b>Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından mimarlar ve mimarlık öğrencileri arasında olmak üzere, iki kategoride bir mimari fikir projesi yarışması düzenlenmiştir. Yarışmanın teması "Yaşasın Kentler" (Celebration of Cities) olarak belirlenmiştir.
Yarışma, her mimarın ve her mimarlık öğrencisinin yaşadığı kente dair "keşke yapılsa", "keşke gerçekleşse" dediği ve yaşadığı kentin çevresel niteliğini, kentsel mekanı, kentlilerin gündelik hayatını zenginleştirecek, toplumsal yaşama katkıda bulunacak, kenti daha yaşanılır kılacak "mimarca" bir hayali, bir düşü, bir fikri olduğu inancına dayanmaktadır.
Yarışma, mimarların ve mimarlık öğrencilerinin bu hayallerini sergilemelerini, tanıtmalarını, fikirlerini olabilir kılabilecekleri ortamları yaratmayı hedeflemekte, mimarlığı toplumla buluşturmayı ve halkın kente karşı duyarlığını kışkırtmayı amaçlamaktadır.
UIA, gerçekleşebilir fikirlerin, gerçeğe dönüşebilir düşlerin ortaya çıkmasında yerel yönetimlerin öneminin bilincindedir. Bu nedenle, UIA, yerel yönetimlerin ve halkın, mimarlıkla, mimarlarla ve onların meslek kuruluşlarıyla kucaklaşmasını sağlayacak bir ortamın bu yarışma ile yaratılmasını da hedeflemektedir.
Yarışma, ulusal ve uluslararası olmak üzere, iki aşamada ve "mimarlar" ile "mimarlık öğrencileri" arasında olmak üzere, iki kategoride gerçekleşecektir. Ulusal yarışma sonunda Ulusal Jüri tarafından seçilecek her kategoriden 5'er eser Uluslararası Yarışmaya katılmak üzere UIA Merkezine gönderilecektir. Bu eserler ve Ulusal Jürinin belirlediği ayrıca her kategoriden 5'er eser, ulusal düzeyde ödüllendirilecektir.
Haber ekinde sunduğumuz şartnamede yarışmanın hedefleri, yarışmaya katılım koşulları, yarışmacılardan beklenenler ve istenilenler, yarışmanın ne şekilde gerçekleştirileceği ve ne şekilde sonuçlandırılacağı ile yarışma takvimi ayrıntılı bir şekilde verilmektedir.
Kentlerimizin kimliksizlik (ayırt edici özelliklerinin çok sınırlı kalması) başta olmak üzere pek çok sorun yaşamakta olduğu herkesçe dile getirilen bir gerçek olduğu halde, bu sorunlara çözüm önerilerinin ve bulunan çözümlerin oldukça sınırlı kaldığı gözlenmektedir. Bu durumun temel sebeplerinden biri de çözüm önerilerini üretmesi ve hayata geçirmesi gereken tarafların iletişimsizliği, bir araya gelmeyi başaramamasıdır.
İşte, bu yarışma ile, yalnızca uluslararası bir yarışmaya katılmış olmakla yetinmeyip, kentlerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini tüm tarafların katıldığı ortamlarda tartışmak, kentlerimize sahip çıkılmasını sağlamak için bir fırsat yaratılacağı umulmaktadır. Tüm yarışma süreci içinde ve yarışma sona erdikten sonra bile, yerel yönetimlerin, sivil inisiyatiflerin, halkın katılımı ile kentlerimizi, kentsel çevremizi, kentleşme süreçlerimizi, kentlerimizdeki toplumsal hayatı sorgulayabileceğimiz platformlar oluşturulması hedeflenmektedir.
2004 yılı Mimarlar Odası'nın 50. Kuruluş Yılı kutlamalarının yapılacağı bir yıldır. 2005'te ise yine Mimarlar Odası, UIA'nın Dünya Mimarlık Kongresine ev sahipliği yapacaktır. Bu mimarlık ortamımız için son derece önemli iki yıl boyunca, bu yarışma ile elde edilecek birikimin ülkemizin birçok kentinde sergilenmesini, mimarlığın toplumla, kentliyle, yerel yönetimlerle buluşmasını ve bir kültürel etkinlik olarak mimarlığın hayatı kucaklamasını sağlamak amaçlanmaktadır.
|