b>Yuvacık Barajı’nda yaşanan su sorunu Gebze Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere Doğu Marmara’daki sanayi tesislerinde sıkıntı yaratıyor. Bu bölgedeki sanayi kuruluşları, üretimi durdurmamak için taşıma su kullanmaya başladı. Talebin artması ile birlikte taşıma suyun tanker fiyatı da 80 YTL’den 120 YTL’ye çıktı.
Yuvacık Barajı’ndaki suyun tükenmesi sonucu ortaya çıkan susuzluğun etkileri büyürken, birçok sanayici üretimini taşıma suyla döndürmeye çalışıyor. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşlarıyla, bölgedeki diğer fabrikalar susuzluk nedeniyle üretimlerini durdurma noktasına gelirken, sadece buradaki üretim kaybının günlük 1 milyon doları bulduğu belirtildi. Bu arada bazı sanayicilerin fabrikalarınında üretime devam edebilmek için taşıma suya yönelmesi tanker su fiyatlarını tırmandırdı. 1 tanker suyun fiyatı, 80 YTL’den 120 YTL’ye yükseldi. GOSB Sanayicileri Derneği Başkanı Yücel Güngör, sıkıntının devam ettiğini ve sanayicilerin ikmal ve üretim yapamadıklarını söyledi.
Günde 1 Milyon Dolar Kayıp
Gebze Organize Bölge Sanayi’nde günlük ortalama 3 milyon dolar ihracat yapıldığını hatırlatan Yücel Güngör, buradaki susuzluk yüzünden günlük üretim kaybının 1 milyon dolara ulaştığını belirtti. Güngör şunları söyledi: "Herkesin ihracat bağlantısı var. Otomotiv sektörüne parça temin eden firmalar var. Bunlar su ihtiyaçlarını tankerlerle temin etmeye çalışıyor. Telefonlarımız kilitlendi. Sorumlu olarak da bizi görüyorlar. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile GOSB’un yıllık olarak en az 72 bin metreküp su almak için anlaşması var. Bu bir taahhüttür. Yani 72 bin metreküpün altında su almayacağız. Bu azami miktar. Bunu alsak da almasak da ödeyeceğiz. Dolayısıyla bizim yıllık talebimiz 72 bin metreküp ile sınırlı değil. Sayın Belediye Başkanı bizde sorun olmadığını, su vermeye devam ettiklerini söylemesine karşın, biz 9 gündür su alamıyoruz. Sadece bugün bir miktar su verildi. O da yarım günlük ihtiyacı karşılar."
Başbakan El Koysun:
Yücel Güngör İzmit Su İşletmesi’nin kendilerini İSKİ’ye yönlendirdiklerini, İSKİ’nin ise, "Siz Gebze bölgesindesiniz. İzmit’i arayın’’ diyerek yine Kocaeli Büyükşehir’e yönlendirdiğini söyleyerek, "Sayın Başbakan bir an önce bu olaya el koymalı. Aksi taktirde telafisi mümkün olmayan kayıplar olacak" dedi.
Sorun Geçici:
Sanayi sektöründe yaşanan su sıkıntısını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte masaya yatıran Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, sorunun gecici olduğunu ve kısa süre içersinde atlatılacağını söyledi. Yılmaz Kanbak şöyle konuştu: "Kısa vadede çözüm yolu ve orta vadede neler yapabileceğimizi Belediye Başkanı ile çözmeye çalışıyoruz. Öğleden sonra Gebze’ye gideceğiz. Su sıkıntısı olan sanayicilerin sorunlarına bakacağız. Bu geçici bir dönem. El ele verip atlatmaya çalışacağız. Bu yalnız Türkiye’de olan bir sorun değil. Avrupa’da da havalar kurak gidiyor. Kısa sürede cevabını bulacağız. Pek o kadar acil bir durum gözükmüyor. Sapanca Gölü, Karakaya suyu, ve batı tarafında İSKİ’den gelen destekler var."
Bir An Önce Önlem Alınsın
ARÇELİK LG KLİMA (İhsan Çetiner, Üretim Direktörü): Eldeki stokların bir miktarını olası yangınlar için sakladık. Üretimde yüzde 50 düşüş var. İç piyasa yerine ihracat siparişlerini yetiştirmeye çalışıyoruz. Taşıma su ile idare etmeye çalışıyoruz. Biran evvel çözüm istiyoruz.
ÜNİFO GIDA SANAYİ (Oruç Tükenmez, İdare Müdürü): Tüm çalışmamız suya bağlı. Bu olay bize daha ciddi yansıdı. Depolarımızda çok az su kaldı. Taşıma su ile ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz.
ARTEMİZ (Gökhan Önalan, Artemiz ortağı): Günlük 25 ton su tüketimimiz var. Tanklarla su getiriyoruz. Bu da bazı fırsatçılara yaradı. Fiyatı arttırıyorlar. Susuzluk herkesi etkiledi.
ÜLKER: Gıda’nın iştiraki olan İdeal Gıda’nın Gebze’deki fabrikası, bu tip aksaklıkları karşılayacak donanımlara sahip. Fabrikamızda bulunan 500 tonluk su deposu, herhangi bir sorun yaşanmadan üretimin devam etmesinİ sağlıyor. Dolayısıyla üretimimizde bir aksama veya sıkıntı yaşanmadı."
DOSTEL (Tarık Yücel Otomotiv Sektörü temsilcisi): Biz üretimde suyu soğutmada kullanıyoruz. Su yok. Tankerle taşıyoruz. İstediğimiz anda onu da bulamıyoruz. Tanker sularını filtrelerden geçiriyoruz. Çünkü bunların da kaynağı belli değil.
|