Yapı Sektörünün Haber Portalı

Göl Yetmedi; Denizden Su Çekilecek

İznik Gölü’nden yıllardır milyonlarca metreküp su çeken gübre fabrikası için şimdi de Marmara Denizi yolu açıldı. Bakanlık tarafından, şirketin deniz suyunu çekip atığını yeniden denize bırakacağı projeye onay verildiği öğrenildi.

Göl Yetmedi; Denizden Su Çekilecek

Bursa halkı kuraklıkla boğuşurken İznik Gölü’nden yıllardır su çeken Gemlik Gübre, bu kez rotasını Marmara Denizi’ne çevirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, gübre üretim fabrikasının Marmara Denizi’nden su çekip tuzdan arındıracağı, ortaya çıkan yoğun tuzlu atığı ise yeniden Marmara’ya bırakacağı “Desalinasyon ve Derin Deniz Deşarjı” projesine 20 Şubat’ta onay verdi. Böylelikle Türkiye’nin 5’inci büyük gölü kuraklık nedeniyle can çekişirken yıllardır gölün suyunu hortumlayan tesise yeni kaynak yaratılmış oldu.

BirGün’den İlayda Sorku’nun haberine göre; Gemlik Gübre, 2025 yılının Kasım ayında Bakanlığa başvurarak yeni projesi için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Şirket, projenin temel gerekçesini İznik Gölü üzerindeki “su baskısını azaltmak” olarak açıkladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Projeyle birlikte, tesis Gemlik’te denizden saatte 2 bin 947 metreküp su çekecek. Bunun yaklaşık 1200 metreküpü arıtılarak tatlı suya dönüştürülecek ve fabrikada kullanılacak. Arıtma sonrası ortaya çıkan yaklaşık 1690 metreküp yoğun tuzlu atık ise derin deniz deşarjı yöntemiyle yeniden Marmara’ya bırakılacak.

Proje dosyasında, deşarj edilen suyun deniz suyundan daha yüksek tuzluluk oranına sahip olacağı belirtilirken bunun deniz ekosistemi üzerinde baskı yaratacağı da kaydedildi. Halihazırda yoğun sanayi ve yerleşim baskısı altındaki Gemlik Körfezi, Marmara’nın genelinden daha yüksek yüzey tuzluluğuna sahip bulunuyor. Körfez aynı zamanda “orta derecede kirli” olarak sınıflandırılıyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

0 Yorum

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlidir.