- yapi.com.tr
- 27.09.2006
- GÜNDEM
- 2 okunma
İstanbul’un Yeni Vapurları Tuzla’da İnşa Edilecek
Gemi inşasında Türkiye’yi uluslararası alanda marka yapan Tuzla tersanesi, İstanbul’un yeni araba vapurlarını da imal edecek.
Gemi inşasında Türkiye’yi uluslararası alanda marka yapan Tuzla tersanesi, İstanbul’un yeni araba vapurlarını da imal edecek.
İstanbul Deniz Otobüsleri tarafından açılan ihaleyi kazanan Çeksan firması, 600 yolcu kapasiteli dört araba vapurunun ilkini bir yıl sonra, tamamını ise 21 ay içinde teslim edecek. Sirkeci-Harem arasında taşımacılık yapacak olan yeni dört arabalı vapurun ihale süreci tamamlandı. İhaleyi, yönetim kurulu başkanlığını Murat Bayrak’ın yaptığı Çeksan kazandı. Dördü 42 milyon dolara mal olacak arabalı vapurları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bugün Kabataş iskelesinde tanıtacak. İDO’nun Yalova ve Bandırma gibi dış hatlar ile şehir içi hatlarda çalışan deniz otobüslerini yabancı firmalar inşa etmişti. İDO’nun ihalesini ilk kez bir Türk firmasının kazanmasında, Tuzla tersanelerinin çelik konstrüksiyonda kat ettiği mesafe etkili oldu. Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Kenan Torlak, “Türk firmaları gemi inşasında marka haline geldi. Hem kaliteli üretiyoruz hem de daha iyi fiyat veriyoruz.” yorumunu yaptı.
Tamamen yerli yapım vapurlarda üst seviyede güvenlik ön plana çıkacak. Geminin manevra kabiliyetini artıran sikloidal pervane sistemi, hem yolcu hem de araba taşıyan vapurda ilk kez yer alacak. Bu sistemle 360 derece dönen pervane ile yine kendi ekseni etrafında dönebilen kanatlar manevra kabiliyetini artıracak. Yeni deniz taşıtları, 80 araç ve 600 insan kapasitesi ile Türk tersanelerinde inşa edilen en büyük feribot özelliğine de sahip. Hızlı feribotların ve deniz otobüslerinin alüminyumdan yapıldığını belirten İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, daha önceki ihalelerin uluslararası olduğunu ve bu alanda uzmanlaşmış yabancıların kazandığını bildirdi. İhaleyi bir Türk firmasının kazanmasından mutlu olduklarını söyleyen Paksoy, “Vapurların ülkemizde yapılması çok güzel. İnşallah bundan sonra daha güzelleri yapılacaktır. Türk tersaneleri ciddi anlamda gelişti.” diye konuştu. Paksoy, halk oylaması ile seçilen 4 numaralı Şehir Hatları vapurunun ihale sürecinin de işlediğini duyurdu.
Tersanelerin ihracatı 2,5 milyar dolar
Tersanecilik alanındaki başarısı geçtiğimiz günlerde ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal’da yer alan Tuzla’daki tersaneler tam kapasite çalışıyor. 2-3 yıl sonrasına sipariş alan bölgede 40 tersane ve yan sanayi ile 100 bin kişiye istihdam sağlanıyor. İhracata katkısı 2,5 milyar doları geçen Tuzla’da yılda 100’e yakın gemi denize indirilirken bunların yüzde 90’ı ihraç ediliyor. Bu yılın ilk altı ayında 40 gemi inşa edilirken bunun 25’i ihraç edildi. En fazla inşa edilen gemi tipleri 15 adet ile kimyasal tanker ve 12 adet ile balıkçı gemisi. 88 metrelik Malta Şahini adı verilen 80 milyon dolarlık gemi de Tuzla’da inşa edildi.
Haberi sosyal medyada paylaşın.
0 Yorum
Yorum Yap