b>Tarihi Kentler Birliği Tarihi Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nın ödülleri Kadıköy Belediyesi'nde 15 Şubat 2005 tarihinde yapılan törenle dağıtıldı.
Avniye Tansuğ'un sunduğu tören saat 11:00'da açılış konuşmalarıyla başladı.
İstanbul Valisi Muammer Güler, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zekai Görgülü' nün konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi.
TKB'ye üye belediyelerin kültürel miras ve tarihi kent dokularını koruma ve yaşatma amaçlı proje ve uygulamalarıyla aday oldukları ödüllendirmede, 4 “başarı ödülü” TARSUS, EYÜP, OSMANGAZİ ve KONAK belediyelerine, 4 “özendirme ödülü” de TRABZON, ÇORUM, TAŞKÖPRÜ ve UŞAK belediyelerine verildi.
ÇANAKKALE Belediyesi’nin çalışmaları ise “Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”ne uygun görüldü. VİRANŞEHİR, MİLAS, KUŞADASI ve NİKSAR belediyeleri ise umut ve heyecan verici çalışmaları nedeniyle övgüye değer görüldü.
2004 yılı ödülleri için Danışma Kurulu ve Birlik Encümeni toplantıları sonucu alınan karar ise özetle şöyle:
TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ METİN SÖZEN KORUMA BÜYÜK ÖDÜLÜ
Çanakkale Belediyesi
İki etap halinde başlanılan, Çanakkale tarihi dokusu içinde ve giderek kent bütünü adına önemini hep koruyagelen “Çarşı Caddesi ve Yakın Çevresi Cephe İyileştirme ve Sağlıklaştırma Çalışmaları”, amacına uygunluğu, zengin içeriği, yol gösterici tavrı, teorik ve pratik kurallara olan uyumunun yanı sıra bilimsel, güncel ve bağlamında TKB’nin temel ilkelerinden biri olan “çok aktörlülük / katılım / paylaşma” ortamlarında elde edilmesi ve dolayısıyla kullanıcı ile müzakere süreçlerini gerçekleştirmiş olması nedenleriyle Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’ne uygun görüldü.
TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ BAŞARI ÖDÜLÜ
Tarsus Belediyesi
Bir kentsel sit alanına, kentin bütününü de yorumlayarak yaklaşması, dolayısıyla parçacıl bir yaklaşım göstermemesi, bu doğrultuda alandaki kullanıcıyı yeni önerilen işlevler bağlamında yönlendirme çabası içinde olması, yarattığı koruma/tarih/uygarlık bilinci ve bunlara gösterdiği saygı, ayrıca çalışmanın taşıdığı süreklilik ile ayrıntıdan bütüne koruma-yenileme ve sağlıklaştırma açısından gerek mimari, gerekse şehircilik/planlama adına güçlü bir örnek oluşturması ve sağlam bir tekniğe sahip olması nedenleriyle “Tarsus Kentsel Sit Alanında Koruma, Onarım ve Düzenleme Çalışmaları” Başarı Ödülü’ne uygun görüldü.
Eyüp Belediyesi
İstanbul Metropoliten Alanı içindeki korumaya ve kültürel mirasın sürdürülmesine ilişkin yetersiz çabalar içinde, sunduğu önem, yeterlilik ve duyarlılık, gerek eski kent merkezi, gerekse Eyüp bütününe yönelik verileri birlikte değerlendirmiş olması, taşıdığı süreklilik, ait olduğu alanı tek yapı ölçeğinden kentsel tasarıma ve planlamaya dek farklı ölçeklerde yorumlamış olması ve giderek böylesi önemli bir alanda sorun çözmesi ve potansiyeller yaratması nedenleriyle “Eyüp Sultan Cami Meydanı ve Çevre Düzenlemesi Kapsamında Yayalaştırma Projesi” Başarı Ödülü’ne uygun görüldü.
Osmangazi Belediyesi
Bir büyük ve tarihi kentin kültürel mirasının bütüncül bir arayışla ve “kültür yolu” gibi anlamlı bir betimlemeyle ele alınmış olması, tarih/kimlik/bellek adına başarılı bir süreci ortaya koyması, bu bağlamda somut olan ve olmayan tüm mirası kapsaması, aynı doğrultuda bütüne yani “kültür yolu”na bağlı ayrıntı oktasal projeleri tanımlayıp, öneriyor olması ve korumadaki uygarlık dönüşümünü özendirip ona önemli bir örnek oluşturması nedenleriyle “Bursa Kültür Yolu Canlandırma Projesi” Başarı Ödülü’ne uygun görüldü.
Konak Belediyesi
İzmir’in tarihiyle yeniden buluşması adına verilen çabalar içinde önemli bir yer tutuyor olması, çöküntü alanı niteliği taşıyan tarihi bir alt bölgeyi turizm eksenine temelleyerek yeniden canlandırıyor ve yaşama katıyor olması, uygulamalar sonucunda pek çok tescilli ve tarihi yapının yenilenip, yeni fonksiyonları ile işlevlendirilmesi ve elde edilen olumlu sonuçlar nedenleriyle “Basmane Semti, Oteller Sokağı Kentsel Yenileme Projesi” Başarı Ödülü’ne uygun görüldü.
TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ÖZENDİRME ÖDÜLÜ
Trabzon Belediyesi
Eski kent merkezi içinde önemli bir alışveriş sokağının yeniden ve geçmişini de anlatır bir biçimde kazanılmasını sağlaması, insan odaklı olması, özellikli yapı ve cepheleri öne çıkarması, çözümü yakın çevre ile birlikte araması, sunulan projenin belirli bir sistematik ve özenli bir takdim doğrultusunda koruma ve ona yönelik tasarım sürecini ifade ediyor olması nedenleriyle “Trabzon Kunduracılar Caddesi Yenileme-Canlandırma Çalışması” Özendirme Ödülü’ne uygun görüldü.
Uşak Belediyesi
Bir tarihi meydanın yeniden kazanılması, yanısıra kentin çok önemli sivil mimarlık ürünlerinin korunmasına yönelik restorasyon arayışına girilmesi ve bunların bir koruma amaçlı imar planı bütünü içinde ele alınması, bu yaklaşımın 20 yıldır böylesi çabalardan uzak kalan bir kentte sergileniyor olması nedenleriyle “Uşak Tarihi Cumhuriyet Meydanı ve Çevresinin Geri Kazanımı Çalışması” Özendirme Ödülü’ne uygun görüldü.
Taşköprü Belediyesi
Sunulan projenin bir restorasyondan çok eskiyi ifade eden bir mimari yaklaşıma sahip olmasına karşın, sergilenen duyarlılık, yapının yerleşme bütünü için yaratacağı koruma bilinci, anlattığı tarihsel kimlik ve böylesi önemli bir çabanın bir kamu binası, üstelik Belediye için özenle veriliyor olması nedenleriyle “Taşköprü Belediye Sarayı ve Hesap İşleri Müdürlüğü Binası Proje ve Uygulaması” Özendirme Ödülü’ne uygun görüldü.
Çorum Belediyesi
Eski bir konağın kültür işlevine dönük yenilenirken özgün mimarinin korunmasına olabildiğince özen gösterilmesi, kent adına böylesi örneklerin çoğalması için teşvik edici olması, taşıyacağı fonksiyonun kentli için de önem taşıması, belediye olanakları bağlamında yapılan uygulamanın başarılı bulunması nedenleriyle “Çorum Veli Paşa Konağı Restorasyonu” Özendirme Ödülü’ne uygun görüldü.
|