Yapı Sektörünün Haber Portalı

Beldelerin İsimlerini Meclisler Değiştirecek

Geçen sene yasalaşan üçlü yerel yönetim paketinin önemli ayağını oluşturan Belediye Yasa Tasarısı ‘uzun bir maratondan’ sonra yeniden gündeme geldi. Geçen sene yasalaşan üçlü yerel yönetim paketinin önemli ayağını oluşturan Belediye Yasa Tasarısı

Beldelerin İsimlerini Meclisler Değiştirecek
Geçen sene yasalaşan üçlü yerel yönetim paketinin önemli ayağını oluşturan Belediye Yasa Tasarısı ‘uzun bir maratondan’ sonra yeniden gündeme geldi.

Belediyelere, genelev ve eğlence yerlerini ‘tek bölgede’ toplama imkanı veren yasaya göre‘belde isimleri’ referandumla değiştirilmeyecek. Güneydoğu’da Kürtçe isim konulması konusunda yaratabileceği sakıncalar nedeniyle isim değişikliği ‘belediye meclisine verildi.

TEK BÖLGEDE EĞLENCE

Önce veto edilen sonra yanlış oylama nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen tasarı, bazı değişikliklerle yeniden TBMM gündemine geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarı, bu ay sonuna kadar yasalaşacak. 88 maddelik tasarı özetle şu hükümleri içeriyor:

Gazino, bar ve diğer eğlence yerleri ile genelevlerin şehirdışına taşınması maddesinden CHP’nin muhalefetiyle vazgeçildi. Ancak, bu gibi yerlerin şehrin belli bölgelerinde toplanma yetkisi belediyelere verildi.

Belde adları referandum ile değil, belediye meclisi üye tamsayısının en az dörtte üç çoğunluğunun kararı ve valinin görüşü üzerine İçişleri’nin onayıyla değiştirilebilecek. Cadde ve parklar gibi yerlerin isim değişikliği ise belediye meclisinin üçte iki oyuyla yapılabilecek.

BAŞKANA İŞ YASAĞI

Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ayrılma yoluyla yeni belde kurulabilecek. Ancak, yeni belde için belde nüfusunun 100 binden aşağı düşmemesi ve yeni kurulacak beldenin nüfusunun da 50 binden az olmaması koşulları aranacak.

Belediye başkanı, görevi süresince ve görevinin sona ermesinden sonra 2 yıl süreyle, meclis üyeleri de 1 yıl süreyle belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı taahhüde giremeyecek, komisyonculuk, temsilcilik yapamayacak. Başkanlar, spor kulüplerinin yönetim organlarında görev alamayacak.

0 Yorum

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlidir.