Yapı Sektörünün Haber Portalı

Termik Santralde Kapasite Artışı Oyunu

Karabiga’da faaliyet gösteren termik santral için planlanan kapasite artışı projesi, yeni bir üniteyle kömür tüketimini artıracak. Yaşam savunucuları projeye tepki gösterirken, bilimsel çalışmalar santralin çevre ve halk sağlığı üzerindeki risklerine dikkat çekiyor.

Termik Santralde Kapasite Artışı Oyunu

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde faaliyet gösteren termik santral, büyük bir çevre ve halk sağlığı riskini beraberinde getiren kapasite artışı projesi için harekete geçti. İthal kömürle çalışan ve 1320 MWe güce sahip olan tesise, "kapasite artışı" adı altında 1050 MWe gücünde yepyeni bir ünite daha eklenmesi planlanıyor. Yeni bir kazan, türbin grubu ve baca inşasını içeren bu devasa yatırım, kömür tüketimini neredeyse iki katına çıkaracak fiili bir yeni santral anlamına geliyor.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; 30 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Halkın Katılımı Toplantısı'nda yer alan Kirazlı Yaşam ve Dayanışma Derneği (Kirazlı İnisiyatifi), çevre mücadelesinin yürütülme şekline dair taktiksel değişim çağrısında bulundu. Dernek tarafından yapılan açıklamada, projeye ait ÇED başvuru dosyasının bilimsellikten uzak ve yetersiz olduğu belirtilirken, doğa ve yaşam savunucularının bu eksikleri tek tek sıralamasının aslında şirket ve bakanlığın eksik ödevini tamamlamak anlamına geldiği vurgulandı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bu topraklarda hiç olmaması gereken bir santralin peşinen kabullenilip tek sorunun ÇED raporundaki eksiklermiş gibi gösterildiği bir illüzyon yaratıldığı ifade edilerek; mücadelenin projenin "kitabına uydurulması" üzerine değil, tamamen durdurulması ve varoluşsal olarak reddedilmesi üzerine kurulacağı ilan edildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

0 Yorum

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlidir.