- yapi.com.tr
- 06.06.2006
- GÜNDEM
- 2 okunma
Hazine Arazileri için 2. Adım
Devlet malıyla ranta son vermek için imarsız Hazine arazilerinin satışını durduran Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, belediyelere de "Yapın planı, alın parayı" niteliğinde bir genel yazı gönderdi.
Devlet malıyla ranta son vermek için imarsız Hazine arazilerinin satışını durduran Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, belediyelere de "Yapın planı, alın parayı" niteliğinde bir genel yazı gönderdi.
Maliye Bakanı, imarsız olduğu için ucuza kapatılan ve daha sonra imar planı geçirilerek büyük rantlar elde edilen Hazine'ye ait taşınmazların imar sorununun halledilmesi için de harekete geçti. Unakıtan, bu amaçla 81 ilin valilikleri ile büyükşehirler, il, ilçe ve belde belediyelerine imarsız Hazine taşınmazlarının imar planlarının hazırlanması için yeni bir yazı gönderme kararı aldı. Valilikler ve bütün belediyelere fakslanmaya başlanan Unakıtan imzalı yazıda, öncelikle, büyükşehirler dahil il, ilçe ve beldelerin, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan ve 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı dışındaki Hazine taşınmazlarının satış ihalelerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu hatırlatıldı.
Yazıda, bu sınırlar dışında kalan plansız taşınmazların satış taleplerinin de, valilikler (defterdarlık) tarafından incelenerek, satışları değerlendirilmek üzere bakanlığa gönderilmesinin istendiğine işaret edildi.
Maliye Bakanı'nın yazısında, 4706 sayılı kanun hükümleri uyarınca belediye ve mücavir alan sınırları içindeki Hazine'ye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, öncelikle yerinde muhafaza edilemeyen yapıların tasfiyesinde kullanılmak şartıyla ilgili belediyeye yüzde 10 pay aktarıldığı, kalan kısmından da yine ilgili belediyeye yüzde 30, varsa büyükşehir belediyesine de yüzde 10 pay verildiği vurgulandı.
Yüzde 46'lık pay belediyeye
Bu arada Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, Bakan Unakıtan'ın Hazine'ye ait taşınmazların imar planlarının bir an önce hazırlanmasını istediğini, söz konusu yazının da bu çerçevede gönderildiğini belirttiler. Bakanlık yetkilileri, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundular: "Gayrimenkul piyasasındaki hareketlilikle birlikte, imar planları yapılan yerlerin rantı hemen yükseliyor. Planlı yerlerin değerinde 4-5 misli artış görülüyor. Devlete ait taşınmazların ucuza kapatılmaması için imarsız taşınmazlarda satışı durdurduk. Şimdi 2. adım atılıyor ve valilikler ile belediyeler, imar planları için harekete geçiriliyor. Hazine'ye ait taşınmazların satış gelirlerinin yüzde 46'sı belediyelere gidiyor. Dolayısıyla, gerek büyükşehirler, gerekse diğer belediyeler, plan konusunda ne kadar çok çaba sarfederse, ne kadar hızlı hareket ederse, o kadar kazançlı çıkacaklar. Çünkü, biz de, planı yapılmış Hazine taşınmazlarının kısa sürede satışını yaparak, bunları ekonomiye kazandıracağız. Bir yerde belediyeler, ne kadar çok plan yaparsa, o kadar çok para kazanacak. Böylece bu işten hem devlet, hem belediye kazanacak."
Haberi sosyal medyada paylaşın.
0 Yorum
Yorum Yap