nsanlığın kullandığı en eski yapı malzemelerinden biri olan ahşap, olanağünüstü olanaklarıyla bugünün ve geleceğin de yapı malzemesi olarak adlandırılıyor.
25 Şubat — Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Ersen Gürsen, “deprem kuşağında bulunan ülkemizde, ahşap malzemenin özellikleri ve avantajlarının iyi bilinmesi gerekiyor” dedi.
İnsanlığın kullandığı en eski yapı malzemelerinden biri olan ahşap, olağanüstü olanaklarıyla bugünün ve geleceğin de yapı malzemesi olarak adlandırılıyor. Taşıyıcı sistemi, ara bölmeleri ve çatı örtüsü ahşap malzemelerden yapılan yapılar olarak tanımlanan “ahşap yapılar”, maliyeti, kullanım rahatlığı ve depreme karşı en ideal yapılardan biri olması gibi nedenlerle gelişmiş ülkelerde en tercih edilen yapılardan biri olurken, Türkiye’de ise depremden sonra ağırlıklı olarak gündeme geldi.
Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Ersen Gürsen, yaptığı açıklamada, Türkiye’de pek de fazla tercih edilmeyen söz konusu yapıların geleneksel bir yapı türü olarak değil, sürekliliği olan bir yapı türü olarak geliştirilmesi gerektiğini bildirdi. Bugün ABD’de ve Orta Avrupa’da ahşabın oldukça yaygın olduğunu ifade eden Gürsen, şunları söyledi: “Gelişmiş ülkelerde ahşap kapalı spor salonundan, binalara, tek evlere, köprü ve kültür merkezlerine kadar birçok yapıda kullanılıyor. Deprem kuşağında bulunan ülkemizde de ahşap malzemenin özelliklerinin, ahşap yapının avantajlarının iyi bilinmesi ve ilgili standart ve yönetmeliklerin ivedilikle hazırlanması gerekmektedir. Maalesef Afet Yönetmeliği’miz en fazla iki katlı ahşap yapılara izin vermektedir. Anadolu’nun her tarafında yaygın olarak bulunan ve geçmiş depremlerde dayanıklılığını kanıtlamış 4 katlı ahşap yapıların mevcudiyeti gözardı edilmemelidir”
“DEPREME KARŞI EN İDEAL YAPILAR AHŞAPLARDIR”
Türkiye’nin depremle yaşamaya mecbur olduğunu Ersen Gürsen, ölü sayısını azaltmanın yolunun hafif ve az katlı bina yapmaktan geçtiğini belirterek, “Çöken hafif bir ahşap çatıda kafanızı bir yastık ile koruyabilirsiniz, altında kaldığınız zaman ise 2-3 komşunun yardımı ile çabucak kurtulabilirsiniz” diye konuştu. Bir deprem bölgesi olan Kaliforniya’da nüfusun yüzde 99’unun ahşap yapılarda oturduğunu vurgulayan Gürsen, “Ahşapta bağlantıların bir elastikiyeti vardır. Titreşim sırasında insan kendini dışarı atabilir, betonarme ise direk kırılır” dedi.
AHŞABIN ÖZELLİKLERİ
Gürsen, kaynağı yenilebilen tek yapı malzemesi olan ahşabın özelliklerini şu şekilde sıraladı: “Ahşap bir yapının ağırlığı, benzer bir beton veya kagir yapının sekizde biri kadar bulunuyor. Ahşabın çöpü bulunmuyor. Ağaç malzeme atıkları ya yakılarak enerji elde ediliyor ya da çürüyerek doğaya karışıyor. Ahşap malzeme en basit aletlerle bile kolayca kesiliyor, işlenmesi için az enerji harcanıyor.” Ahşap malzemenin genel kanının aksine orman varlığını azalmadığı belirten Gürsen, kişi başına ahşap tüketimi fazla olan gelişmiş ülkelerde orman alanlarının devamlı arttığı ve bu ülkelerdeki kereste fiyatlarının Türkiye’deki fiyatların çok altında olduğunu bildirdi. Green Peace Örgütü’nün de yapılarda ahşabı desteklediği ahşap yapı sektörü temsilcileri tarafından kaydediliyor.
YANGINA KARŞI DİRENÇLİ
Yanıcı bir madde olduğu halde yangına karşı en dirençli yapı malzemelerinden biri olduğu belirtilen ahşabın, yangına karşı direncinin beton ve çelikten daha üstün olduğu kaydediliyor. Bugün ahşap yapıların yangına karşı 30-90 dakika dayanabilecek şekilde hesaplanabildiğini anlatan Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Ersen Gürsen, şunları söyledi: “ABD’de ve Avrupa’nın çoğu ülkelerinde kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunacağı yerlerin, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşaatına gidilmekte, Almanya’da gene aynı nedenle çelik konstrüksiyonlar ahşap kaplanmaktadır. Isı geçirmeme, kömürleşme özellikleri nedeniyle ahşap-karkas yapının büyük yangınlara ne kadar dayanabileceği kesin olarak hesaplanmaktadır.”
MALİYET
Sanıldığının aksine ahşap yapı maliyetinin diğer yapılara oranla düşük olduğuna da dikkat çeken Gürsen, “Toplu Konut İdaresi asgari standartlarında bir yapının maliyeti ortalama 225 dolar/m2’dir. TOKİ standartlarının üstünde bir ahşap yapının maliyeti ise 200 dolar/m2’dir” dedi. Ahşap yapılarda inşa süresinin kısalığının maliyeti düşürdüğünü, inşaat sürecinin kalite kontrolünün basitliğinin ise hem maliyeti hem de mal ve can güvenliğini güvence altına aldığını anlatan Gürsen, “İşte bu özelliği, hiçbir yapı malzemesi ile sağlanamayan olumlu sonuçları bize vermektedir’ diye konuştu.
|