b>Akın Nalça Kitapları'nın ikincisi İstanbul'un 100 yıllık fotoğrafını çekiyor.
Geçtiğimiz yıl yayımlanmaya başlayan Akın Nalça Kitapları'nın ikincisi "İstanbul 1900-2000, Konutu ve Modernleşmeyi Metropolden Okumak", Şubat ayında satışa sunuluyor. Mimarlık Tarihçisi Prof.Dr. Uğur Tanyeli'nin yazdığı kitapta, İstanbul'un 20. yüzyıldaki dönüşümü ve modernlik/modernleşme kavramları, İstanbul ve İstanbullular ekseninde sorgulanıyor.
Tanyeli kitabında, Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerinde merkezi yönetimin modernleşme adı altında ortama empoze etmeye çabaladığı değişimlerin tek başına İstanbul'u ve İstanbulluları anlamaya yetmediği tezini öne sürüyor. İstanbulluların bir metropolün olağan çoğulluğu içinde yarattığı kendilerine özgü modernlikleri, konut mimarisi ve kent kültürü üzerinden anlatıyor. Kentin yozlaşması/çirkinleşmesi olarak betimlenen sürecinin aslında metropole özgü bir çeşitlilik ve çoğulluk üretme süreci olduğunu vurgulayan Tanyeli, "Bu kitap, Türk tarihyazım alışkanlıklarının ortaya koyduğunun aksine, gelenekselliği yıkarak modernliği var eden değişimlerin, bizzat metropol insanları tarafından metropolde üretildiği savını kanıtlamaya çalışıyor" diyor.
Akın Nalça Tasarım Hizmetleri için özel olarak oluşturulan ve dizi özelliği taşımayan Akın Nalça Kitapları, içerikleri ve tasarımları birbirinden bağımsız olarak biçimleniyor. Konsept ve tasarımını Bülent Erkmen'in gerçekleştirdiği kitaplar, yeni yaratılmış, orijinal nesne özelliği barındırıyor. Yazarlara, özgün üretim platformu sunan kitapların tasarım ve mimarlık alanında yeni tartışmalar açması hedefleniyor.
Akın Nalça Kitapları'nın ilk ürünü, Mimar Bülent Tanju'nun Mimarlıkta Sıfır Noktasını Aramak? Han Tümertekin'in Yapıları/Yaptıkları Üzerinden Mimarlık Okumaları adlı kitap geçtiğimiz yıl yayımlanmıştı.
|