Dünyadaki 4 ‘Çarşılı Köprü’den Biri Olan Irgandı, Sanat Merkezi Olacak
Dünyanın ender ‘çarşılı köprü’lerinden olan Irgandı Köprüsü, sanatseverlerin ilgi odağı olma yolunda.
Dünyanın ender ‘çarşılı köprü’lerinden olan Irgandı Köprüsü, sanatseverlerin ilgi odağı olma yolunda.
Irgandı Köprüsü’nde düzenlenen toplantı, Osmangazi Kaymakamı Sabahattin Öztürk ve Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’yi, esnafı, sanatkarları, köprü üzerinde sergileri bulunan sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini ve gazetecileri bir araya getirdi. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, toplantıda köprünün yeni işlevi hakkında katılımcılara bilgi verirken, toplantının ardından köprü üzerinde bulunan dükkanlar gezildi. 2005 yılı başlarında köprünün daha fonksiyonel hale getirilmesi amacıyla belediye tarafından çalışmalar yapıldığını anlatan Başkan Altepe, şunları söyledi: “Bu yıl başında köprünün daha fonksiyonel hale getirilmesi için konusunda uzman kişilerle yapılan toplantılar sonucu, köprünün kâr amacından uzak bir sanat köprüsü olmasında birleşilmiştir. Bu çerçevede yapılan çalışmalar ile köprünün üzerinde hat, ebru, tezhip, minyatür, sedefkarlık, ahşap oymacılığı, nakkaşlık, geleneksel Türk el sanatları, Bursa bıçağı ve metal işleme sanatı, Bursa-İznik yöresi çiniciliği, Bursa dağ yöresi kültürü, Bursa’ya özgü damak tadıyla sunulan mantı, sepet ve köftüncülük, Bursa kitaplarının satış ve teşhirinin yapılacağı mekanlar hazırlanmıştır.”
Belediye Başkanı Recep Altepe, köprünün tanıtımı ve daha işlevsel hale getirilmesi çerçevesinde köprü çevresiyle ilgili fizibilite çalışmalarının yapılarak, bu anlamda gerekli girişim ve düzenlemelerin tamamlandığını sözlerine ekledi.
Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü 846 H. (1442) yılında Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından yaptırıldı. Tarihsel kaynaklarda üzerinde 31 dükkân ve bir mescit ile 2 adet depo(ahır) bulunduğu belirtilen köprü, 1855 depreminde büyük zarar gördü. 1922 yılında Yunanlıların şehri terk etmesi sırasında ise bombalanarak tahrip edildi. Köprünün 1442’de inşa edilen 31 adet dükkan ve 1 mescitten oluşan arasta yapısından yaşanan yıkıcı deprem ve bombalamalar nedeniyle günümüze hiçbir şey kalmadı. Bu yıkıcı unsurlar dışında köprüye şehrin sahipleri tarafından yapılan beton ve asfalt kaplamalar ve de altyapı elamanlarıyla yıkıcı zararlar verilmiş. Nitelik ve özellik açısında dünya üzerinde yer alan arastalı dört köprüden (İTALYA: Ponte Vecchio, Ponte Rialto, BULGARİSTAN: Osma Köprüsü TÜRKİYE: Irgandı Köprüsü) birisi de Irgandı Köprüsü’dür.
0 Yorum
Yorum Yap