- yapi.com.tr
- 14.04.2006
- GÜNDEM
- 2 okunma
Sarı-Lacivert Lale Yok ki...
Sarı-Lacivert Lale Yok ki...
NTV'de dünkü 'Basın Odası' programına katıldıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Murat Birsel ile İsmet Berkan ve bizi renk cümbüşüne bürünmüş Emirgan Korusu'nda kahve içmeye davet etti.
Bina dışında "ben sizinle geleyim" dedi. Berkan'ın yeni cipi beğendiğinden "Ben kullansam nasıl olur?" dedi. Başkan gayet iyi bir sürücü; hiç hata yapmadan koruya getirdi bizi. Hava sıcaklığı 20 dereceyi bulduğundan hafta arasında belki bu kadar kalabalık görmemişti tarihi koru. Kadın ağırlıklı olmak üzere belki 500 ziyaretçisi vardı. Lalelerin renklerini, sümbüllerin kokularını içlerinde hissediyordu ziyaretçiler... İstanbul, 'mübarek' laleyi kaçıncı kez keşfediyordu acaba.
İstanbul'a ekilen 3 milyon soğandan 610 bini Emirgan'a dikilmiş, hepsi çıkmış, aybaşına kadar yaşama katkı sağlayacaklar. Topbaş, "Çiçek insanın bakışını ve ruhunu değiştiriyor. Buna para harcanmaz mı Allah aşkına? Harcadığımız para o kadar büyük değil; bütçenin üç binde biri kadar bile değil" diyor. Laleler 53, sümbüller 7 sente mal olmuş. Konya'nın Çumra ilçesinde üretilmiş; bazı laleler de ithal edilmiş.
Topbaş, Emirgan gezisinden büyük keyif aldı; kendisiyle resim çektiren Beşiktaş Kadınlar Derneği üyeleri "Bu güzellikler için teşekkür ederiz", Beykoz İmam-Hatip Lisesi'nin kız öğrencileri "Allah sizden razı olsun" demeyi ihmal etmediler. Lüleburgaz ve Adapazarı'ndan gelen kadınlar ve emekliler de gördük gezide.
Lale - Menekşe
Kadir Topbaş, Fenerbahçeli... Mehmet Yılmaz'ın, Bağdat Caddesi ve Fenerium mağazasının önüne sarı-kırmızı lalelerin dikilmesi 'muziplik' olarak niteleyen yazısı üzerine "Ah her yere sarı-lacivert lale dikeceğim ama türü yok" diyor. Laleler GS'nin, menekşelerden de FB'nin olsun o zaman.
Erguvan ve Kiraz
Topbaş, toprağı ve bitkileri bir ziraatçi kadar iyi tanıyor. Emirgan Korusu Şefi Ziraat Müh. Ömer Çebi lale ve sümbüllerden sonra "Begonya, cam güzeli, kadife, aslanağzı, ateş çiçeği ve sardunya..." yanıtını veriyor. Bunlar Yalova'dan temin ediliyormuş. Bu arada söze Topbaş giriyor "İstanbul'a asıl yakışan Erguvan'dır; 30 bin kök boğaz sırtlarına ekiyoruz" diyor. Manolya'yı da unutmuyor. Aklına yeni bir fikir geldikçe Park ve Bahçeler'e telefon ediyor: "Belediyenin parklarındaki köşklerin duvar diplerine Hanımeli dikelim; güzel kokar da..." diyor.
Bir dönem Fransa'dan, milletvekili Emin Şirin tarafından belediyeye ithal edilen ve 8 ay açan güllerin artık Türkiye'de üretildiğini ve bunların da mayıstan sonra açmaya başlayacağını müjdeliyor bize. 'Mavi Ladin'in peyzaj kullanımı için değerli bir ağaç olduğunu anlatıyor. Sohbet meyva ağaçlarına gelince, Alara firmasının kiraz ağacı yetiştirme projesini kendisine hatırlattığımızda "Evet, İstanbul'un çataklarına yakışır; inceleyelim" diye yine Park-Bahçeler'e not veriyor.
Çimenlerin arasına, bundan sonra özellikle gelincik ve beyaz-sarı papatya tohumu serpiştirilmesini de istiyor.
İsmet Berkan'ın son hobisi bahçe sebzeciliği olmuş. Hasan Cemal'i teşvik etmiş. Neredeyse bütün fide ve tohumların Latince adlarını da öğrenmiş Berkan... Murat Birsel'in bu sohbetten pek uzak; "Bize Saray'ın kazandibi ve dondurmasından ısmarlar mısınız?" diye takılıyor Başkana...
Başkan Kadir Topbaş'la çiçek sohbeti başka konulara da uzanıyor:
Sinan Müzesi kuruyoruz
"İnsanlarımız niye yürümeyi sevmiyor; halbuki sağlık için çok önemli diyor Topbaş...(İki yıldır görevdesiniz, bir tek otopark yapamadınız, sorusuna) Nereden çıkardınız canım, 7 otoparkı ihale ettik" diyor. Vefa'daki İmarethane'yi 'Aşçılık Okulu', Darüşşifa'yı da Mimar Sinan Müzesi yapacaklarını anlatıyor.
"İstanbul için çok ciddi imar talepleri olduğunu" söylüyor.
Boğazdaki kaçaklar taranıyor
Boğazda kaçak yapılar aldı başını gidiyor?
- Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ndeki görevlilerin tamamını - 46 personel- değiştirdik. O yazdıklarınızla ilgili özel ekip gönderdik, kaçakları tespit ediyoruz.
Metro, Etiler ve Ulus'a kadar uzatılabilir mi?
- İnceletiyorum. Ama asıl önemlisi Metroyu Silivri'ye kadar uzatmayı düşünüyoruz. Hatta banliyö Çorlu Havaalanı'na kadar gitmeli.
Haberi sosyal medyada paylaşın.
0 Yorum
Yorum Yap