6 Kişinin Öldüğü Sel Felaketiyle İlgili Gerekçeli Karar Açıklandı

(Fotoğraf: AA)

Kırklareli’nin Demirköy ilçesinin İğneada beldesinde geçen yıl meydana gelen selde yıkılan ve ruhsatsız işletildiği tespit edilen kamp alanında 6 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin davada sanıkları çeşitli hapis cezalarına çarptıran mahkeme 300 sayfalık gerekçeli karar yazdı. Kararda, kuru tarım arazisi olan bölgenin ekolojik amaçlı turizm tesisi yapılamayacağına dair rapor olmasına rağmen buna aldırış etmeyerek tesis kuran işletmecilerin doğrudan sorumlu olduklarına dikkat çekildi.

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre; İğneada beldesinde 5 Eylül 2023’te kuvvetli yağış nedeniyle Sisli Vadi’deki turistik bungalov evlerin olduğu bölgede 6 kişi hayatını kaybetmişti. Kırklareri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, işletme sahibi tutuklu Bülent Bayrak’ı 11 yıl 3 ay, tutuksuz sanıklar Cenan Aydın ile Büşra Gökgöz 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırıp 1 sanığa ise beraat kararı verdi. Mahkeme gerekçeli kararında, 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan felaketin yaşandığı tesisin işyeri açma ruhsatı, çalışma izni bulunmadığı, 9 Mart 2022’de kaçak faaliyet yürüttüğü için mühürleme işlemine rağmen müşteri kabulüne devam ettiği bildirildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Tarım arazisi olmasına rağmen kaçak tesis inşa edildi
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile DSİ raporlarına göre, tesisin bulunduğu arazilerin kuru mutlak tarım arazisi sınıfına girdiği, tarımsal bütünlüğü bozucu etkisi olduğu tespit edilerek çevreyle ilgili amaçlı turizm tesisi yapılmasının uygun olmadığı rapor edilmesine rağmen tesisin izinsiz kaçak inşa edildiği kaydedildi. İşletme sahiplerinin Edirne İdare Mahkemesi ile İstanbul Bölge İdare Mahkemesine yürütmenin durdurulması istemiyle başvuru yaptıkları bu başvurularının da reddedildiği ifade edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden alınan bilirkişi raporunda ise, tesisteki bungalov evlerde olması gereken yatay ve düşey kolon kirişlerinin bulunmadığı belirtildi.

Hiçbir mühendislik hizmeti alınmadı ruhsat ve kayıt dışı
Kullanılan betonun içine bırakılan donatı demirlerinde ankraj bağlantılarının az olduğu vurgulandı. Gömme derinliklerinin yetersiz olduğu, donatı demirlerinin tamamında göçme meydana geldiği, üst yapı zemin bağlantısının da kaynak ile yapıldığının tespit edildiği bildirildi. Gerekçeli kararda, yaşanan taşkın olayının afet boyutunda olduğu, ancak işletmeci Bülent Bayrak’ın bu tesisin inşasında herhangi bir mühendislik hizmeti almadan ruhsatsız biçimde turizm tesisi olarak işlettiği için asli kusurlu olduğuna dikkat çekildi.

Olası kast değil bilinçli taksir suçudur
Gerekçeli kararda, tutuklu işletmeci Bülent Bayrak ile tutuksuz Cenan Aydın ve Büşra Gökgöz,’ün ani sel baskınına ilişkin “Olursa olsun” düşüncesiyle 6 kişinin ölümünü kabullendiği, hatta istediğine dair bir delil bulunmadığından olası kastın uygulanma koşullarının oluşmadığı, ancak öngördüğü sonucun meydana gelmesini engelleyecek şekilde özen yükümlülüğüne uygun davranmadığı için bilinçli taksirle ölüm ve yaralanmalardan sorumlu olduğuna kanaat getirildi. Sanığın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı için hakkındaki 11 yıl 3 ay mahkumiyet kararının kesinleşmesi ve cezanın tümüyle infaz edilmesinden itibaren de 2 yıl boyunca turizm işletmeciliği yapmasından yasaklanmasına karar verildiği vurgulandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.