Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bir Ütopyayı Hayata Geçirmek: AGT

CEO'su Mehmet Semih Söylemez'in "üretmekten haz alan ve ürettiği nesneye dokunduğunda heyecan duyan insanların 'ben de orada olmak istiyorum' diyeceği bir üretim topluluğu kurmak" ütopyasıyla kurduklarını söylediği AGT'nin Antalya OSB'deki üretim alanları, kapılarını yapi.com.tr için açtı

Bir Ütopyayı Hayata Geçirmek: AGT

p>AGT CEO'su Mehmet Semih Söylemez, Final Kültür Sanat Yayınları tarafından Mart 2012'de ilk baskısı yapılan 'Duygusal Sermaye' isimli kitabında, üretim alanlarının toplumsal yapılanmalardan ayrı düşünülemeyeceğini söylüyor ve ekliyor: "Bu bakımdan, 'ütüpya' kavramının hayat bulacağı alanlardan biri de şüphesiz üretim alanlarıdır". Söylemez'e göre bunun nedeni de hiçbir üretim alanının kendiliğinden oluşmaması; belli ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlanıp, belli amaçlara yönelik yapılandırılmaları. Söylemez, bu çerçevede, hedefi olan her yapılanmanın, her kurumun, kendi alanında 'ideal olan'ın da tanımını yapacağını kaydediyor.

"AGT olarak küçük bir atölyeden yola çıkıp gerçek bir fabrika olma yolunda yürürken taşıdığımız hedefler; sektörümüzde öncü olmak, teknolojik açıdan yüksek bir düzeyi yakalamak ve ürünlerimizin kalitesini dünya standartlarına yükseltmekti. Ve bir de ütopyamız vardı: Antalya'da çalışanların yüzünün güleceği, üretmekten haz alan ve ürettiği nesneye dokunduğunda heyecan duyan insanların 'ben de orada olmak istiyorum' diyeceği bir üretim topluluğu kurmak".

Ancak Söylemez, çevresi ile organik bağı olan, onu geliştiren üretim alanlarının özerk kalmalarının önemini de vurgulamadan geçmiyor:

"Üretim mantığı olarak fabrikanın kendine özgü bir üretim mantığı, davranış özelliği, dili, kültürü ve atmosferi olmalıdır ki, kendi çevresiyle etkileşiminde 'özerk' davranabilme gücünü elinde tutabilsin. Bu özerklik, fabrikanın sosyal, siyasal ve ekonomik nitelikteki tüm aktör ve kurumlar ile sağlıklı ilişkiler geliştirebilmesinin temel koşuludur... Bir kurumun özerk olma ve özerk düşünebilme yetisi, o kurumun 'inşa edebilme özelliği'ni de belirleyen temel göstergedir".

Ekonomisinin ana yapı taşını turizmin oluşturduğu bir bölgede 1984 yılında endüstriyel üretime soyunup, bir dünya markasına dönüşen AGT'nin başarı hikayesini, Mehmet Semih Söylemez'in ifade ettiği biçimiyle 'ütopya'nın hayat bulduğu alanlardan biri olarak okumak mümkün. Üretimini, Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu olan 350 bin metrekarelik tesislerinde gerçekleştiren AGT'nin 'ütopya'sını inşa ettiği bu tesisleri AGT Üretim Direktörü Nihat Dağdemir ile birlikte gezdik.

NihatNihat DağdemirBir turizm kentinde endüstriyel üretim yapmak

Sanayi, Antalya denilince ilk akla gelen başlıklardan biri değil. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bölgenin, turistik anlamda çok büyük bir avantajı var ve bunu kullanmalı da. Bu kadar güzel bir yerleşim bölgesini sanayileştirip, boğmanın çok da anlamı yok. Ama sanayileşmenin de getirdiği büyük kazançlar var. Turizmin kötü anlarında buradaki insanlara çalışma imkânları sağlayacak düzeyde bir sanayiye mutlaka ihtiyaç var. Kentin atmosferik şartlarının sunduğu avantajları da unutmamalı. Yılın birçok ayı güneşli, ısınma problemi çok da olmayan, nemim üretim için de işe yaradığı bir bölge; en azından bizim sektör için böyle.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6
http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-utopyayi-hayata-gecirmek-agt_102983.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Popüler Fabrika Gezileri

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!