Barajların Yüzde 40'ı Doldu
Nüfusun Yüzde 8'i Köyde Yaşıyor
Dünya Nüfusu 11,2 Milyar Olacak
Bu Kirpi Baraj Durdurdu
Yağışlardan Sonra İşte İstanbul'un...
Barajların Doluluk Oranı Belli Oldu
Korkutan Rakamlar: İstanbul'un...
Baraj İnşaatında Oluşan Toza...
Ankara Çubuk Barajı Gazinosu'nu...
'Kaçak Baraj' Tunceli’de Keçileri...
''Musul Barajının Çökmesine...
Türkiye'nin En Yüksek Barajının...
Enerji Bakanı: Bu Barajları...
Baraj Kapakları Kapanınca...
Azerbaycan’a Türk Barajı
"Baraj Sınırına Altın Madeni...
Ar-Ge Harcamalarında Yüzde...
"Barajlara Karşı Çıkmak Bir Cinnettir"
Baraj, Tarım Arazilerini...
Barajın Çatlağı 21 Milyon...
İzmirli Çiftçilerin Yüzü Zeytinova...
Sungurlu Barajı 18 Köyü Yutacak
Silvan Barajı’nda İnşaat Durdu
Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerine...
400 Baraj Ve Göletin Çevresi...
Sapanca Gölü'ne Nefes Aldıracak...
İstanbul'da Barajlar Doldu
Baraj Köyü Yuttu: Nüfus 600'e Düştü!
Ağrı'nın merkeze 18 kilometre uzaklıkta bulunan Başçavuş Köyü'nün yarısı Yazıcı Barajı suları altında kaldı. Köyün nüfusu ise 2 binden 600'e düştü.
DHA'nın haberine göre, Ağrı'nın Altınçayır Deresi üzerine DSİ tarafından 1995'te Yazıcı Barajı yaptırılmaya başlandı. Başçavuş köyüne kurulan Yazıcı Barajı’nın temelden yüksekliği 90 metreyi buluyor.
2009 yılından bu yana 20 bin dönüm alanda sulu tarım yapma olanağına kavuşulurken, baraj inşaatı tamamen bittiğinde Ağrı Ovası'ndaki 249 bin dekar tarım alanı sulanacak. Barajla birlikte 2 bin nüfuslu köyün evleri birer birer baraj gölünün altında kaldı, istimlak bedelini alan köylüler de büyük kentlere göç ettiler. Baraj gölü çevresinin güvenlik amaçlı tel örgü ile koruma altına alınması ile birlikte hayvanlarına su veremeyeceklerini belirten köylüler, Yazıcı ile bağlantılarının tamamen kesileceğini söyledi. Başçavuş Köyü Muhtarı Cemil Özbey, köyün nüfusunun barajdan önce 2 bin olduğunu belirtti. Tarihi bir köy olan Başçavuş Köyü nüfusunun kış mevsiminde 200'e kadar düştüğüne işaret eden Muhtar Özbey, 1959'da açılan köydeki ilkokulda 25 öğrencinin eğitim- öğretim gördüğünü hatırlattı. Köyde 88 bin dönüm arazi bulunduğunu, baraj için sadece 2 bin 700 metrekarenin istimlak edildiğine dikkati çeken Özbey, şunları söyledi: "Köyün camisi ve sağlık ocağı suyun altında kaldı. Şimdi ise başka bir tek katlı bina, cami olarak kullanılıyor. Suyun etrafına güvenlik amacıyla tel örgü çekilirse hayvanlarımız suyu nereden içecek? İçme suyumuz bize zor yetiyor. Hayvanlarımızın susuz kalacak, barajla aramıza tel örgü girecek. Barajla birlikte köyde göç hızla arttı. Köyden, İstanbul Sultanbeyli ile Ağrı'ya 150'şer, Gebze'ye 70, Eskişehir ve İzmir'e ise 15 hane göç etti. Baraj, en büyük darbeyi Başçavuş köyüne yaptı." Başçavuş Köyünden Fahri Özbey ise "Köydeki evler bitişik. Evin yarım metresi suya değdiği için istimlak edildi, yanında bulunan ev, istimlak edilmedi. Tuvaletlerin tüm giderleri baraj suyuyla karışıyor. Köyün 55 yıllık camisinin sadece minaresi görünüyor. Köyün mezarlığının yarısı suyun altında kaldı. Yarısını daha yukarılara taşıdılar" diye konuştu. |