kızılay'da Tunalı Hilmi'de, 7. Cadde'de olduğunuzu bilirsiniz. Başkentte olduğunuzu hissetmelisiniz'' görüşünü belirtti. Tunalı Hilmi Caddesi'nde birçok sorunla karşılaşıldığını ancak bunların çözülebilecek nitelik taşıdığını vurgulayan Bandik, ''Biz sahip çıkalım diyoruz. Birlik olalım, sorunlarımızı belirleyeyim sorunların çözülmesinde belediyemize destek olalım istiyoruz'' dedi. Tunalı Hilmi'yi canlı tutmanın kentli sorumluluğu olduğunun altını çizen Bandik, ''Dükkanlara girip çıkarken mevsimleri hissedebildiğimiz, yoğun koşuşturma içinde bile olsa, belki ayaküstü, belki alıştığımız bir yerde oturarak rastladıklarımızla sohbet edebildiğimiz, dondurmamızı, mısırımızı, kestanemizi atıştırabildiğimiz, Kuğulu Park'ta soluklandığımız, kentte olduğumuzu ve buraya ait olduğumuzu hissedebildiğimiz bir mekanı korumak istiyoruz'' vurgusunu yaptı. Bandik, unsurları oluşturulan proje için atılacak yeni adımı belirlemek adına bayram tatilinden sonra bir toplantı yapacaklarını da söyledi.
Haberi sosyal medyada paylaşın.
0 Yorum
Yorum Yap